EMI Corporation, firma lui Gelu Drăgan încearcă să scape de multe amenzi primite de la diferite instituții, în instanță. Printre instituțiile pe care le-a chemat în judecată se numără Inspectoratul Teritorial de Muncă sau Primăria Bistrița.

Gelu Drăgan, prin EMI Corporation, a fost ars la buzunare de mai multe instituții, în special pentru lucrările de construcție desfășurate fără a respecta legea. Acesta se judecă cu mai multe instituții, sperând să mai anuleze din amenzile primite.

Pe rolul Judecătoriei Bistrița se află în dosar deschis la mijlocul anului 2023 prin care Gelu Drăgan speră să anuleze o amendă primită de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistrița-Năsăud. Deși dosarul a fost înregistrat la mijlocul anului trecut, primul termen de judecată a fost stabilit pentru 6 februarie, când a fost amânată cauza. Următorul termen de judecată este stabilit pentru 10 mai.

Nu este singurul dosar în care s-a judecat EMI Corporation cu Inspectoratul de Stat în Construcții. În 2021, EMI Corporation chema în judecată, la Judecătoria Bistrița Inspectoratul de Stat în Construcții tot în încercarea de a anula o amendă. În acest caz, anul trecut în martie, Judecătoria Bistrița a dat dreptate Inspectoratului de Stat în Construcții:

„Respinge, ca neîntemeiată, plângerea contravenţională formulată de petenta S E C S S.R.L. în contradictoriu cu intimaţii I D S Î C, I J Î C B-N.”, se arată în decizia dată de Judecătoria Bistrița. Aceasta a fost menținută de Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Tot anul trecut, în toamnă, EMI Corporation chema în judecată Municipiul Bistrița, tot pentru a anula o amendă primită la începutul lunii septembrie. Și în acest caz, primul termen de judecată a fost stabilit pentru 19 februarie anul în curs.

EMI Corporation s-a judecat și cu Aquabis, în încercarea de a stopa o executare silită. Judecătoria Bistrița a dat, însă dreptate furnizorului de apă-canal și a respins cererea de suspendare provizorie a executării silite, în 13 noiembrie anul trecut.

Gelu Drăgan a scăpat de controlul judiciar, dar n-a fost trimis încă în judecată

Gelu Drăgan a scăpat de controlul judiciar în luna septembrie a anului trecut, după mai puțin de o lună de măsură preventivă. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean, acuzațiile care i se aduc sunt: lucrări care pot afecta siturile arheologie și efectuarea de lucrări de construcții după dispunerea opririi acestora:

„Din cercetările efectuate a reieșit faptul că la un imobil din Bistrița, deținut de o societate pe care bărbatul în cauză o administrează, ar fi fost efectuate lucrări de construcție și demolare și ar fi fost continuată executarea lucrărilor după dispunerea opririi acestora, de către organele de control, constând în intervenții la peretele clădirii respective, în zona ușii de acces. Totodată, ar fi fost efectuate lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absența certificatului de descărcare de sarcină arheologică. Cercetările în acest caz sunt continuate de către polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița”, informa la acea dată Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

Poliția Locală a municipiului Bistrița dezvăluia că Gelu Drăgan a pus o ușă din termopan la zidul Cetății Bistriței că că a făcut mai multe intervenții la monumentul istoric fără a avea vreo autorizație de construire din partea Primăriei Bistrița sau aviz din partea Direcției Județene pentru Cultură.

„În scopul desfășurării activității de alimentație publică tip „restaurant”, societatea, fără a deține nicio autorizație emisă de instituțiile abilitate, a intervenit asupra zonei construite protejate, prin efectuarea de lucrări de intervenție la peretele clădirii în zona ușilor de acces. Acoperișul existent pe zidul aflat pe amplasamentul zidului Cetății Medievale Bistrița, situat în stânga porții de acces auto, a fost mutat pe porțiunea de zid existent în partea dreaptă a porții de acces auto iar clădirea inițială a fost extinsă cu un corp de clădire care se sprijină pe zidul Cetății Medievale Bistrița, afectând și Șanțul de apărare al cetății medievale Bistrița, fără să existe o cercetare arheologică, așa cum prevede legea”, informa Poliția Locală a municipiului Bistrița.

Drăgan a ignorat 3 dispoziții de oprire a lucrărilor

Se pare că Gelu Drăgan își face de cap la Restaurantul Parc fără a deține autorizațiile necesare încă din 2019, spune Direcția Județeană pentru Cultură. Lucrările ar fi început în 2019, cu înlocuirea șarpantei și a învelitorii acoperișului. Acestea s-au făcut fără vreo autorizație. Atunci a fost emisă prima dispoziție de oprire a lucrărilor, iar Direcția Județeană pentru Cultură a făcut prima plângere penală.

În ciuda dispoziției de oprire a lucrărilor, acestea au fost reluate la scurt timp după. Gelu Drăgan nici măcar nu a încercat să intre în legalitate, neexistând vreo solicitare sau documentație pentru avizarea lucrărilor. În 2020, Biroul Disciplină în Construcții din cadrul Poliției Locale constată că Gelu Drăgan desfășoară lucrări de construcție la clădirea fostului Restaurant Parc, fără a exista o autorizație de construire. Și de această dată se lasă cu un dosar penal.

În 2 august anul trecut, Direcția Județeană pentru Cultură constată că lucrările continuă în aceleași condiții: fără autorizație de construire sau documentații depuse pentru avizare. S-au executat lucrări de drenaje și realizare paviment în curtea interioară, precum și o extindere a clădirii, fără a exista o cercetare arheologică prealabilă.

Anul trecut, Gelu Drăgan o comite mai urât, după ce distruge o porțiune a zidului Cetății Medievale. În 2 august se trimite o nouă dispoziție de oprire a lucrărilor și în aceeași zi se face încă o plângere penală. În 16 august, două săptămâni mai târziu, Direcția Județeană pentru Cultură constată că lucrările au continuat, în ciuda solicitării de oprire a acestora. A urmat atunci o nouă plângere penală pe numele lui Gelu Drăgan și o nouă dispoziție de oprire a lucrărilor.

„Menționăm că în urma analizării tipului de material, de mortar și tehnică de contruire a zidului exterior al clădirii principale, înspre Ecaterina Teodoroiu, concluzionăm că actuala clădire a folosit vechiul zid de incintă, construit în sec. XV. Prin lucrările de spargere a parapetului executate recent s-a distrus parțial o parte a vechiului zid de incintă al Cetății medievale. Acest lucru putea fi evitat prin realizarea unui studiu de parament, parte din documentația de autorizare a executării lucrărilor ce era obligatoriu să existe anterior începerii lucrărilor. Mai mult, prin proiectul de arhitectură se putea stabili o soluție care să pună în valoare zidul, ceea ce era un beneficiu atât pentru proprietar, cât și pentru comunitatea locală”, concluzionează DJC.

Nu doar acolo a făcut Gelu Drăgan lucrări fără autorizație. A fost și cazul fostei Filaturi, preluate de omul de afaceri și reamenajate. Gelu Drăgan ar fi efectuat lucrări fără a deține vreo autorizație de construire acolo încă din 2017.  Și la fosta clădire a sindicatelor din Piața Mihai Eminescu s-au făcut lucrări fără a deține vreo autorizație.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.