În ultimele cinci săptămâni Gazeta de Bistriţa a adus în atenţia opiniei publice modul de acţiune a executorului judecătoresc Valerian Dorin Andronesi când vine vorba de a pune în aplicare cererile anumitor creditori bistriţeni în momentul în care aceştia vor să îşi recupereze sumele de bani date cu împrumut unor persoane strâmtorate din punct de vedere financiar, la un moment dat.

Privite per global toate cazurile, este mai mult decât ciudat faptul că în jurul lui Andronesi se învârt aceleaşi personaje – Pavelea, Nagi, Olariu jr., Vrânceanu, dar şi alţi amici apropiaţi acestora şi care în acelaşi timp au şi legături de amiciţie cu executorul judecătoresc.

 

Pe lângă Tino Stern, Mariana Lupşor-Bruj, Costică Moldovan, Mircea Sângeorzan şi Alexandru Sigartău, omul de afaceri bistriţean Cristian Duca este o altă victimă a executorului Valerian Dorin Andronesi şi a găştii lui mafiote.

Povestea lui Duca a început în urmă cu câţiva ani, mai precis în 2008, când îi împrumutase unei cunoştinţe, Remus Măierean, suma de 380.000 de franci elveţieni, echivalentul a 840.000 lei. Cum respectivul amic nu a putut returna împrumutul, Duca se înţelege cu acesta să îi cedeze un imobil, compus dintr-o casă de circa 300 m.p. şi terenul aferent de 488 m.p., situat pe strada Cerbului din Bistriţa. Înţelegerea a fost parafată printr-un contract de vânzare – cumpărare. Însă acest lucru este greşeala fatală care îl duceîn cele din urmă pe omul de afaceri bistriţean în braţele lui Andronesi. Şi totul se datorează Oficiului de Cadastru. Dacă până în 2008, terenul a figurat pe statul român, în acel an Oficiul de Cadastru a trecut drept deţinător al terenului, îndreptând zice-se o eroare materială, pe primul proprietar al imobilului – Irina Echim. În condiţiile date, deşi avea de gând să vândă casa pentru a-şi putea recupera suma de bani împrumutată, Cristian Duca se vede pus în situaţia în care îşi pierde cumpărătorii unul câte unul. Şi fiindcă între timp demarase nişte investiţii pe piaţa imobiliară, în sensul că începuse construcţia unui bloc de apartamente, Duca avea nevoie de bani, în condiţiile în care şi banca de la care avea contractat un credit îi opreşte fără prea multe explicaţii linia de credit.Prin urmare, apelează la un împrumut de „pe piaţa liberă”. Astfel, a dat peste Cristian Nagi, care îi dă banii necesari. Drept garanţie, Duca pune la bătaie imobilul de pe Cerbului. Problemele financiare nu au luat sfârşit însă, astfel că Nagi cere executarea silită a lui Duca şi, evident, apelează la executorul Andronesi.

 

Trei expetrize, trei valori! Una, cu mult sub valoarea precizată de celelalte două

La dosarul de executare, Andronesi ataşează, bineînţeles, şi expertiza de evaluare a imobilului de pe Cerbului. Expertiză care, bineînţeles, este întocmită de expertul său de casă Ieronim Pavelea. Acesta stabileşte că imobilul de pe Cerbului, pentru care Duca practic acheltuit 840.000 lei, valorează doar… 297.100 lei. Asta se întâmpla în august 2014.

Cum Cristian Duca a contestat executarea silită şi totodată expertiza, instanţa numeşte un alt expert care să facă o nouă evaluare a imobilului. Astfel, în ianuarie 2015, expertul tehnici judiciar Corneliu Ţăranu, o somitate în materie, ajunge la concluzia că imobilul de pe Cerbului valorează, atenţie!!!, 953.650 lei, adică 212.000 euro.

Neîmpăcat cu această expertiză, Andronesi cere o alta şi se stabileşte că aceasta va fi întocmită de un alt expert tehnic judiciar. Culmea, un alt om de casă al executorului. Concret este vorba de Ioan Cristurean. Acesta ajunge la concluzia că imobilul de pe Cerbului ar valora 780.156 lei, adică aproximativ 174.000 de euro.

