Sorin Șorobetea, condamnat în 2018 pentru trafic de droguri, a căzut iar în plasa procurorilor DIICOT Bistrița-Năsăud. De data aceasta lista infracțiunilor este mult mai lungă, fiindcă s-a crezut pistolar în Vestul Sălbatic. Zilele trecute, bărbatul a fost arestat preventiv pentru nerespectare a regimului armelor și al munițiilor, uz de armă fără drept, violare de domiciliu și amenințare, trafic de droguri de risc, deținere de droguri în scop de consum propriu și orice operațiuni cu substanțe psihoactive.

Potrivit unui comunicat al IPJ Bistrița-Năsăud, în data de 8 mai, după ora 22.00, un bărbat în vârstă de 33 de ani din Sângeorz Băi s-ar fi deplasat în localitatea Pinticu, unde ar fi pătruns fără drept în curtea imobilului unei femei de 43 de ani. La solicitarea acesteia de a părăsi curtea, bărbatul ar fi refuzat, adresând totodată amenințări cu moartea folosindu-se de un pistol cu potențial letal supus autorizării.

“Ulterior, pe fondul apariției a patru bărbați în fața locuinței, bărbatul de 33 de ani ar fi executat două focuri de armă, amenințând totodată cu moartea pe unul dintre bărbați.

Polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița, împreună cu luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale, au intervenit la locul evenimentului, unde au descoperit și ridicat pistolul folosit de bărbat, acesta fiind ulterior condus la sediul poliției, pentru audieri.

În continuarea cercetărilor, la data de 9 mai, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au dispus reținerea bărbatului de 33 de ani și au efectuat 4 percheziții domiciliare în municipiul Bistrița și orașul Sângeorz Băi.

În urma activităților desfășurate, au fost ridicate, în vederea documentării faptelor, două pistoale neletale cu bile, nesupuse autorizării, 5 cartușe pentru armă neletală, aproximativ 20 de grame de substanță vegetală, de culoare verde olive, susceptibilă a avea efect psihotrop, aproximativ 3 grame de substanțe psihoactive, două grindere de mărunțit, un cântar de precizie și plicuri de tip zip-lock, folosite pentru ambalarea substanțelor psihoactive.

Totodată, din cercetări, a reieșit faptul că, în vara anului 2021, bărbatul ar fi deținut în locuința sa din municipiul Bistrița, 100 de grame de substanță psihoactivă, cunoscută sub numele de „sare de baie” și 1 kilogram de cannabis, în scopul comercializării.

În timpul desfășurării percheziției domiciliare, din municipiul Bistrița, a fost depistat un cetățean spaniol de 45 de ani, care s-a prezentat la locația percheziționată conducând un autoturism. Asupra acestuia, polițiștii au descoperit două plicuri, în care se afla o substanță vegetală susceptibilă a avea efect psihotrop.

În urma testării cu aparatul DrugTest de către polițiștii Biroului Rutier, a reieșit faptul că șoferul este pozitiv în cazul substanței cannabis, fiind condus la spital pentru recoltarea de probe biologice.

Ulterior, la solicitarea polițiștilor, bărbatul a predat de la locuința sa un recipient, în care se aflau mai mulți muguri vegetali susceptibili a avea efect psihotrop.

La data de 10 mai, polițiștii au efectuat 3 percheziții domiciliare, la imobile folosite de către cetățeanul spaniol, în municipiul Bistrița și Ragla.

În urma activităților, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 10 grame de substanță vegetală, de culoare verde olive, susceptibilă a avea efect psihotrop, un cântar de precizie, un grinder ce conținea urme de substanță vegetală și mai multe plicuri de tip zip-lock.

Din cercetări, a reieșit faptul că cetățeanul spaniol ar fi introdus ilegal pe teritoriul României cantități de cannabis, efectuând totodată în cursul anului 2021 mai multe operațiuni de vânzare.

