Preşedinta Consiliului de Mediere, Elisabeta Ciucă, a poposit la Bistriţa, luni, 19 octombrie. Aceasta a făcut o informare amplă vis a vis de medierea autorizată şi a purtat diverse discuţii cu autorităţile locale şi judeţene, în scopul implementării medierii ca profesie şi la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud.
Potrivit precizărilor făcute de preşedinta Consiliului de Mediere, Elisabeta Ciucă, medierea, ca profesie, este destul de recentă în România. "Acest organism s-a înfiinţat în anul 2006 iar primii mediatori au fost autorizaţi în luna mai, 2008. Iată că, avem doar un an şi jumătate aproape de când există mediatori autorizaţi. Din păcate, mai este destul de mult timp până când medierea ca atare, va reuşi să îşi găsescă un loc în societatea românească. Medierea este un concept cu care publicul român încă nu este obişnuit. Luptăm cu organele judiciare pentru a-i familiariza cu acest concept de mediere. Pe scurt, vorbim despre o modalitate de a construi dialogul între părţile care sunt într-o situaţie conflictuală şi dovedesc că singure nu pot să construiască o soluţie cu care să fie toţi mulţumiţi. Mediatorul vine şi îi ajută pe aceşti oameni să îşi construiască împreună o soluţie pe bază consensuală", a declarat Elisabeta Ciucă.
La ora actuală, în România există aproximativ 1000 de mediatori, dintre care doar 250 sunt autorizaţi. În Bistriţa-Năsăud sunt circa 12 mediatori, autorizat fiind doar unul, în persoana lui Răzvan Cîtu. Pentru extinderea medierii şi la noi în judeţ se poartă dicuţii cu Primăria Bistriţa, Consiliul Judeţean, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor şi AJOFM, urmând ca treptat să fie abrodate şi alte instituţii.
Iulia STUPINEAN