 

Andonesi i-a spus ce să evalueze

Cum este posibil ca trei experţi să evalueze acelaşi imobil atât de diferit? Fiindcă discutăm de diferenţe destul de mari între valorile rezultate, mai ales dacă raportăm expertizele întocmite de Ioan Cristurean şi Corneliu Ţăranu cu cea întocmită de Ieronim Pavelea. Ce s-a întâmplat de fapt?

Dacă este să comparăm expertiza cu valoarea cea mai mare, cea a lui Corneliu Ţăranu, şi pe cea cu cea mai mică valoare, cea a lui Ieronim Pavelea, găsim şi un răspuns, fiindcă acesta din urmă, amicul lui Andronesi, a luat în calcul doar casa propriu-zisă, un gard şi un garaj auto nefinalizat. Asta cu toate că Paveleaidentificase şi alte construcţii în curtea imobilului, respectiv un şopron din lemn de peste 57 m.p., terase acoperite de aproape 32 m.p., un beci de sub garajul auto în suprafaţă de peste 17 m.p., plus o suprafaţa de peste 6 m.p. la garajul auto. Despre toate acestea însă, Pavelea spune că nu le-a supus evaluării fiindcă ar fi fost construite fără autorizaţie de construire. Pe lângă asta mai există o menţiune foarte interesantă a lui Pavelea în documentul de expertiză.

„Aceste construcţii, la solicitarea executorului judecătoresc Andronesi Valerian Dorin, nu au fost supuse evaluării”, a scris negru pe alb expertul tehnic judecătoresc Ieronim Pavelea.

 

Alte lipsuri din expertiză

În plus, dacă ceilalţi doi experţi – Ţăranu şi Cristurean – menţionează în expertizele lor că imobilul construcţie este compus din demisol+parter+mansardă, Pavelea scrie doar de parter+mansardă.

În ceea ce priveşte preţul pe metrul pătrat de suprafaţă construită, Pavelea ajunge la 705 lei, în timp ce Corneliu Ţăranu a evaluat la 765 lei/ m.p. la parter, 760 lei m.p. la etaj, (300+5) lei/m.p. pentru demisol şi 265 lei m.p. pentru terasa casei, la care a adăugat şi 38 lei/m.p. pentru faptul că exista şi încălzire centrală, aspect care clar conferă un confort sporit posibilului cumpărător şi care practic îlscuteşte de o viitoare investiţie.

Practic, doar o parte din imobil a fost supusă evaluării, însă cel care urma să-l achiziţioneze beneficiază şi de anexele pentru care Pavelea, la cererea lui Andronesi, a închis ochii.

Şi la această evaluare, Pavelea calculează şi o valoare de depreciere, care s-ar datora „condiţiilor de vânzare forţată într-un timp scurt, vânzare ce implică un vânzător obligat să vândă şi un cumpărător conştient şi bine informat de dezavantajele vânzătorului”

„În plus, avem de-a face astăzi că o scădere drastică a puterii de cumpărare datorată efectelor crizei economico-financiare”, mai scrie expertul Ieronim Pavelea.

 

S-a întins asupra altor bunuri

Dintre cele trei expertize, Andronesi ţine cont numai de cea întocmită de Ieronim Pavelea, fiindcă avea cu totul alte planuri. Aşa cum s-a dovedit ulterior, executorul Andronesi a vrut să întindă executarea silită şi asupra altor bunuri ale lui Cristian Duca, mai precis nişte spaţii comerciale din str. General Grigore Bălan.

Metoda extinderii executării silite asupra altor bunuri, în afara celor cu care debitorul a gajat un împrumut este una patentată de Valerian Dorin Andronesi, el practicând-o şi în celelalte cazuri expuse până acum de Gazeta de Bistriţa. La fel a procedat şi în cazul lui Tino Stern, Mariana Bruj, Mircea Sângeorzan sau Alexandru Sigartău.

2 COMENTARII

  1. Articol comandat. Se vede clar.
    Duca stia ca nu poate sa vanda, dar pune gaj imobilul.
    Dezvoltatorul imobiliar…el a platit povestea asta ?

  2. Urmarirea silita asupra (si) altor bunuri decat cele gajate, nu este o „metoda patentata” ci o prevedere legala a Codului De Procedura Civila.
    Inainte de a scrie, cititi si documentati-va.
    Desigur, daca vreti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.