Cercetările sunt continuate de polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, în vederea documentării întregii activități infracționale, în baza ordonanței de delegare emisă de procurorul din cadrul DIICOT –Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud, cu privire la infracțiunile de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, uz de armă, fără drept, violare de domiciliu și amenințare, trafic de droguri de risc, deținere de droguri în scop de consum propriu și orice operațiuni cu substanțe psihoactive, bănuit de comiterea faptelor fiind bărbatul, de 33 de ani, din Sângeorz Băi.

În urma delegării DIICOT – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud, polișitii continuă documentarea infracțiunilor de trafic internațional de droguri de risc, trafic de droguri de risc, deținere de droguri în scop de consum propriu și orice operațiuni cu substanțe psihoactive și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe de care este bănuit bărbatul de 45 de ani, cetățean spaniol”, s-a arătat în comunicatul IPJ Bistrița-Năsăud.

Bărbatul de 33 de ani a fost reținut pe data de 9 mai, iar a doua zi procurorii DIICOT l-au dus în fața judecătorului de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă, care a fost admisă.

Condamnare de 3 ani și 6 luni pentru trafic de droguri

Bărbatul în cauză s-a dovedit a fi nimeni altul decât Sorin Șorobetea care în urmă în noiembrie 2017 a fost arestat preventiv pentru trafic de droguri. La câteva zile după, au ajuns după gratii și fratele său Andrei, dar și alți doi bărbați: Flaviu Cosmin Balotă și Alin Radu. Ulterior cei patru au fost trimiși în judecată, Sorin Șorobetea fiind judecat într-un dosar separat, în condițiile în care el și-a recunoscut faptele, astfel că s-a mers pe procedura simplificată.

Un an mai târziu, în septembrie 2018, instanța a pronunțat sentința, Sorin Șorobetea fiind condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare. A rămas după gratii până iunie 2020, când a fost eliberat condiționat.

În dosarul în care a fost judecat și condamnat pentru trafic de droguri, anchetatorii au arătat în rechizitoriu că în perioada cuprinsă între începutul verii anului 2017 și prima decadă a lunii noiembrie 2017, Șorobetea cumpărat de mai mulți dealeri, dar a și primit de la Alin Radu pentru a vinde, diferite cantități de cannabis, pe care le-a vândut sau oferit altor persoane pentru consum.

Anchetatorii au mai aflat că, de la Alin Radu și Cosmin Balotă, Șorobetea a cumpărat sau primit pentru a vinde mai departe și alte tipuri de droguri, respectiv amfetamine (ecstasy). Același tip de droguuri, Șorobotea l-a procurat din Olanda.

“În sarcina inculpatului se mai reține că în baza aceleiași rezoluții infracționale, în mai multe rânduri în perioada cuprinsă între luna septembrie 2017 și data de 15 noiembrie 2017, a procurat în România prin primire și cumpărare de la numiții Radu Alin și Balotă Flaviu Csomin, pentru a vinde/oferi altor persoane, diferite cantități din drogul de mare risc MDMA ș i cristal de MDMA (amfetamină), precum și că a procurat din Olanda, prin cumpărare, în perioada septembrie-octombrie 2017, împreună cu numitul Balotă Flaviu, o cantitate de circa 150 gr amfetamină în scop de vânzare în România, respectiv că a procurat singur, în Olanda, în perioada 10-14 noiembrie 2017, prin cumpărare și primire, cantitatea de 1074 comprimate MDMA +0,2 gr pulbere de MDMA (drog de mare risc), că a deținut fără drept diferite cantități din aceste droguri de mare risc în scop de vânzare sau oferire altor persoane (inclusiv unui investigator sub acoperire, prin intermediul colaboratorului său autorizat).

Inculpatul Șorobetea Sorin este acuzat că în baza aceleiași rezoluții infracționale, în două rânduri din perioada cuprinsă între luna septembrie 2017 și data de 15 noiembrie 2017, a introdus în România – prima dată împreună cu numitul Balotă Flaviu Cosmin, iar ultima dată singur – cantitatea de 400 gr amfetamină și respectiv 1074 comprimate MDMA+0,2 gr pulbere de MDMA (droguri de mare risc), procurate prin cumpărare din Olanda în scop de vânzare/oferire altor persoane din România (urmată de deținerea fără drept și vânzarea/oferirea altor persoane a circa 200 gr din drogul de mare risc amfetamina).

