Farmaciile bistriţene au rămas fără fonduri pentru a putea elibera reţete la medicamentele compensate şi gratuite. Situaţia este una la nivel naţional şi devine tot mai alarmantă.
Deşi nu au primit banii pentru decontarea medicamentelor, farmaciile din Bistriţa –Năsăud vor mai elibera reţete luna aceasta, timp în care aşteaptă o rectificare bugetară de la Executiv. Dacă aceasta nu va veni, bolnavii de diabet sau alte boli cronice din judeţ riscă să rămână fără medicamente.

Ceea ce se preconiza a se întâmpla, a devenit şi realitate. Farmaciile din întreaga ţară au rămas fără bani şi în incapacitate de a mai elibera reţete pentru medicamentele compensate şi gratuite. Situaţia este aceeaşi şi în cazul celor 65 de farmacii din Bistriţa – Năsăud care au încheiate contracte cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Bistriţa –Năsăud (CJAS BN).
Consumul total înregistrat de farmaciile din judeţul Bistriţa –Năsăud pe primul semestrul al acestui an se ridică la 11.402.181 de lei, din care 3.608.070 lei sunt pe luna aprilie. Conform ultimelor reglementări, banii se decontează, teoretic, prin Casa de Asigurări de Sănătate, odată la 180 de zile.
În urma unei întâlniri desfăşurate recent între reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor Bistriţa – Năsăud şi cei ai CJAS BN, s-a stabilit ca luna aceasta să mai fie eliberate medicamente chiar dacă nu s-au primit banii aferenţi lunii aprilie şi mai. În tot acest timp se aşteaptă o rectificare bugetară promisă la nivel naţional, rectificare care să urnească puţin motorul farmaciilor datorate până în gât, furnizorilor de medicamente. Dacă fondurile necesare nu vor fi suplimentate cât mai repede, farmaciile riscă să rămână fără medicamentele gratuite sau compensate, atât de necesare celor cu diabet sau diverse boli cronice, fiind cel mai negru an pe care îl parcurg instituţiile farmaceutice din întreaga ţară.

„Lucrurile nu le mai înţelege nimeni!”

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Bistriţa –Năsăud, Vasile Ionel spune că farmaciile din judeţ au rămas fără nici un ban şi în situaţia critică de a nu mai putea elibera reţetele bolnavilor. Totuşi, în urma unei înţelegeri cu Casa de Asigurări de Sănătate, farmaciile au acceptat să facă un compromis, însă, numai luna aceasta. „Nu s-au mai alocat fonduri deloc pe luna aprilie. S-au terminat fondurile pe tot anul 2010 şi nu sunt fonduri pentru luna mai. Noi am eliberat reţetele luna aceasta, şi prin ţară se mai eliberează, dar fără fonduri, aşa de bună credinţă. Deci banii nu au fost alocaţi, pentru compensate şi gratuite, nu a mai venit nici un leu. Am avut recent o discuţie cu cei de la Casa de Asigurări de Sănătate, o să încercăm să ne descurcăm cum putem, dacă ne mai dau furnizorii. Nici ei ( n. r –reprezentanţii CJAS BN) nu au nici un semnal, aşteaptă şi ei. S-a vorbit la un moment dat de un angajament de plată şi să dea acum, dar pentru 2011, în cursul anului viitor. Lucrurile nu le mai înţelege nimeni”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Vasile Ionel.

Casa de Asigurări de Sănătate aşteaptă…

Potrivit directorului interimar al Casei de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Silvia Rusu singura soluţie pentru farmacii, în momentul de faţă, este aşteptarea unor suplimentări, situaţia fiind extrem de delicată în întreaga ţară. „Fondurile au fost epuizate pentru anul 2010. Şi la întâlnirea care am avut-o la nivelul Casei Naţionale de Asigurări ni s-a spus să aşteptăm  de la o zi la alta, că urmează să fie suplimentate fondurile. În final, nu ştiu din ce resurse, dar sigur se va suplimenta pentru că e o problemă la nivel naţional. Deocamdată cu ei ( n. r – farmaciştii) ne-am înţeles să onoreze în continuare prescripţiile, aşteptăm să vedem dacă vor fi suplimentate fondurile. După felul în care ni s-a spus aşa credem că suplimentarea va fi în perioada următoare. Mai mult nu pot să spun, pentru că este o problemă existentă la nivel naţional”, a spus Rusu.  

