Pe 30 iunie, Guvernul României a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanţare prin credite bancare cu garanţie guvernamentală şi dobândă subvenţionată. Aproximativ o lună mai târziu, au fost aprobate şi normele de aplicare ale ordonanţei mai sus menţionate.
Despre avantajele oferite de Ordonanţa de Urgenţă 69/2010 privind reabilitarea termică a clădirilor de locuit, vorbeşte ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, în interviul de mai jos.

Reporter: Guvernul a adoptat în această vară Ordonanţa de Urgenţă 69/2010 privind reabilitarea termică a clădirilor de locuit. Potrivit documentului menţionat, reabilitarea ar urma să fie realizată cu finanţare prin credite bancare cu garanţie guvernamentală. Cât de importantă este această măsură şi cât de mult ar ajuta proprietarii în încercarea lor de a reabilita imobilele în care locuiesc?

Elena Udrea: Dorim foarte mult să impulsionăm procesul de reabilitare termică. Măsura vine să încurajeze proprietarii de locuinţe să investească în confortul caselor în care locuiesc. Este important de menţionat că în urma reabilitării termice va creşte performanţa energetică a clădirilor şi în consecinţă se vor reduce cheltuielile de întreţinere. Acest lucru vine în sprijinul tuturor românilor şi putem afirma cu certitudine că este o măsură extrem de importantă şi binevenită de protecţie socială prin reducerea cheltuielilor cu întreţinerea locuinţelor. Nu în ultimul rând, se realizează şi refacerea faţadei blocurilor, eliminând riscurile pe care le presupun faţadele deteriorate.

R.: Ce aduce nou această ordonanţă privind reabilitarea termică?

E. U.: ministru MDRT: Ordonanţa de Urgenţă 69/2010 aduce practic două elemente de noutate. În primul rând, proprietarii de locuinţe unifamiliale pot beneficia de ajutorul statului în condiţii extrem de avantajoase de finanţare. Reamintesc, actualul program de reabilitare termică se adresa doar proprietarilor din condominii (blocuri). În al doilea rând, statul va oferi garanţii guvernamentale şi va suporta dobânda subvenţionată a creditului contractat de cei care doresc să efectueze lucrări de reabilitare termică, spre deosebire de prezentul program prin care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului suporta 50 % din costul lucrărilor de reabilitare.

R.: Ce tip de lucrări pot fi efectuate de către proprietari în noile condiţii reglementate de Ordonanţa de Urgenţă?

E.U.: Există numeroase tipuri de lucrări care pot fi finanţate în condiţiile actualei ordonanţe. Vă pot enumera câteva: reabilitarea termică a anvelopei clădirii şi a instalaţiilor aferente. Dacă este necesar, centrala de bloc poate fi înlocuită cu una nouă ori poate fi achiziţionată, cu montajul aferent. Pot fi introduse, după caz, sisteme alternative pentru asigurarea parţială ori totală a energiei pentru apa caldă de consum, iluminat şi încălzire. Şi cei care deţin locuinţe unifamiliale beneficiază de asemenea de aceleaşi drepturi.

R.: Cum vor fi finanţate lucrările de reabilitare? Ce proporţie din totalul cheltuielilor le revine proprietarilor?

E. U.: Executarea lucrărilor de intervenţie se finanţează astfel: beneficiarii achită din surse proprii 10 % din valoarea de execuţie a lucrărilor de intervenţie. Ulterior, 90 %  din valoarea lucrărilor sunt suportate prin credite bancare, în lei, cu garanţie guvernamentală şi dobândă subvenţionată. Creditul contractat de beneficiari este garantat 100 % de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, în numele şi în contul statului. Începând cu luna august, CEC Bank a lansat creditul pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit, cu garanţii guvernamentale şi dobânda plătită de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. De asemenea, BCR va fi un alt partener al MDRT în acest important program iniţiat de către Ministerul Dezvoltării Regionale. Creditul menţionat este destinat atât asociaţiilor de proprietari, cât şi proprietarilor locuinţelor unifamiliale, persoane fizice.

R.: Care este perioada maximă în care cei care îşi reabilitează termic locuinţele pot plăti acest credit?

