Salatele în pungi sunt „prea contaminate cu pesticide”, avertizează un studiu realizat în Franța, conform informațiilor prezentate de Rador Radio România.

Conform studiului citat, salatele nu prezintă nuanțele intense de verde așteptate. O cercetare efectuată de revista „60 Millions de consommateurs”, publicată joi, dezvăluie că doar una din cinci salate de tipul mielului sau aisberg, vândute în pungi în supermarketuri, este lipsită de orice contaminare.

Cum a fost realizat studiul?

Pentru a ajunge la această concluzie, revista care apără interesele consumatorilor a analizat în laborator 26 de sortimente de salate vândute de mărci naționale precum Bonduelle, Florette sau Les Crudettes, la fel ca și de mărci proprii ale supermarketurilor, cum ar fi Aldi, Lidl, Carrefour, Monoprix, dar și Intermarché și E. Leclerc. Din toate salatele testate, doar cinci nu au prezentat nicio urmă de contaminare cu pesticide. „Printre altele, au fost detectate 28 de molecule diferite, 8 fiind suspectate de a avea proprietăți cancerigene sau reprotoxice”, avertizează revista. „Cantitățile găsite se încadrează în limitele de reglementare, chiar și pentru cea mai mare din test”, notează „60 Millions de consommateurs”. Cu alte cuvinte, nu există – teoretic – niciun risc pentru sănătate. Dar până în prezent, oamenii de știință nu știu aproape nimic despre efectele cocktail dintre toate aceste molecule.

Salatele în pungi sunt în mod regulat retrase de pe piață. Și cu motive întemeiate, deoarece tulpinile de salată sunt deosebit de fragile și sensibile la dăunători, cum ar fi afidele și limacșii, ceea ce determină fermierii să utilizeze produse fitosanitare pentru a-și proteja culturile. Studiul relevă, de asemenea, că salatele etichetate ca organice sunt contaminate cu pesticide. Fără a fi stropite direct pe lăstari, aceste substanțe ar putea persista în solurile de cultură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.