Unul dintre complexele imobiliare din Calea Baciului aparţine omului de afaceri cu înclinaţii “liberale”, Nicolae Badiu. Prin firma de dezvoltare imobiliară SC Europort, Badiu împreună cu partenerul său de afaceri, Radu Căciulă, au vîndut clujenilor apartamente la zeci de mii de euro, dar care nu sunt racordate la reţeaua de gaz. Astfel, oamenii care s-au mutat în locuinţe se plâng că îngheaţă de frig şi că vor avea gaz tocmai anul viitor. Pînă atunci, Nicolae Badiu anunţă că mai doreşte să înceapă o altă investiţie imobiliară în aceeaşi zonă.

 

Zeci de clujeni se plâng că au fost păcăliţi de firma imobiliară Europort atunci când şi-au cumpărat apartamente în mai multe blocuri noi construite pe strada Calea Baciului. Pe lângă faptul că dezvoltatorii imobiliari nu au respectat termenele de predare, iar finisajele nu s-au ridicat la înălţimea promisiunilor făcute, oamenii îngheaţă în case întrucât imobilele nu au fost racordate la reţeaua de gaz până acum. Pentru această neregulă cei de la SC Europort dau vina pe E-on Gaz, iar, conform unor declaraţii apărute în presa locală, reprezentanţii companiei de gaz susţin că nu au primit nicio cerere de racordare la reţeaua de gaz.
Potrivit avizului de construcţie, beneficiarii ansamblului imobiliar sunt Nicolae Badiu şi Radu Căciulă, doi oameni de afaceri clujeni. Badiu este un bussinesman de casă al liberalilor care împreună cu unul dintre cei mai stabili parteneri de afaceri ai săi, Valentin Nica, au prins trenul afacerilor în perioada când la conducerea Consiliului Judeţean Cluj se afla liberalul Marius Nicoară. Astfel, Badiu dezvoltă proiecte hoteliere în parcurile industriale Tetarom I şi II, iar Valentin Nica va deţine monopulul prin intermediul CFO Integrator a singurei reţele subterane de transfer de informaţie şi date din Cluj-Napoca. În cadrul companiei CBC Development, Nicolae Badiu derulează o investiţie de 25 de milioane de euro pentru ridicarea unui centru integrat de business, Global Plaza, în parcul industrial Tetarom I. Imobilul se întinde pe un teren de 6.915 mp, având o suprafaţă construită de 22.000 mp. Clădirea este compusă din două corpuri, unul cu patru niveluri, celălalt cu nouă, care comunică între ele printr-o pasarelă. Global Plaza urmează a fi finalizat până în toamna anului viitor. Un alt proiect al companiei vizează construirea Global Plaza II, în Tetarom II. Proiectul va avea la bază acelaşi concept, însă atât suprafaţa pe care se va întinde investiţia, cât şi valoarea acesteia vor fi cu aproximativ 30-35% mai mici. Nica şi Badiu sunt asociaţi şi în cadrul SVF Management Prod Serv SRL, companie care în 2006 a avut o cifră de afaceri de 32.945.927 de lei  şi un profit de 9.795.482.  Nicolae Badiu este proprietarul As Ro Medica, al restaurantului Sinaia şi acţionar la Arcada Grup şi Imobiliare DPM.
Gaz la Revelion’!

Conform declaraţiilor locatarilor din zonă, racordarea la reţeaua de gaz ar mai dura circa 45 de zile, însă la lucrurile se miscă într-un ritm greoi care îi face pe oameni să creadă că vor avea gaz abia anul viitor. “Cei de la departamentul tehnic al EON ziceau ca daca toata documentatia ar fi completa, avizarea ei si executarea lucrarilor etc ar dura vreo 3 luni. Poate ca ar trebui a ne pregatim pentru o iarna "electrica".

