La începutul lunii martie, în Buletinul de Presa al IPJ Bistrita-Nasaud, printre altele, aparea o stire, seaca privind un „urmarit pentru tâlharie, prins de politistii bistriteni”. Succint, din stirea respectiva, rezulta ca în data de 6 martie 2008, la ora 07.30, în municipiul Bistrita, pe strada Dornei, în urma unei informatii primite, politistii de la Serviciul de Investigatii Criminale (SIC) l-au „identificat pe Constantin Mihai V., de 20 de ani, din Bucuresti, urmarit de IPJ Dolj, pentru comiterea unei infractiuni de tâlharie la o casa de schimb valutar din Craiova”. Barbatul a fost predat politistilor din IPJ Dolj.

Comunicatul în sine ascundea o spectaculoasa operatiune a politistilor bistriteni, prin care unul dintre autorii unui jaf cu mâna armata, comis în dimineata zilei de 21 februarie la casa de schimb valutar "Talal" din Craiova, a fost arestat în Bistrita si astfel a fost finalizata o ancheta complexa, care timp de mai multe saptamâni a pus pe jar întreaga Politie Româna.
Paradoxal este mai mult valul de tacere si secretomanie care s-a pus peste aceasta realizare de exceptie a politistilor bistriteni, din motive care efectiv ne scapa.
GAZETA si-a propus sa ridice valul de pe aceasta operatiune, atât cât este posibil, având convingerea ca prin acest demers jurnalistic, încrederea oamenilor în politie si politisti poate sa creasca.

Cu pistolul la tâmpla

Întreaga poveste a debutat în dimineata zilei de 21 februarie, când operatoarea casei de schimb valutar "Talal" de pe strada România Muncitoare din Craiova a fost atacata de doua persoane, un barbat si o femeie si, sub amenintarea unui pistol, au reusit sa se faca nevazuti cu circa 50.000 de lei, în moneda nationala si valuta – euro, USD si franci elvetieni. Dupa comiterea jafului, politistii craioveni au demarat cercetarile, care ulterior s-au extins în întrega tara. Datele initiale stabilite de politistii craioveni relevau faptul ca atacatorii ar fi venit în Craiova cu ceva timp înainte, perioada în care au studiat cu mare atentie mai multe case de schimb valutar. Acestia au observat atent orarul caselor de schimb valutar, pe operatoare si pe clienti, precum si modul în care erau pastrati banii de pe o zi pe alta. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere din casa de schimb valutar arata ca, în data de 21 februarie, la orele 8.00, când operatoarea Corina B. a deschis casa, imediat a intrat Constantin Mihai Velicu. Acesta a prins-o de gât si, sub amenintarea unui pistol, a culcat-o la podea. Imediat în casa de schimb valutar, urmând un plan stabilit dinainte, a intrat Anca Raduta, care luat cheile de la intrare si a încercat sa închida usa pe interior, însa nu a reusit. S-a întors si i-a cerut operatoarei Corina B., care era tinuta la podea de Constantin Mihai Velicu, sa deschida seiful. Femeia sub amenintarea pistolului s-a conformat, iar Anca Raduta a luat toti banii pe care i-a gasit si i-a bagat într-o sacosa de plastic. Imediat dupa aceea, Constantin Mihai Velicu i-a cerut Corinei B. telefonul mobil, caruia i-a scos cartela, pentru ca femeia sa fie în imposibilitatea de a suna la politie. Jaful a fost asigurat si supravegheat de Claudiu Putura, un conjudetean de-al nostru, ai carui parinti sunt originari din Beclean. Dupa consumarea episodului din casa de schimb valutar din Craiova, care apartine unui cetatean arab, Katta Sadek, cei trei banditi s-au deplasat în Bucuresti, cu ajutorul unui taxi. Verificarile politistilor craioveni au mai stabilit faptul ca ulterior jafului, cei trei au stat în mai multe hoteluri, unde nu au fost înregistrati. Întru-unul dintre acestea au fost gasite mai multe obiecte de îmbracaminte si un pasaport, abandonate de infractorii. Din acel moment evenimentele au intrat într-o anumita stagnare. De pe plan local cercetarile pentru identificarea autorilor au fost extinse la nivelul întregii tarii.

