Un nou caz de crimă a zguduit Valea Bîrgăului, judeţul şi ţara. Un tânăr în vârstă de 23 de ani, originar din judeţul Bacău, a ucis un bătrând de 82 de ani şi ulterior i-a incendiat locuinţa acestuia. După ce s-a cinstit într-un bar din localitate şi s-a lăudat cu fapta, chiar dacă nimeni nu l-a crezut în acele momente, s-a făcut nevăzut. Ulterior a fost prins acasă în judeţul de baştină şi a fost adus la Bistriţa unde a fost arestat preventiv. Chiar dacă ucigaşul se află acum după gratii, procurorii nu găsesc proba cea mai importantă pentru dosarul de crimă de la Bistriţa Bîrgăului – cadavrul bătrânului. La cele trei reconstituiri, criminalul i-a purtat pe anchetatori pe toate coclaurile, schimbându-şi declaraţiile din 5 în 5 minute. Făptaşul nu este la prima faptă de ordin penal, el mai având probleme grave cu legea.

 

Paul Alexandru Toderaşc a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce a ucis un bătrân în vârstă de 82 de ani din Bistriţa Bîrgăului, în urmă cu mai bine de o săptămână. Tânărul are antecedente penale, acesta fiind judecat pentru furt şi profanare de morminte.

 

A dispărut şi bătrânul şi ciobanul

Pe data de 7 octombrie, o casă mai izolată din Bistriţa Bîrgăului, care nici măcar nu era conectată la energia electrică, a fost cuprinsă de flăcări. Ulterior s-a constatat că proprietarul, un bătrân în vârstă de 82 de ani, era dispărut fără urmă. Primele bănuieli au fost că bătrânul ar fi putut deceda din cauza incendiului, însă singurele rămăşiţe care au fost găsite în urma prelevării probelor au fost ale celor cinci capre pe care le deţinea bărbatului. Drept urmare, autorităţile au pornit în căutarea bătrânului, însă nici până la această dată nu a fost găsit.

În aceeaşi noapte a dispărut şi Paul Toderaşc, care îngrijea oile unui vecin de-al bătrânului. Martorii susţin că acesta ar fi fost văzut vineri, în jurul orei 22.00, chiar de către colegul său de la stână. Toderaşc era ameţit bine de aburii alcoolului şi i-ar fi spus colegului său că vrea să îl jefuiască pe bătrân.

Se pare că după comiterea crimei şi incendierea casei bătrânului, Toderaşc s-a dus în sat la crâşmă unde i-a cinstit pe cei prezenţi. Beat fiind s-a lăudat cu banii pe care îi avea asupra lui, circa 2.000 de lei, dar şi cu faptele comise până să ajungă în zona Bîrgăului.

„Mi-a povestit tot ce o făcut el: trafic de carne vie, babe violate şi mi-o mai povestit de o bătaie cu un bătrân, dar nu am ştiut că este vorba despre ăsta dispărut. Am văzut că are o grămadă de bani. Mi-o spus şi vânzătoarea că o avut 20 de milioane. A numărat în fața mea peste zece milioane. Banii erau cu sânge, şi pe mână avea sânge”, a povestit un adolescent de 17 ani, care petrecuse şi el în barul respectiv în acea noapte.

„A spus acolo că a omorât un bătrân”, spune alt martor.

Apoi a chemat un taxi şi dus a fost. Anchetatorii l-au găsit abia după patru zile de căutări, pe când încerca să se deplaseze din localitatea în care domiciliază în judeţul Bacău, în judeţul Vaslui. Paul Toderaşc a fost reţinut de oamenii legii şi dus în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă, care a fost admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi.

 

Deocamdată probele sunt cam subţiri

Chiar dacă instanţa a admis arestarea preventivă a lui Paul Toderaşc, anchetatorii au drept probe la dosar doar declaraţiile acestuia. Restul probelor sunt circumstanţiale, de la dosar lipsind „piesa” cea mai importanţă: cadavrul bătrânului.