E. U.: Perioada de rambursare a creditelor bancare este de cinci ani. Este o perioadă de timp foarte bună pentru returnarea creditului contractat pentru reabilitarea termică a locuinţei. Practic, beneficiarii nu vor fi constrânşi să plătească în condiţii dezavantajoase ca în situaţiile în care ar contracta un credit fără ajutorul nostru. Este important ca toţi românii care vor apela la acest program de reabilitare termică să ştie că nu îşi vor ipoteca locuinţele pentru a beneficia de credit. Un lucru care mai trebuie ştiut este că dobânda aferentă creditelor bancare cu garanţie guvernamentală acordate beneficiarilor se suportă de către stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie.

Gazeta de Bistriţa

Lucrările de reabilitare termică eligibile pentru contractare de credite bancare cu garanţie guvernamentală şi dobândă subvenţionată sunt:
a) reabilitarea termică a anvelopei clădirii şi a instalaţiilor aferente;
b) repararea, după caz, înlocuirea/achiziţionarea cu montaj a centralei termice de bloc/scară, respectiv a centralei termice aferente locuinţei unifamiliale, precum şi a instalaţiilor aferente acesteia;
c) introducerea, după caz, a unor sisteme alternative pentru asigurarea parţială/totală a energiei pentru prepararea apei calde de consum, iluminat şi/sau încălzire.
Decizia de reabilitare termică a clădirilor de locuit se ia de către beneficiar şi, în cazul asociaţiei de proprietari, de către adunarea generală a proprietarilor, legal constituită, care hotărăşte cu votul a minimum 90% din membrii acesteia.
Eligibilitatea în vederea reabilitării termice a clădirilor de locuit cu finanţare prin credite bancare cu garanţie guvernamentală va fi determinată după cum urmează:
• asociaţia de proprietari este eligibilă în condiţiile în care fiecare membru al asociaţiei de proprietari nu înregistrează mai mult de 2 rate scadente şi neachitate la plata cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari în ultimele 3 luni calendaristice anterioare evaluării eligibilităţii de către finanţator;
• proprietarul locuinţelor unifamiliale este eligibil în condiţiile în care nu înregistrează mai mult de două rate scadente şi neachitate la plata facturilor de utilităţi (iluminat, gaze naturale şi apă-canal) în ultimele 3 luni calendaristice anterioare evaluării eligibilităţii de către finanţator.
Beneficiarul trebuie să respecte, de asemenea, condiţiile din normele de creditare ale finanţatorului.
Lucrările de intervenţie vor fi finanţate din:
• sursele proprii ale beneficiarilor, în cuantum de minimum 10% din valoarea de execuţie;
• credite bancare, în lei, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată, contractate de beneficiari şi garantate în procent de 100% de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) în numele şi în contul statului, reprezentând maximum 90% din valoarea de execuţie a lucrărilor de intervenţie.
Expertiza tehnică, certificatul de performanţă energetică şi auditul energetic ale clădirii existente, documentaţia pentru autorizarea lucrărilor de intervenţie, după caz, proiectul tehnic şi detaliile de execuţie, precum şi certificatul de performanţă energetică a clădirii reabilitate termic se realizează, în condiţiile legii, prin grija beneficiarului şi se finanţează din sursele proprii ale acestuia.
• asociaţiile de proprietari pot solicita sprijinul autorităţii administraţiei publice locale pe raza căreia este amplasat blocul de locuinţe, care poate hotărî finanţarea în cuantum de maximum 30% din valoarea prevăzută în devizul general, pentru: elaborarea documentaţiei de proiectare pentru reabilitarea blocului de locuinţe, parţial sau în totalitate şi/sau acoperirea contribuţiei asociaţiei de proprietari de minimum 10% din valoarea de execuţie a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea termică şi/sau cotă-parte din valoarea de execuţie a lucrărilor de intervenţie.
Selectarea constructorului se va face în conformitate cu prevederile OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, cu modificările şi completările ulterioare.
Lista cu finanţatorul/finanţatorii care vor accepta să acorde credite în aceste condiţii şi cu care MDRT a încheiat convenţii de subvenţionare a dobânzii se va publica pe paginile web ale Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi FNGCIMM.
Beneficiarul va prezenta oricărui finanţator din listă o serie de documente printre care documentele de identificare, documentaţia tehnică în copie şi hotărârea adunării generale a asociaţiei de proprietari, dacă este cazul.
Băncile care vor participa la program vor acorda finanţări în lei, pe maxim 5 ani, cu o dobândă calculată astfel: dobânda ROBOR la 3 luni, la care se adaugă marja fixă de 1,5 – 2,5 % pe an, plus comisionul de gestiune datorat FNGCIMM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.