De 3 ani, din timpul mandatului ministrului Carmen Dan, instituția împuternicirii a fost pe placul politicului. Faptul că orice ofițer putea să fie nominalizat pentru a exercita temporar o funcție de conducere, fără să fie nevoie să îndeplinească condiții de vechime sau specialitate, este cel mai facil mecanism de a-ți recompensa clientela politică, dar și de a-ți asigura „liniștea” afacerilor sau a intereselor comerciale dintr-o anumită zonă (defrișări ilegale, contrabandă cu țigări, trafic de carne vie, evaziune fiscală etc.)

Această practică a fost îmbrățișată de toți miniștrii care s-au perindat pe această poziție după Carmen Dan, ceea ce demonstrează că e mai puțin importantă ideologia partidului sau culoarea. Sindicatul EUROPOL a formulat o plângere penală împotriva miniștrilor care au intervenit sub diferite forme în „suspendarea” concursurilor pentru funcțiile de conducere, apreciind că în raport cu prevederile art. 2716 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului „(1)Poliţistul poate fi împuternicit, cu acordul acestuia, pe o perioadă de maximum 6 luni. Prelungirea împuternicirii poate fi dispusă, cu acordul poliţistului, pentru maximum 6 luni, perioadă în care sunt obligatorii organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea postului.” aceștia au săvârșit infracțiunea de abuz în serviciu prin încălcarea acestei obligații ce rezidă dintr-o lege organică. Numai la nivelul Poliției Române, vorbim despre 1469 de acte materiale de abuz în serviciu, pentru toate situațiile în care nu s-au organizat concursuri pe perioada prelungirii împuternicilor.

Suplimentar, cu toate că ministrul Bode, încă din primele zile ale mandatului a anunțat că prioritatea zero o reprezintă organizarea concursurilor pentru funcțiile de conducere, afirmând chiar că acestea reprezintă o „practică bolnăvicioasă”. De la preluarea mandatului și până în luna iulie, a anunțat nu mai puțin de 7 ori organizarea acestor concursuri, anunțuri care au fost fără finalizare. De aceea, Sindicatul EUROPOL a ajuns să organizeze probabil cel mai inedit protest, atât ca formă de desfășurare, cât și ca subiect. Sindicatul a protestat în luna mai în fața Ministerului Afacerilor Interne împotriva încălcării legii prin menținerea împuterniciților și desemnaților pe funcții de conducere, fără concurs.

Vineri, pe site-ul Poliției Române, au apărut primele 3 anunțuri cu privire la scoaterea la concurs a posturilor de Director General al Poliției Capitalei și de inspector șef în cadrul IPJ Sălaj și IPJ Olt.

Totuși, Echipa Sindicatului Europol are mari dubii cu privire la transparența și modul de organizare și desfășurare a concursurilor în condițiile în care ministrul Bode a refuzat să introducă probe suplimentare pe lângă interviul pe subiecte profesionale. Chiar în urmă cu 3 săptămâni, când MAI a inițiat acel OUG pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, în vederea introducerii masteratelor profesionale, ca sursă de accedere în corpul ofițerilor, Sindicatul EUROPOL a solicitat și propus introducerea unor noi probe pentru concursuri, în așa fel încât instituția să se asigure că vor selecta cei mai buni candidați. Din păcate, însuși chestorul Valentin Minoiu, împuternicit director general al Direcției Generale Management Resurse Umane a respins vehement ridicarea nivelului de dificultate prin introducerea unor noi probe, afirmând sec: „la acest moment nu există un interes pentru acest subiect”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.