„Inculpatul Toderaşc Alexandru Paul a fost cercetat penal de către Tribunalul Bistriţa-Năsăud pentru săvârşirea unor fapte penale în următoarele împrejurări: în data de 6 octombrie 2017, aflându-se pe raza comunei Bistriţa Bârgăului, unde lucra ca cioban la o stână, spre seară, în jurul orei 21, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, s-a deplasat la locuinţa victimei Răzvanţă Dumitru, în vârstă de 82 ani, intrând în imobil şi cerându-i bani, inculpatul ştiind că victima deţine la domiciliu o importantă sumă de bani, economisită în decursul timpului din pensie. Victima l-a refuzat pe inculpat şi atunci acesta l-a lovit, mai întâi cu pumnul în zona pieptului determinându-l să cadă cu capul pe marginea din lemn a unui pat. Apoi a continuat să-l lovească, sustrăgându-i din buzunarul pantalonilor portofelul în care avea suma de 1500-1600 lei. Apreciind inculpatul, în aceste condiţii, că victima a decedat, a tras-o afară din imobil, în zona unui pârâu din apropiere, abandonând-o în acel loc şi acoperind-o cu crengi de copac. Apoi, inculpatul a revenit în locuinţă şi cu o brichetă ce o avea asupra sa a incendiat imobilul victimei, care a fost astfel distrus în întregime”, a declarat prim-procurorul adjunct Angela Sângeorzan, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Potrivit procurorilor, inculpatul s-a deplasat ulterior la imobilul proprietarului de la stâna de oi unde şi-a schimbat îmbrăcămintea, iar apoi a plecat la un bar, unde în jurul orelor 22.30-23.00 a cheltuit parte din bani. În timpul cercetărilor penale, s-a probat faptul că „există urme ce puteau fi de sânge atât pe îmbrăcămintea purtată şi lăsată la locuinţa unde inculpatul s-a schimbat şi pe bancnotele date în schimbul bunurilor cumpărate de la barul respectiv”.

Din probe a mai rezultat că inculpatul a rămas pe raza comunei Bistriţa Bârgăului şi în data de 7 octombrie 2017, când sesizând că era căutat de către Poliţie a plecat în oraşul Vatra Dornei, iar apoi în judeţul Bacău, unde domiciliază.

„A fost depistat de organele de poliţie la data de 10 octombrie 2017, încercând să se deplaseze în judeţul Vaslui. Prin urmare, inculpatul a fost reţinut la data de 10 octombrie 2017 şi arestat preventiv la data de 11 octombrie 2017, în sarcina acestuia reţinându-se infracţiunile de omor calificat din interes material, faptă pedepsită cu închisoarea de la 15 la 25 de ani sau cu detenţiunea pe viaţă, tâlhăria calificată săvârşită în timpul nopţii şi prin violare de domiciliu, infracţiune pedepsită cu închisoare de la 3 la 10 ani, distrugerea prin incendiere, faptă pedepsită cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi profanarea de cadavre, prin sustragerea cadavrului, faptă pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”,a mai precizat Angela Sîngeorzan.

Paul Toderaşc a mai fost condamnat în la finele lunii martie anul acesta de către Judecătoria Bacău pentru săvârşirea a două fapte penale, şi anume furt calificat şi profanare de cadavre, la pedeapsa cu închisoare de un an şi opt luni cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei, însă această sentinţă nu este definitivă. Acum dosarul se judecă la Curtea de Apel Bacău, un termen având loc chiar pe data de 12 octombrie, când cauza a fost amânată pentru luna noiembrie.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, cele două infracţiuni sunt concurente cu cele patru infracţiuni reţinute în prezent în sarcina inculpatului.

„Inculpatul a recunoscut infracţiunile săvârşite, a condus organele de poliţie la locul unde ar fi abandonat cadavrul, însă până la acest moment cadavrul nu a fost găsit. Urmează ca organele de poliţie să continue cercetările în sensul găsirii cadavrului şi a reţinerii complete a stării de fapt din dosarul în care se efectuează cercetările penale”, a mai precizat prim-procurorul adjunct Angela Sîngeorzan, adăugând că nu a existat vreun complice la cele patru infracţiuni săvârşite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here