Cel mai negru an al farmaciilor

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Bistriţa –Năsăud, Vasile Ionel, consideră că 2010 este cel mai dificil an prin care se văd nevoite să treacă farmaciile. De situaţii asemănătoare, Vasile Ionel nu îşi aminteşte să fi existat în alţi ani. „Nu au mai fost astfel de situaţii, şi la termenul acesta de plată, şapte luni practic, adică 210 zile, nu s-a mai întâmplat aşa ceva, e cel mai negru an. Înainte aveai posibilitatea, se dădeau banii, la sfârşit de an se plătea aproape tot, cum era prin 2006, 2007 sau 2008 la sfârşit, ajungeau cu plata la 30 de zile, dar la sfârşitul anului reuşeam să ne plătim noi furnizorii şi începeam anul bine. Ei, dar acum suntem cu restanţe din septembrie anul trecut pentru medicamente neplătite la furnizor”, a declarat Vasile Ionel.

Şi ultima speranţă moare !

Bistriţenii văd situaţia farmaciilor ca încă o verigă la situaţia dezastroasă prin care trece ţara noastră la ora actuală. Fără medicamente, şi cu bani puţini sau aproape deloc, pe cei bolnavi şi pensionari nu îi aşteaptă vremuri bune, consideră unii cetăţeni. „Mă gândesc că persoanele care au boli cronice şi au nevoie de medicamentele acestea vor fi foarte defavorizate. Mie mi se pare că suntem într-o ţară plină de haos, e cel mai negru an din viaţa tuturor, pentru că nu mai avem încredere în nimeni şi în nimic. Şi ultima speranţă moare. Pensionarii, toţi care au salarii mici, ce fac bieţii? Nu o să aibă bani nici să îşi cumpere medicamentele acelea care probabil îi menţin în viaţă”, ne-a declarat doamna Laura din Bistriţa.
„Eu iau medicamente pentru inimă şi am pentru trei luni. Acum am găsit medicamentele. Am de luat şi pentru luna viitoare, pe urmă să vedem ce se va întâmpla. E obligatoriu să le i-au. Sper să le găsesc, altfel nu ştiu ce mă fac”, ne-a mărturisit doamna Ani.
„O să fie foarte greu, mai ales cum e acum şi cu salariile şi cu pensiile. Nu ştiu, oricum la noi toate merg prost acum”, a spus domnul Vasile din Bistriţa.

Pas cu pas, medicamentele se evaporă din farmacii …

La ora actuală, mai multe farmacii din Bistriţa – Năsăud nu mai dispun de o serie de medicamente necesare bolnavilor. Dacă suplimentările nu vor veni cât mai repede, rafturile farmaciilor vor deveni tot mai goale, întrucât furnizorii nu mai dau medicamente din cauza datoriilor mari acumulate.
„Mulţi furnizori nu ne mai dau deja medicamente pentru că datoriile sunt foarte mari. Ei au o limită de preţ. Fiecare farmacie are o limită de preţ de la depozitul respectiv. Dacă nu se găseşte o soluţie, nu putem face decât să ne oprim. Sunt medicamentele pentru diabet, boli cardiovasculare, toată gama de medicamente care nu vor mai fi în farmacii. Plus că sunt medicamente de la unii furnizori care ori te pun să plăteşti pe loc, ori odată la 30 de zile dacă mai iei şi altceva. Şi acum sunt multe medicamente care lipsesc din farmacii. E destul de complicat, nu ştiu cum vom ieşi din perioada aceasta”, a spus Vasile Ionel, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bistriţa – Năsăud.  
Potrivit statisticii oficiale înregistrate la Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud (DSP BN), la ora actuală, în judeţul nostru există 6.650 de persoane bolnave de diabet. De asemenea, în sfera bolilor cardiovasculare, există în evidenţe 27.849 de hipertensivi, 13.298 de cazuri de cardiopatie ischemică şi 631 de cazuri cu cord pulmonar cronic.

Iulia Stupinean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.