Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, luni seară, că abrogarea integrală a ordonanţei de urgenţă pe legile justiţiei nu va exista, ci doar a acelor soluţii convenite cu reprezentanţii CSM şi asociaţiile, respectiv articolul 54.

„Majoritatea propunerilor de modificare au venit chiar de la sistem, de la CSM. Dacă abrogăm ordonanţa toată, abrogăm şi soluţia care spune că admiterea la INM se face anul ăsta, 2019, după regulile care au funcţionat până anul trecut. Vrea lumea aşa ceva? Că preşedinta CSM zicea azi că dacă organizăm în patru ani avem deficit de personal şi mai mare decât avem astăzi. (…) Abrogarea integrală, a spus şi doamna prim-ministru, nu va exista. Abrogarea acelor soluţii despre care am vorbit, inclusiv articolul 54”, a declarat Tudorel Toader, luni seară, la România Tv.

Anterior, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţase că Guvernul va abroga articolul 54 din OUG pe legile justiţiei, care permitea judecătorilor să devină şefi de parchete şi care muta avizul pe numirile procurorilor de rang înalt de la Secţia pentru Procurori a Consiliului la plenul CSM.

„Dată fiind această preocupare exprimată, repet, în principal, de către procurori care au fost nedumeriţi la perspectiva de a le fi şef procuror de rang înalt un judecător, ca să curmăm această preocupare, am propus şi am convenit cu doamna prim-ministru, cu participanţii la dezbaterea de astăzi (luni -n.r.), să abrogăm complet articolul 54. Ce înseamnă? Înseamnă că se revine la implementarea anterioară, că procurori de rang înalt vor fi doar procurori care îndeplinesc condiţiile legii şi să-i numească, procedura de interviu, de selecţie şi propunere de la ministrul Justiţiei şi să-i numească preşedintele Republicii, prin decret prezidenţial”, a declarat Tudorel Toader, la sediul Guvernului.

Ministrul Justiţiei a precizat că, prin abrogarea articolului 54 din ordonanţa privind modificarea legilor justiţiei, se abrogă şi prevederea potrivit căreia avizul numirii procurorilor de rang înalt este dat de plenul CSM, şi nu de Secţia pentru procurori a Consiliului.

Tudorel Toader a precizat că va redacta noul proiect de OUG astfel încât să intre în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare.



2 COMENTARII

  1. Domnule ministru al justitiei,
    nu trebuie sa cedati absolut deloc la protestele celor care nu le place si care vad ca li se cam taie din ” macaroana ” .
    Daca peste tot, in toate domeniile exista un control politic asupra celorlalte puteri din stat si separarea puterilor nu este posibila si este doar o „poveste hilara „… atunci de jos si pana sus, TOATA LUMEA trebuie sa adopte si sa respecte ” linia politica ” a celor care au iesit invingatori la alegerile libere si democratice, nicidecum sa existe si sa fie mentinuti in functie, ” sefi si sefuleti ” de toate felurile … numiti prin aceste „delegari ” de catre VECHEA PUTERE POLITICA , ptr ca toti acestia vor face parte implicit din ” statul paralel al Nanasului Mare care i-a uns cu mirul sfant ” al timpului trecut .
    Este imperios necesar sa terminati odata cu „delegarea pe functii „- ( care se face tot politic ), cu personal functie de optiunile politice al celor aflati la butoane la un moment dat , nicidecum pe criterii de examene si competente sau experienta profesionala , intocmai ca sa poata functiona ” statul paralel ” .
    Nu toti magistratii au protestat si nici n-au iesit in drum, iar procurorii protestatari, trebuiau sa stea pe ” scarile imobilelor unde muncesc ” nu ale justitiei… ca sa creeze impresia necunoscatorilor … ca toti ” magistratii ” protesteaza si sunt nemultumiti … PTR CA NU ESTE ADEVARAT si protesteaza doar cei care intr-un fel sau altul , au fost ” DELEGATI ” PE FUNTIILE DE CONDUCERE, CHIAR DACA N-AU INDEPLINIT CONDITIILE PROFESIONALE DE COMPETENTA si acuma , vazand ca-si pierd ” paralelismul „… urla-n drum … De fapt nici nu stiu de ce procurorii sunt considerati MAFGISTRATI , ptr ca nu desfasoara acte de justitie .
    Intreb si io ca un nestiutor… daca procurorii – magistrati au voie sa faca astfel de proteste … sau au si acestia sindicat ? Daca-i asa… atunci nu e bine deloc si trebuie schimbata legea , astfel incat absolut toti cei care fac parte din fortza publica a statului sa nu aiba voie sa faca actiuni de protest, de nici un fel, problemele lor profesionale sa fie rezolvate pe cale profesionala de jos in sus, pana la ministerul de care apartin . Sunt curios daca vre-un procuror ” s-a sesizat din oficiu „… daca grupul protestatar a avut sau nu AUTORIZATIE DE PROTEST … asa cum unii s-au sesizat tot din oficiu cu alte ocazii similare , sau asta NU SE APLICA la procurori ?!
    Stau si ma intreb, cum poate exista un MINISTER PUBLIC , fara ministru si care refuza sa faca parte din GUVERNUL TARII CONDUS DE primul-ministru si invoca doar o subordonare presedentiala ?! Cica … ” independenti „… dar sefii sunt unsi politic si stampila pe sefii lor o pune presedintele tzarii, care provine si este sustinut TOT politic si se subordoneaza ministerului justitiei doar administrativ …
    Nu vi se pare ca ceva in Romania asta ne CAM zgarie la urechi ???
    N-AU DECAT SA DEA EXAMENE DE COMPETENTA PROFESIONALA SI SA OCUPE FUNCTIILE DE CONDUCERE FARA SA FIE ” pusi prin aceasta „delegare politica ” … Cine-i opreste ?
    Interesant este cum speculeaza cei din opozitie orice nemultumire … si cum ” in haita „… ies imediat in strada si se erijeaza ei vezi doamne in ” aparatorii justitiei din Romania ” !!!
    Domnule ministru al justitiei, ceea ce aveti de facut , faceti si nu mai aplecati urechea la toti acesti protestatari, care nu reprezinta marea masa de oameni care v-au ales si care va sustin in guvernare !

  2. Domnule ministru, va informeaza cineva cu observatiile si comentariile facute , sau efectiv ne racim gura de pomana ? Cei de la PSD si ALDE … citesc aceste comentarii (?) sau ba , ca cei de dreapta fiti siguri ca-si fac pana si „conspect ” scris … si daca ar putea, ar pune ” raketzii rusi ” sa ma prinda si sa ma puna la perpelit pe ” rotisor ” … fara nici un ” kici vizet „… !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.