Moneda naţionala a mai pierdut aproximativ 7,5 bani în faţa euro, cursul oficial fiind stabilit de BNR la valoarea de 4,2127 lei/euro.
Este cea mai mare valoare atinsă de euro în istoria sa.

Pe piaţa interbancară, leul a continuat să se deprecieze faţă de euro şi astăzi, când băncile au afi;at cotaţii de 4,1916 lei la cumpărare şi 4,2063 lei la vânzare pentru moneda europeană, iar tranzacţiile au fost încheiate, de la debutul sesiunii, între 4,1888 şi 4,2009 lei.

La rândul său pentru moneda americană, BNR a afişat ieri un curs de 3,0468 lei, în timp ce astăzi cotaţiile pentru dolarul american se situează între 3,0680 şi 3,0787 lei. Zlotul polonez, coroana cehă şi forintul ungar consemnau astăzi dimineaţă, de asemenea, deprecieri faţă de euro, între 0,2 şi 0,58 la sută.
Leul începe noul an mai prost decât l-a încheiat pe cel trecut. De altfel, specialiştii ne avertizează că anul 2009 va fi extrem de zbuciumat pentru moneda naţională.
Principalele consecinţe ale deprecierii leului asupra economiei implică creşterea ratelor la credite, scumpiri care ameninţă cu reaprinderea inflaţiei, dar şi deficit comercial în scădere şi diminuarea consumului.
Scăderea leului este însă o veste bună pentru deficitul comercial, în condiţiile în care exportatorii către ţările din Uniunea Europeană vor avea de câştigat mai mult atunci când schimbă suma în euro primită prin contract, pe lei. Pe de altă parte, importurile vor fi slăbite de faptul că importatorii sunt nevoiţi să achite mai mulţi lei pentru a obţine aceleaşi produse de pe pieţele externe.
Deprecierea continuă a leului, în raport cu euro îi avantajează pe exportatori şi pe salariaţii care şi-au negociat veniturile în moneda comunitară şi îi afectează pe importatori, pe cei care îşi plătesc creditele în valută şi pe investitorii străini la Bursa de Valori de la Bucureşti.
Deprecierea leului măreşte povara de pe umerii românilor, preţurile alimentelor, ratele la bancă şi facturile calculate în euro cresc de la o zi la alta. Un caz concret este scumpirea galopantă a alimentelor, datorită creşterii cursului euro.
 
România importă aproape 70% din materia primă, iar scumpirea monedei europene de la începutul acestui an se reflectă direct în costul alimentelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.