Dorinţa de a face rost de bani cu orice preţ îi face pe unii dintre fermierii bistriţeni să recurgă la fel şi fel de tertipuri. Conducerea Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Bistriţa-Năsăud (APIA BN) spune că un astfel de caz a fost descoperit la Bichigiu, unde un bărbat a declarat că are mai multe animale pentru care trebuie să primească subvenţii, însă de fapt nu avea nici măcar unul.
În comuna Romuli, localnicii sunt revoltaţi din cauză că nu au acces la terenurile de păşunat, întrucât acestea se află pe raza Parcului Naţional Munţii Rodnei, şi în concluzie creşterea animalelor în această zonă este blocată. În aceeaşi situaţi se află şi alţi crescători de animale din judeţ, din cauză că administraţiile locale au păşuni pe raza aceluiaşi Parc Naţional.

Directorul Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Bistriţa-Năsăud (APIA BN), inginer Emil Scurtu, a precizat că acest caz nu este unic în judeţ, însă va afla numărul exact al ilegalităţilor abia după data de 14 aprilie, când va fi finalizat controlul în rândul celor care au primit subvenţii pentru animale.
Pe de altă parte, fermierii din Romuli, în frunte cu Ioan Moniţa, primarul comunei, sunt revoltaţi deoarece statul le-a blocat subvenţiile pentru cele 250 de hectare de păşune din Munţii Rodnei, unde merg cu animalele, pe motiv că oile distrug flora şi fauna în acea zonă.

APIA BN verifică fermierii din judeţ

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Bistriţa-Năsăud, Emil Scurtu, a declarat într-o conferinţă de presă care a avut loc la finele săptămânii trecute la sediul Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, că în această perioadă angajaţii instituţiei pe care o conduce efectuează controale la crescătorii de animale care au primit subvenţii în acest sens.
„Până în data de 14 aprilie trebuie finalizată activitatea de control la fermierii care au solicitat subvenţii pentru animalele deţinute în gospodării individuale sau ferme”, a precizat directorul APIA.
Scurtu mai spune că verificările în teren sunt făcute de opt persoane, constituite în patru echipe.

Vrea bani, dar nu are animale

Directorul APIA spune că un caz grav a fost descoperit la Bichigiu, unde un bărbat a declarat că deţinea animale, însă în realitate el nu avea nici măcar una.
„Dacă oamenii noştri nu efectuau controale în teren, bărbatul lua banii chiar dacă nu avea niciun animal. Această problemă se datorează şi Direcţiei Sanitar – Veterinare, în a cărei bază de date omul figura că avea animale, iar în urma controlului nu a fost depistat niciunul”, a explicat Emil Scurtu.
El a mai adăugat că incidentul s-a petrecut anul trecut. Aşa zisul crescător de animale susţinea că are oi, dar că acestea s-ar afla la fiul său în Maramureş, însă în final a recunoscut că nu are niciuna. Cum minciuna a avut picioare scurte, n-a mai primit subvenţiile mult aşteptate.
Directorul APIA BN a mai precizat că situaţia de la Bichigiu nu este una singulară în judeţ, însă va avea o cifră exactă a acestor ilegalităţi abia după finalizarea controlului, după data de 14 aprilie.
De asemenea, în urma controalelor efectuate până la această dată în judeţ, au fost depistaţi peste 300 de fermieri cu nereguli. Unii dintre ei nu şi-au înregistrat numărul corect de animale deţinute, astfel că cererile depuse în vederea obţinerii subvenţiilor au fost respinse.

Peste 11.170 de fermieri din judeţ au cerut subvenţii

„În conformitate cu legile în vigoare privind modul de implementare a condiţiilor specifice şi a criteriilor de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plăţi naţionale directe complementare în domeniul zootehnic în judeţul Bistriţa-Năsăud au fost depuse un număr de 11.174 de cereri. Pentru exploataţiile de bovine au fost depuse 9.145 de cereri cu un efectiv de 49.510 capete, iar pentru caprine şi ovine au fost depuse 2.029 de cereri cu un efectiv de 218.656 capete”, se arată într-un comunicat remis presei de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Bistriţa-Năsăud.
După verificările efectuate în teren, APIA a plătit fermierilor bistriţeni în anul 2011 peste 25 milioane de lei – pentru bovine suma de 17.932.465 lei, iar pentru ovine şi caprine suma de 7.928.854 lei.

Subvenţiile pentru 250 de hectare de păşune din Munţii Rodnei, blocate

Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Bistriţa – Năsăud a blocat subvenţiile pentru 250 de hectare de păşune din Munţii Rodnei, păşune ce aparţine de comuna Romuli.
Primarul comunei Romuli, Ioan Moniţa, spune că măsura este una abuzivă şi va face toate demersurile pentru a-i ajuta pe consătenii săi.
„Oamenii nu mai au voie să păşuneze în acea zonă deoarece conducerea Parcului Naţional Munţii Rodnei consideră că animalele distrug flora şi fauna. Acolo se păşunează de o sută de ani şi nu a dispărut nici flora şi nici fauna. Situaţia nu va rămâne aşa, voi acţiona în judecată conducerea Parcului, deoarece blochează subvenţii de circa 70.000 de euro”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Ioan Moniţa.
Pe de altă parte, conducerea APIA BN spune că subvenţiile au fost blocate, deoarece păşunile respective se află într-o zonă de protecţie strictă şi, conform legilor în vigoare, păşunatul este interzis.
Acelaşi lucru spun şi cei din conducerea Parcului Naţional Munţii Rodnei, care au declarat că nu fac decât să respecte legea.
În 1980, Pietrosu Mare a fost declarată rezervaţie a biosferei, alături de Retezat şi Delta Dunării.

Iulia Bartha

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.