Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș atrage atenția că etnicii maghiari vor să amplaseze „rune secuiești” la intrarea în Miercurea Ciuc.

„La Miercurea Ciuc conducerea primăriei doreşte să amplaseze din nou plăcuţe la intrarea în oraş inscripţionate cu „rune secuieşti” ! Sfidând legile ţării şi normele în vigoare, se doreşte mascarea acestei tentative sub forma unui „concurs de soluţii pentru crearea unor elemente de semnalizare la intrările în oraş”. De fapt, plăcuţe de tip rutier care vor semnaliza intrarea în municipiu şi vor conţine inclusiv menţiuni în aşa-zisa limbă secuiască, presupunând un alfabet complet diferit”, a declarat președintele forumului, Dragoș Burghelia, într-un comunicat pentru Agerpres.

„Deşi această tentativă a fost oprită în trecut, hotărârea anterioară de consiliu local prin care se semnaliza intrarea în municipiu cu „rune secuieşti” fiind atacată în contencios de către Instituţia Prefectului iar procesul a fost câştigat, „alfabetul secuiesc” nefiind utilizat pentru inscripţionare.

Este jignitor modul în care se încearcă din nou marcarea teritoriului în sens etnic prin atribuirea acestui aşa-zis alfabet inutilizabil şi indescifrabil pentru aproape toată populaţia municipiului, a judeţului şi de altfel pentru întreaga ţară. S-a demonstrat şi în cadrul procesului anterior că nu se poate utiliza această inscripţie întrucât cetăţenii declaraţi „secui” în municipiul Miercurea Ciuc la recensământ nu depăşesc nici 1%!

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş condamnă ferm această nouă tentativă de marcare a teritoriului în sens etnic şi solicităm pe această cale încetarea procedurilor şi investirea energiei precum şi a finanţelor municipiului Miercurea Ciuc în proiecte durabile, serioase, de lungă durată care să unească locuitorii zonei, nu să dezbine mai mult ! Menţionăm că vom urma toate căile legale pentru a bloca acest demers contrar legii şi bunului simţ”, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.