Sunt nefericitul proprietar al unui apartament de două camere din blocul A şi pot să vă spun că soţia mea aproape că a făcut o cădere nervoasă când am aflat săptămâna trecută de la un vecin de al nostru că poate numai în anul viitor în mai vom avea gaz. Credem că am fost înşelaţi de firma Europort în toate problemele pe care am avut de a face cu ei, de la finisaje – de cinci ori am facut procese verbale şi aproape nu s-a remediat nimic sau dacă da, la fel de prost calitativ ca şi înaintea reclamaţiei – şi lipsa totală a parcărilor. Deşi nu locuiesc încă aici în fiecare zi stau mai multe ore la bloc ca să remediez cîte ceva înăutru. Până acum m-a costat nu mai puţin de 5000 de lei. Dacă vrem să ne fie ceva mai bine, noi locatarii trebuie să fim foarte uniţi şi să ne coalizăm împotriva minciunilor celor de la Europort, Căciulă-Badiu and Company”, spune unul dintre locatarii de pe Calea Baciului.

Conform unui avocat, una dintre soluţiile care ar putea fi abordate de locatarii de pe Calaea Baciului ar putea fi recuperarea cheltuielilor pe încălzire din facturile de curent electric. “Oamenii pot propune ori să li se plătească consumul de energie electrică pentru că nu este vina lor că nu au gaz, ori să se mute în chirii iar aceste costuri să fie suportate de firma cu care au încheiat contractele de vânzare-cumpărare pe apartamentele neracordate la reţeaua de gaz. Din câte stiu, firma are de unde plăti. Dacă nu vor, pot fi daţi în judecată pentru că dreptatea le aparţine”, spune un avocat din cadrul Baroului clujean.

Taxa de risc

Un alt locatar din apartamentele cumpărate de la Europort se plânge că, pe lângă lipsa gazului există şi alte probleme. “Le-am trecut cu vederea prea multe celor de la Europort. Ne-am mutat cu copii mici, vine frigul, nu avem gaz, n-avem apă caldă. Pe lângă faptul că au predat apartamentele cu două luni întârziere, finisajele sunt de proastă calitate, nu sunt pavate căile de acces şi parcările, scările şi culoarele interioare nu sunt iluminate şi nu există iluminare nici pentru spaţiul exterior”, se plânge acesta.

Cei care au cumpărat apartamente în acest complex de locuinţeau plătit circa 1.000 euro pentru întabularea locuinţelor la care s-a adăugat aproape 2.400 de lei pentru terenul de sub bloc. „Eu am plătit la cumpărare o taxă de risc financiar care, după ce m-am interesat, am aflat că nu este de fapt o taxă, ci un curs pentru euro pe care îl stabilesc ei asa încât să vândă apartamentul cu mai mulţi bani în cazul în care avansul stabilit nu este plătit integral. Alţii oferă tot felul de discounturi dacă dai toţi banii jos înainte, alţii pur şi simplu îţi zic mai multe preţuri ale apartamentului în funcţie de modalitatea de plată aleasă. Oricum, acest aspect se stabileşte înainte de precontract şi faţă de preţul din precontract, din punct de vedere legal nu mai pot fi alţi bani de plătit către vânzător”, explică un alt locatar care a cumpărat de la SC Europort.

“Ne-am interesat de oferta celor de la Europort în vara anului trecut şi ne-au spus că la sfârşitul lui februarie, începutul lui martie anul ăsta vom locui sigur în apartament. Ne-a convenit oferta aşa ca am mers la notar să facem un antecontract. Când ne-au prezentat antecontractul am văzut că apare ca termen de predare 1 mai 2008. Spunându-le că nu aşa a fost oferta lor ne-au asigurat insistent şi convingător că predarea se va face tot prin februarie-martie. Neavând experienţă cu astfel de lucruri am semnat contractul şi au trecut şi lunile şi nu a mai pomenit nimeni de predarea în februarie-martie. A rămas ca data de predare 1 mai 2008. A trecut şi 1 mai 2008 şi tot n-am primit apartamentul că cică nu aveau înca CF-ul. Noi am avut o parte din bani şi restul I-am luat printr-un credit. Nu e normal ca după atîta chin să avem acum, când vine iarna probleme de genul ăsta”, se plânge un alt locatar al complexului de locuinţe “marca” Badiu.

Ştefan Trandafir

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.