Uniunea Europeană a publicat Eurobarometru privitor la modul în care este privită Justiţia în cadrul ţărilor Uniunii. În mod surprinzător, conform studiului, aproape jumătate dintre români sunt mulţumiţi şi au încredere în “doamna oarbă”. Cu toate acestea, la o plimbare prin sălile de judecată, 90% dintre cei care ajung în faţa magistraţilor sunt nemulţumiţi. Însă, după publicarea Eurobarometrului, adevărata mulţumire se regăsește pe faţa celor de la firma de sondaje CSOP, o afacere de casă a PDL, societatea care a câştigat şi o parte din banii puşi la bătaie pentru celebra “frunză”, brandul de ţară al României.
Uniunea europeană a finanţat realizarea unor studii care să reflecte gradul în care oamenii au încredere în justiţie. În mod ciudat, România a ieşit extrem de bine, ţinând cont că în urma sondajului realizat se arată că aproape jumătate dintre români au încredere în acest sistem.
Eurobarometrul privind justiţia în UE arată că 54% din români tind să nu aibă încredere în justiţie, faţă de 43% media europeană, şi peste jumătate nu cred că statul luptă în mod eficace împotriva corupţiei.
Majoritatea cetăţenilor europeni (53%) tind să aibă încredere în sistemul lor naţional de justiţie, dar nivelul de încredere variază semnificativ de la un stat membru la altul, de la 85% (în Danemarca şi Finlanda) la 24% (în Slovenia). 54% din români tind să nu aibă încredere în justiţie, în timp ce 44% au declarat că tind să aibă încredere.
Întrebaţi dacă statul luptă în mod eficace împotriva corupţiei, 32% din români au susţinut că nu sunt de acord cu această afirmaţie, faţă de 30% media europeană, iar 24% tind să nu fie de acord, media fiind de 32%.
În schimb, locuitorii din Danemarca, Finlanda, Luxemburg, Olanda şi Suedia consideră că statul luptă în mod eficient împotriva corupţiei. La polul opus se situează cehii, grecii, italienii şi spaniolii.
Pe de altă parte, 40% din români au o părere destul de bună, iar 7% foarte bună despre independenţa judecătorilor şi a instanţelor în cazurile civile şi comerciale, în timp ce 16% au o părere foarte proastă.
“Frunza lui Udrea” şi CSOP-ul pedeleilor
Acest grad ridicat al românilor de încredere în Justiţie seamănă destul de mult cu ideea politicii de dreapta care se vehiculează pe toate canalele. Nu de puţine ori liderii PDL au ieşiri în decor când sunt prezentaţi drept justiţiari providenţiali, iar majoritatea electoratului tinde să se ralieze la aceste idei.
Însă, nu s-a spus nicăieri că sondajul comandat de Uniunea europeană pentru realizarea eurobarometrului a fost făcut în ţară de societatea CSOP, una dintre firmele care se ocupă, în mod preferenţial, de imaginea PDL.
Centrul Pentru Studierea Opiniei și Pieței a fost înfiinţat în 1993 și are ca acționari TNS (Taylor Nelson Sofres), una dintre cele mai importante agenţii de marketing din Marea Britanie şi Franţa, şi BBSS Gallup Sofia. Pe site-ul companiei Taylor Nelson Sofres apare legătura cu CSOP făcută prin prezentarea parteneriatului asigurat de reprezentantul CSOP, George Popescu, unul dintre directorii firmei româneşti.
De asemenea, CSOP este firma care realizat toate sondajele electorale făcute cu alegătorii pentru alegerile pentru alegerile președinţiale şi nu de puţine ori, în urma acestor sondaje au fost acuzaţii de manipulare.
Însă, legătura PDL şi CSOP a fost făcută prin intermediul Elenei Udrea pe vremea când ea era Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Firmele THR (Asesores en Turismo, Hoteleria y Recreacion) şi TNS (Taylor Nelson Sofres) au câştigat licitaţia de aproape un milion de euro pentru realizarea brandului de ţară. rezultatul îl ştim cu toţii, sub forma celebrei frunze a lui Udrea.
Românii, justiţia şi europenii
Românii, în proporţie de 79%, apreciază că funcţionarea justiţiei este o problemă de interes european, iar 76% din cetăţenii români s-au declarat „total de acord” cu faptul că funcţionarea unui sistem naţional reprezintă o chestiune de interes european, dacă acel sistem prezintă probleme grave. Sondajul, efectuat în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2013, a fost lansat cu ocazia conferinţei „Assises de la Justice”, organizată de Comisia Europeană, în perioadă 21-22 noiembrie. Cetăţenii din România reclamă însă durata procedurilor. 27% au o părere foarte proastă, iar 36% destul de proastă despre durata procedurilor derulate în instanţele judecătoreşti. În ceea ce priveşte corectitudinea deciziilor în cazurile civile şi comerciale, 39% au o părere destul de bună, 18% – o părere foarte proastă, iar 29% – destul de proastă.
Răzvan Robu