În fine, în sarcina inculpatului se reține că în baza aceleiași rezoluții infracționale, în perioada cuprinsă între începutul verii anului 2017 și prima decadă a lunii noiembrie 2017, a procurat prin cumpărare și a deținut în scopul consumului propriu, ocazional, în mai multe rânduri, anumite cantități din drogul de risc cannabis”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

De pe urma vânzării de droguri, Șorobetea și tovarășii săi au obținut zeci de mii de lei.

Se aprovizionau la greu din Olanda!

La acea vreme, anchetatorii erau cu ochii și urechile atenți la fratele lui Sorin Șorobetea, Andrei, acestuia fiindu-i interceptate convorbirile telefonice. Așa au aflat procurorii că Sorin urma să plece în Olanda, iar de acolo să aducă o cantitate importantă de comprimate de ecstasy, circa 700 de bucăți. Nu era însă prima dată când acesta “vizita” Olanda, Șorobetea mergând acolo împreună cu Balotă, iar la întoarcere au dus bineînțeles “marfă”.

Astfel, ultima dată, Sorin Şorobetea a plecat iar în Olanda pe data de 9 noiembrie la rugămintea unui cunoscut de-al său din Bistriţa pentru a-l ajuta să cumpere de acolo un autocamion marca DAF, pe care acesta îl găsise pe un site de vânzări maşini second-hand şi se hotărâse să îl cumpere. Se pare că Şorobetea îi spusese amicului său că are un prieten acolo în Olanda care poate să le ofere cazare, dar şi să îl ajute în achiziționarea şi înmatricularea provizorie a autovehiculului, astfel încât să intre cu maşina în țară „pe roţi”. Achiziţia autocamionului i-a dat însă o idee lui Şorobetea – să cumpere şi el o maşină, o Honda, pentru sine şi prietena sa, în aşa fel încât să poată ascunde mai uşor drogurile.

Droguri plimbate de-a lungul Europei

După ce au rezolvat achiziționarea maşinilor, pe 14 noiembrie cei doi bistriţeni s-au pregătit să pornească spre ţară. Astfel, Şorobetea şi-a urcat maşina în furgonul autocamionului proaspăt cumpărat de bistriţeanul şi înainte de a purcede la drum a preluat de la „ajutorul” din Olanda o pungă cu… dulciuri. Dulciuri se pare că erau într-adevăr în pungă, însă printre ele se aflau şi 1.000 de pastile de ecstasy.

“După ce au ajuns în Olanda, inculpatul și martorul s-au întâlnit în orașul Heerlen cu acel prieten, un bărbat mai în vârstă, căruia inculpatul Șorobetea Sorin îi spunea «M.» (…), cu care se cunoștea încă din vara anului 2017 când inculpatul mai fusese în orașul Harleen din Olanda. Acesta i-a găzduit pe inculpat și pe martor în locuința sa și ulterior i-a ajutat în cumpărarea autocamionului marca DAF pentru martorul XX, respectiv a unui autoturism marca Honda pentru inculpat, pe care acesta l-a urcat și ancorat în furgonul camionului. În dimineața zilei următoare inculpatul a plecat împreună cu martorul XX în în orașul Markensee, unde XX a cumpărat camionul de la firma Hulleman Trucks, inculpatul «făcând» pe translatorul. Întrucât numerele de înscriere provizorie în circulație a camionului trebuiau să vină din Austria prin firma DHL, martorul nu a putut să ia camionul, convenind cu reprezentantul firmei vânzătoare ca luni, 13.11.2017 să meargă din nou la firmă și să ridice camionul, lucru pe care l-au și făcut, în acest timp fiind găzduiți de asa-numitul «M.» în locuința lui. Cu acea ocazie, inculpatul a cumpărat de la «M.» un autoturism marca Honda Civic cu motor de 1.4 cm cubi cu prețul de 250 euro, inculpatului revenindu-i sarcina să suporte taxa de radiere de 60 euro și cheltuielile de deplasare în România. În acest timp, fără ca martorul XX să știe, inculpatul a procurat de la un olandez, probabil cu ajutorul asa-numitului «M.», cantitatea de 1075 comprimate de ecstasy (MDMA) – aspect pe care i l-a spus la telefon și prietenei sale A. A. aflată în Bistrița, explicându-i că inițial a vrut să cumpere 700 de comprimate dar pentru că prețul de cumpărare era bun, s-a hotărât să cumpere mai multe «pastile».

