Familia bărbatului care acum câțiva ani și-a pierdut viața strivit de un copac în Parcul Municipal a pierdut definitiv procesul cu Primăria Bistrița, pe care o învinuia că nu a curățat copacii, ducând astfel la o tragedie. Despăgubirile în acest caz au crescut până la 1,5 milioane de euro, iar familia bistrițeanului a mers până în pânzele albe, ajungând chiar la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a venit cu soluția finală.

În toamna anului 2017, în timpul unei furtuni violente, are loc o tragedie în parcul municipal din Bistrița. P.I. se afla în parc alături de familie, fiica sa și nepoțelul său care pe atunci avea doar 5 ani.

Dintr-o dată vremea se strică și începe să plouă torențial, iar parte din crengile copacilor din parc încep să cadă pe alei, din cauza vântului puternic. Cei trei încearcă să se îndrepte spre parcarea Casei de Cultură, unde le era parcată mașina.

Nu au apucat, o creangă strivindu-l pe bărbatul de 57 de ani. Acesta a reușit să-l protejeze cu propriul corp pe nepoțelul său de 5 ani, căruia i-a salvat practic viața. Echipajele medicale ajunse la fața locului nu au mai putut face nimic pentru bărbat, declarând decesul.

Potrivit certificatului constatator al decesului, cauza directă a morții a fost transecțiune medulară, fractură cominutivă de corp vertebral C6 și T1, traumatism vertebral medular prin lovire activă cu corp dur de greutate mare. Mai pe înțelesul tuturor, gâtul bărbatului a fost rupt pur și simplu de bucata de lemn.

Familia dă vina pe Primăria Bistrița și-și caută dreptatea în instanță

La scurt timp după incident, familia bărbatului a solicitat Primăriei Bistrița despăgubiri, considerând-o responsabilă pentru nefericitul accident, întrucât este „proprietara” Parcului Municipal și avea datoria de a îngriji corespunzător arborii din zonă. Primăria Bistrița însă nu a vrut să stea la discuții precizând că a fost vorba despre o forță majoră un eveniment natural, ce nu putea fi controlat.

Familia bărbatului nu s-a lăsat și la nici jumătate de an de la incident a acționat în judecată Primăria Bistrița, precum și Consiliul Local al Primăriei Bistrița. La final de 2018 instanța suspendă dosarul, preferând să aștepte finalizarea anchetei penale înainte de a se pronunța.

Procesul intră iar în linie dreaptă abia în ultima lună a anului 2019, urmând ca Tribunalul să vină cu o sentință la mijlocul lui 2020. Familia P. a cerut daune substanțiale Primăriei Bistrița.

Soția supraviețuitoare a cerut daune morale de 200.000 de euro, 30.000 de euro daune materiale constând în cheltuielile cu înmormântarea, edificare piatră funerară, prejudiciu nerealizat până la pensionare, contravaloare costuri procedură succesorala notarială și a meselor organizate cu ocazia înmormântării, priveghi, pomană.

Fiica bărbatului a cerut 250.000 de euro daune morale, iar pentru fiul său și nepotul bărbatului 100.000 de euro, la care se adaugă încă 200.000 de euro pentru leziunile suferite de băiețel și 50.000 de euro daune materiale reprezentând contravaloarea suplimentului de hrană, spitalizare, îngrijire post spitalizare.

Municipalitatea a mizat pe „situația de forță majoră”

Primăria Bistrița s-a apărat susținând că a fost o situație de forță majoră, fiind în Bistrița-Năsăud o furtună foarte violentă, care a produs pagube materiale, fiind smulși din rădăcini mai mulți arbori, producându-se ruperi de ramuri de arbori pe tot teritoriul municipiului, inclusiv în parcul municipal.

Municipalitatea a susținut, la proces, că arborele în cauză este într-o stare fito-sanitară bună, în timp ce familia bărbatului accidentat a susținut că Primăria Bistrița nu și-a îndeplinit obligațiile de toaletare și control fito-sanitar.

„Susținerile că autoritățile nu și-au îndeplinit obligația de toaletare și control fito sanitar este neîntemeiată, în condițiile în care la data modernizării Parcului Municipal a avut loc o amplă verificare a tuturor copacilor existenți pe suprafața acestuia, s-au efectuat mai multe operațiuni de tăiere și curățare, toți copacii din parc au fost inventariați, iar în ce privește copacul din care s-a rupt creanga cu ocazia incidentului în discuție este un castan cu o înălțime medie de 10-20 de metri, vârsta între 50 și 80 de ani, și o stare de sănătate acceptabilă, precizând că decizia de tăiere a unui copac se discută într-o comisie de avizare a tăierilor de arbori situați pe domeniul public și privat al municipiului Bistrița, care se întrunește lunar și ori de câte ori e necesar și decizia finală este condiționată de obținerea unui aviz emis de Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud. Așa fiind, există o activitate de monitorizare și control permanent cu privire la arbori, astfel că nu se poate reține că ar fi vorba de lipsa de preocupare a autorităților sub acest aspect”, se arată în motivarea sentinței date de Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Judecătorii dau dreptate, rând pe rând Primăriei Bistrița

În cele din urmă, la mijlocul anului 2020, după doi ani de procese, Tribunalul Bistrița-Năsăud a dat dreptate Primăriei Bistrița, spunând că arborele respectiv era sănătos și a fost doborât pur și simplu de vântul puternic. Prejudiciul este cauzat de forță majoră și nu de o neglijență a Primăriei Bistrița.

Familia bărbatului nu a fost mulțumită cu sentința dată de instanța bistrițeană și a decis să meargă mai departe la Curtea de Apel Cluj. Dosarul a fost înregistrat pe rolul instanței clujene pe 1 septembrie 2020, la câteva luni de la sentința dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Curtea de Apel Cluj a avut nevoie de aproape 10 luni pentru a se pronunța în acest caz. Sentința a venit abia săptămâna trecută, judecătorii clujeni menținând practic decizia dată la Bistrița:

„Respinge ca nefondat apelul declarat de reclamanţii PM, VOR şi VDM prin reprezentanţi legali împotriva sentinţei civile nr. 149 din 10.06.2020 a Tribunalului Bistriţa-Năsăud pronunţată în dosarul nr.275/112/2018, pe care o menţine. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare”, se arată în sentință.

Familia nu s-a lăsat și a mers la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde s-au mărit considerabil și despăgubirile, ajungând la 1,5 milioane de euro.

„Vă aduceți aminte de cetățeanul accidentat în parc, acum câțiva ani? Procesul intentat primăriei încă se judecă, iar valoarea despăgubirilor cerute este de aproximativ 1,5 milioane de euro. Acești bani, dacă instanța decide în favoarea acestuia trebuie plătiți din buget”, preciza viceprimarul Sorin Hangan, făcând trimitere la starea unor copaci din municipiu, care ar trebui eliminați pentru a nu pune în pericol viața cetățenilor.

Între timp, Înalta Curte de Casație și Justiție a venit cu o soluție, dând dreptate Primăriei Bistrița și menținând soluția dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud și respectiv Curtea de Apel Cluj.

Andreea Radu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.