Dati în urmarire generala

Surprinzator, rezolvarea întregului caz a venit de la Bistrita. Dar sa urmarim derularea faptelor, asa cum s-au întâmplat ele, aspecte care nu au fost aduse la cunostinta opiniei publice, de oficialii politiei bistritene, din motive care ne scapa. O secretomanie pe care multi cetateni o credeau eliminata îsi face loc asupra unor activitati specifice politienesti, cu efecte negative în primul rând, a perceptiei pe care o are politistul în rândul comunitatii, a opiniei publice în general.
Imediat dupa comiterea jafului de la Craiova, infractorii sau despartit. Anca Raduta s-a deplasat la Bucuresti, iar Constantin Mihai Velicu si Caludiu Putura s-au deplasat la Bistrita, cu intentia de a se da la fund si a li se pierde urma. Cei doi, prin intermediul unei agentii imobiliare de pe strada Dornei, au închiriat un apartament situat undeva într-un bloc din zona Big.

Taximetristul „fatal”

Infractorii nu s-au dedat la comiterea unor noi fapte penale, asteptând ca lucrurile sa se linisteasca. Îsi petreceau timpul plimbându-se cu taxiul prin Bistrita. Pâna în acel moment, politistii bistriteni habar nu aveau ca doi dintre atacatorii jafului cu mâna armata de la casa de schimb valutar din Craiova se plimba linistiti si nestingheriti pe sub nasul lor. Dar este de ajuns o greseala, o singura greseala, pentru ca un întreg plan, bine pus la punct, sa se naruie ca un castel de nisip. Cei doi infractori, în plimbarile lor zilnice prin Bistrita, au apelat la serviciile unui taximetrist, Sandor K., de care se foloseau de fiecare data. Acesta a fost omul de la care s-a plecat în rezolvarea cazului. I-au atras atentia, în timp cei plimba prin Bistrita pe cei doi infractori, desele lor convorbiri telefonice si faptul ca foloseau tot felul de nume sub care se prezentau interlocutorilor. Intrigat de acest lucru, Sandor K. s-a prezentat la politie. Ca sa fie sigur ca va fi crezut, a povestit despre cei doi clientii ai lui, de comportarea acestora si de discutiile la care a fost martor involuntar, atât la Politia municipiului Bistrita, cât si la Politia Judeteana. Cert este faptul ca cineva a avut intuitia ca informatia este demna de interes. Drept urmare, verificarea acesteia a intrat în atentia celor de la Serviciul de Investigatii Criminale (SIC). Operatiunea care s-a derulat ulterior, a fost organizata magistral. S-a trecut la verificarea discreta a celor doi si din coroborarea datelor si informatiilor obtinute s-a emis ipoteza ca cei doi chiriasi ai apartamentului din zona Bigului, fac parte din grupul de autori ai jafului de la Craiova, de la casa de schimb valutar.

S-a ales cu „bratari”

Între timp cei doi au disparut din Bistrita. S-a emis ipoteza ca acestia vor reveni, deoarece se simteau în deplina siguranta. S-a elaborat o mica stratagema menita a da de stire când cei doi infractori se vor întoarce la Bistrita. De comun acord cu patroana agentiei imobiliare, s-a schimbat yala de la usa apartamentului, pentru ca în momentul revenirii acestora în Bistrita, sa fie obligati sa apeleze, fara a banui nimic, la serviciile acesteia. Legenda pregatita a fost ca în apartament a avut loc o inundatie, cauzata de o defectiune la instalatia de apa, s-a fortat intrarea în apartament, fapt ce a dus la înlocuirea yalei de la usa. Planul a functionat ca la carte, cu mentiunea ca la Bistrita a revenit numai unul dintre infractori – Constantin Mihai Velicu. Acesta când a constatat ca usa este închisa, a sunat-o pe patroana agentiei imobiliare, care conforma scenariului conceput de politisti i-a explicat ca a avut loc o inundatie, fapt ce a dus la fortarea usii de la intrare si schimbarea yalei. Aceasta i-a spus sa vina la agentie pentru a-i da noua cheie de la intrarea în apartament. Finalul a fost cel previzibil – în drum, undeva pe strada Dornei, pentru a lua cheia de la apartament, Constantin Mihai Velicu a fost capturat de catre politisti. Astfel, cu concursul determinant al politistilor bistriteni, a fost capturat întregul grup de infractori, autori ai jafului cu mâna armata asupra casei de schimb valutar din Craiova. Pe nedrept, întrega poveste a fost trecuta sub tacere, la cunostiinta opiniei publice ajungând un comunicat sec, lapidar.

Zaharia Cotoc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.