În dimineața zilei de 14.11.2017, în timp ce se afla în orașul Heerlen din Olanda și se pregătea împreună cu martorul XX de plecarea spre România cu camionul marca DAF condus de martor, în furgonul căruia era așezat autoturismul marca Honda, inculpatul Șorobetea Sorin a preluat de la acel bărbat poreclit «M.» – care i-a dat un frigider care a fost pus tot în furgonul camionului – o plasă din material plastic transparent, în care printre mai multe ciocolate și dulciuri se afla și o cantitate de 1074 comprimate întregi de ecstasy (MDMA) și 0,2 grame pulbere din același drog de mare risc, ambalate într-o pungă mai mică de plastic transparent, comprimatele fiind de culoare albăstruie, de formă cilindrică, ce aveau gravate pe una dintre fețe un simbol asemănător unei coroane – logo similar mărcii Rolex, intenția inculpatului fiind de a introduce în România drogul de mare risc pentru a-l comercializa. Despre faptul că inițial a vrut să procure «de la M.» din Olanda un număr de 700 de comprimate, iar apoi s-a hotărât să procure mai mult de 1000 de comprimate de ecstasy, inculpatul i-a spus și prietenei sale aflate în Bistrița în discuțiile telefonice pe care le-a avut cu aceasta, așa cum s-a arătat mai sus. 

În aceiași zi de 14.11.2017, inculpatul a ascuns punga cu dulciuri și în care se aflau și comprimatele de ecstasy în compartimentul median al cabinei autocamionului, fără a-i spune conducătorului auto XX, că în acea pungă se află și peste 1000 de comprimate de ecstasy. Astfel, inculpatul și martorul au plecat spre România cu autocamionul în care inculpatul a ascuns drogul de mare risc, autocamion condus de martorul XX.

În cursul zilei de 15.11.2017 martorul și inculpatul Șorobetea Sorin au parcurs cu camionul teritoriul Germaniei, Cehiei, Slovaciei, iar apoi teritoriul Ungariei, inculpatul transportând cantitatea de drog de mare risc pe teritoriul acestor țări fără a fi controlat și fără a-i spune nimic martorului despre cantitatea de drog pe care o avea în plasă. În după-amiaza spre seara zilei de 15.11.2017 în jurul orei 16, martorul și inculpatul Șorobetea Sorin au ajuns cu camionul la frontiera de intrare în România dinspre Ungaria, prin PTF Petea, inculpatul fiind hotărât să introducă în țară cantitatea de ecstasy pe care o procurase din Olanda”, s-a precizat în rechizitoriu.

La frontieră însă, Șorobetea a fost așteptat de procurori, care i-au găsit drogurile ascunse în Honda aflată în interiorul camionului. A fost reținut, iar mai apoi arestat preventiv.

Speriați că Sorin Șorobetea a căzut în plasa procurorilor, fratele acestuia, Andrei, împreună cu Alin Radu și Cosmin Balotă s-au gândit să plece cât mai repede din țară. În Olanda, evident. Însă nu aveau suficienți bani la dispoziție. Așa că s-au grăbit să vândă ce avea mai la îndemână. Adică droguri. Numai că au vândut cui nu trebuie, adică unor investigatori sub acoperire, astfel că au ajuns și ei la răcoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here