Crenguța Leaua, conducătoarea echipei de avocați pentru cazul Roșia Montană, a fost distinsă miercuri, 3 aprilie. Academia de Studii Economice din București i-a conferit diploma „Meritul universitar cu medalie de aur – Virgil Madgearu”. Acest gest, deși mic și simbolic în comparație cu cei 10 miliarde de euro pe care România nu va mai plăti, este o recunoaștere a contribuției sale remarcabile.

Avocata a reprezentat țara în procesul cu Gabriel Resources și a obținut victoria în favoarea României. În urma acestui succes, Academia de Studii Economice (ASE) a decis să-i acorde acest premiu. Leaua a obținut abilitarea ca membru al Școlii doctorale de Drept, specializarea Arbitraj internațional și ADR la aceeași universitate în 2020.

De asemenea, Crenguța Leaua este cadru didactic asociat încă din 2013 la ASE, unde predă cursuri de Drept comparat al arbitrajului internațional și al arbitrajului la Facultatea de Drept a Universității.

Anterior, Leaua a deținut funcția de vicepreședinte al Curții Internaționale de Arbitraj – ICC Paris, între 2005 și 2008, și a fost membră a Comisiei de Arbitraj a ICC. Totodată, a fost vicepreședinte al Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, între 2008 și 2012.

Evenimentul de acordare a premiului a avut loc în Aula Magna și a fost urmărit de sute de studenți, precum și de alte persoane interesate, care au venit să o felicite pe Crenguța Leaua. Studenții din corul școlii au interpretat chiar și o piesă special pentru acest moment, care a fost documentat și postat de ASE pe platformele lor sociale.

ASE a transmis pe Facebook invitația la eveniment: „Astăzi, 3 aprilie, la ora 10:00, are loc un eveniment special pentru Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din București. Doamnei prof. univ. dr. Crenguța Leaua îi va fi acordată Diploma Meritul universitar cu medalie de aur ‘Virgil Madgearu’ pentru activitatea profesională remarcabilă, dar și pentru dăruirea și preocuparea continuă față de formarea generațiilor de studenți. Vă așteptăm astăzi, la ora 10:00, în Aula Magna, pentru a celebra acest moment important!”

În plus față de cazul Roșia Montană, Crenguța Leaua a câștigat și alte procese importante pentru România, cum ar fi dosarele Rompetrol de la ICSID, Awdi de la ICSID, Micula 2, și Fin.CO.Ge.Ro. de la Curtea de Arbitraj de la Londra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.