Mihai Capotă, polițistul din cadrul Serviciului de Permise Auto Bistrița-Năsăud, acuzat de trafic de influență și luare de mită de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, a fost achitat cu câteva zile înainte de Crăciun de către magistrații de la Curtea de Apel Cluj. Sentința este definitivă.

Dosarul în care polițistul Mihai Capotă de la Permise Auto Bistrița-Năsăud a fost acuzat, în 2015, de luare de mită și trafic de influență s-a închis definitiv! Polițiștul a reușit să demonstreze că este nevinovat și a fost achitat de judecătorii de la Curtea de Apel Cluj. La Bistrița, Capotă a fost condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare, pentru că ar fi primit mită niște țuică, vin și carne de miel. Acuzațiile aduse de procurori lui Capotă s-au bazat pe niște interceptări ale Direcției de Informații și Protecție Internă (DIPI) Bistrița-Năsăud efectuate într-un dosar din care a fost disjuns dosarul

Cercetările penale în cazul Capotă au avut ca punct de plecare o sesizare din oficiu, în februarie 2015, a organelor de poliție judiciară din cadrul DGA Bistrița-Năsăud cu privire la comiterea unor fapte de corupție legate de exploatări ilegale de masă lemnoasă, precum și de transportul și valorificarea materialului lemnos, fapte comise de agenți de poliție care asigurau protecția activităților ilegale, însă și de fapte de corupție comise de agenții de poliție legate de activitatea de constatare a unor infracțiuni și contravenții la regimul circulației pe drumurile publice.

Pentru probarea acestor fapte s-au solicitat și s-au obținut mandate de supraveghere tehnică, în dosarul nr. 41/P/2015.

Trebuie menționat că în dosarul penal în care a fost anchetat Capotă nu a fost încuviințată nicio supraveghere tehnică, la bază fiind cele existente în dosarul din care acesta a fost disjuns, respectiv cel cu nr. 41/P/2015.

 Tribunalul Bistrița-Năsăud a pronunțat sentința în octombrie 2019, Mihai Capotă fiind achitat de acuzația de trafic de influență, dar condamnat pentru două infracțiuni de luare de mită, totalul ajungând la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare și un termen de supraveghere de 3 ani și 70 de zile muncă în folosul comunității. În plus i s-a interzis ca, pe o perioada de 2 ani, să desfășoare vreo activitate în cadrul Serviciului Permise Auto. Totodată, pe perioada de supraveghere, lui Capotă i s-a interzis să părăsească teritoriul țării, iar suma de 1.065 lei trebuia confiscată.

Polițistul a atacat sentința la Curtea de Apel Cluj, unde cazul a fost rejudecat, iar pe 18 decembrie 2020, magistrații au ajuns la concluzia că polițiștul este nevinovat și nu există probe care să demonstreze că ar fi luat mită, astfel că l-au achitat. 

„Admite apelul promovat de inculpatul C.M.E. împotriva sentinţei penale nr. 99/F din data de 4 octombrie 2019 a Tribunalului Bistriţa Năsăud pe care o desfiinţează în întregime cu excepţia dispoziţiei de achitare a inculpatului C.M.E., în temeiul art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedură penală, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă prev. de art. 291 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea 78/2000, dispoziţie pe care o menţine. Rejudecând în aceste limite: În baza art. 395 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. c Cod procedură penală achită pe inculpatul C.M.E. de sub acuzaţiile de comitere a infracţiunilor de luare de mită prev. de art. 6 din Legea 78/2000 cu aplic. art. 289 alin. 1 Cod penal (două infracţiuni). Înlătură dispoziţia de confiscare a sumei de 1065 lei de la inculpat. Cheltuielile judiciare în urmărire penală, la judecata în fond şi în apel rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 18 decembrie 2020”, este sentința pronunțată de Curtea de Apel Cluj.

Despre acest subiect citește AICI și AICI.

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.