Trei săli de sport din municipiul Bistriţa vor fi reabilitate. Însă nu prin fonduri alocate de primărie, ci printr-un program care se derulează prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) – Reabilitarea sălilor de sport construite înainte de anul 2000.

În urmă cu trei ani, alte două săli de sport a două instituţii şcolare din municipiu au fost reabilitate cu bani de la bugetul local. Suma totală cheltuită a fost de aproape 40.000 lei, cu toate că suma estimată pentru lucrările de reabilitare a fost estimată la circa 110.000 lei. Dacă pentru sălile de sport ale şcolilor bistriţene Primăria Bistriţa nu este în stare să pună bani la dispoziţie din bugetul local, a cheltuit în schimb de pomană circa 180.000 lei pentru referendumul cu privire la centura de sud.

 

 

În scriptele Companiei Naţionale de Investiţii erau luate în evidenţe pentru a fi reabilitate trei săli de sport din cadrul reţelei de învăţământ din municipiu. Este vorba de sălile de sport de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” şi Şcoala Generală nr. 4.

 

Solicitări urgente din partea CNI

 

La începutul acestei luni Compania Naţională de Investiţii a trimis o adresă Primăriei Bistriţa, prin intermediul căreia s-a solicitat administraţiei locale remiterea unor documente, în baza cărora să poată fi avizaţi indicatorii tehnico-economici pentru cele trei obiective de investiţii mai sus amintite.

Mai precis, este vorba de adresa de solicitare actualizată cu menţionarea adresei obiectivelor, hotărârea de consiliu local privind transmiterea în folosinţă gratuită a imobilelor şi terenurilor aferente acestora până la finalizarea investiţiilor, extrasul de carte funciară, avizul Ministerului Culturii (dacă este cazul), expertiza tehnică a clădirii, dar şi expertiza energetică, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii, cât şi certificatele de urbanism necesare.

Primăria Bistriţa s-a trezit astfel în faţa unei încurcături, deşi la nivelul administraţiei locale era cunoscut faptul că s-a solicitat CNI ajutorul pentru reabilitarea a trei săli de sport din reţeaua de învăţământ prin programul care se referă la astfel de obiective construite înainte de anul 2000. Cuiul lui Pepelea este sala de sport a Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, care figurează pentru reabilitare într-un alt program de investiţii – Edificare şi reabilitare campus Colegiul Naţional Liviu Rebreanu Bistriţa – proiect despre care este o întreagă poveste.

 

Şi pentru „Liviu Rebreanu”, Creţu vorbeşte doar de bani europeni. Deocamdată sunt doar vorbe

 

Anul trecut, înainte de a debuta campania electorală pentru alegerile parlamentare, primarul Ovidiu Creţu declara că doreşte să acceseze bani europeni în vederea reabilitării clădirii vechi a Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”. Asta se întâmpla în perioada în care primarul Creţu mai spera încă să îl impună drept candidat pentru funcţia de deputat al Colegiului 1 Bistriţa pe bunul său amic Constantin Rus, directorul Colegiului. Mai mult decât atât, Creţu se baza şi pe faptul că, două luni mai devreme, fusese în vizită însăşi ministra Educaţiei de la acea vreme, Ecaterina Andronescu, care s-a arătat foarte interesată de proiectele colegului ei de partid. Drept urmare a vizitei ministeriale, primarul Creţu s-a ales cu promisiunea de a fi susţinut pentru găsirea unor soluţii în vederea reabilitării corpului A al colegiului, cel care este de altfel şi clădire de patrimoniu. Una dintre aceste soluţii ar fi întocmirea unui proiect în baza căruia să poată fi accesate fonduri europene, proiect similar celui de la Colegiul National Andrei Mureşanu sau de la Colegiul Tehnic Infoel din municipiu. Partea proastă este însă că pentru întocmirea proiectului demarat în 2008, doar pentru documentaţia tehnică s-au cheltuit circa 900.000 de lei.

Până la această dată există doar promisiunile primarului Creţu cu privire la reabilitarea Colegiului Naţional Liviu Rebreanu pe bani europeni, „în cel mult patru ani”. Ceea ce este cert e faptul că, pentru proiectul campusului de la Liviu Rebreanu, Ministerul Educaţiei nu a avut bani în 2008, respectiv circa 26 milioane lei, cât se preconiza a costat toată investiţia. Ceea ce s-a realizat la această şcoală au fost alte lucrări de reabilitare care s-au ridicat la o valoare de circa un milion lei şi care au fost contractate de asociaţia de firme Mis Grup SRL şi Grup Taurus SRL.

Cu toate acestea, primarul Creţu mai speră să resusciteze proiectul cu privire la realizarea unui campus şcolar la Liviu Rebreanu.

 

Sala de la „Lucian Blaga”, trecută pe listă pentru CNI

 

Revenind la sălile de sport, în locul celei de la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu a fost propusă de municipalitate sala de sport a Şcolii Gimnaziale nr. 5 „Lucian Blaga”. Pentru acest obiectiv, consilierii locali au aprobat în urmă cu trei ani un proiect de hotărâre în vederea avizării lucrărilor de intervenţie pentru obiectivul „Modernizare şi consolidare sală de sport – Şcoala Generală nr. 5, municipiul Bistriţa”. În cadrul proiectului respectiv erau prevăzute a fi desfăşurate lucrări de reabilitare (sistematizarea terenului din jurul sălii de sport, reparaţii la tencuieli, zugrăveli şi pardoseli, realizarea unor pardoseli calde, dar şi una elastică, demolarea şarpantei existente şi înlocuirea învelitorii, tâmplării din PVC cu geam termopan) şi lucrări de modernizare a construcţiei, dar şi a instalaţiilor.

Aşa cum am menţionat mai sus, alături de sala de sport a Şcolii Gimnaziale nr. 5 „Lucian Blaga” mai sunt propuse spre reabilitare prin programul derulat prin Compania Naţională de Investiţii, sălile de sport ale Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” şi a Şcolii Gimnaziale nr. 4.

În raportul cu privire la transmiterea în folosinţă gratuită a celor trei săli de sport, Companiei Naţionale de Investiţii, se precizează că „pentru aceste imobile există elaborată expertiza tehnică şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie, dar trebuiesc actualizate conform legislaţiei în vigoare la această dată, urmând ca după actualizare documentaţia să fie supusă aprobării Consiliului Local”.

 

În urmă cu 3 ani, au fost reabilitate două săli de sport cu 38.000 lei

 

În ianuarie 2010, Primăria Bistriţa a scos la licitaţie două contracte cu privire la execuţia de lucrări de reabilitare a altor două săli de sport ce aparţin unor şcoli bistriţene. Este vorba de Şcoala Gimnazială (fostă Generală) nr. 2 şi Şcoala Gimnazială nr. 3 „Avram Iancu”. Pentru reabilitarea sălii de sport a primei şcoli mai sus amintită, municipalitatea a pus la bătaie suma de 46.000 lei, contractul fiind adjudecat cu suma de 19.954 lei de o firmă din Baia Mare – Taffo SRL. Pentru cea de-a doua sală de sport, cea de la Şcoala Gimnazială nr. 3, contractul a fost estimat la 65.000 lei, însă valoarea finală a ajuns la 17.800 lei. Şi în acest caz licitaţia a fost câştigată de Taffo SRL din Baia Mare.

Dacă tragem linie şi adunăm, observăm că în total municipalitatea a cheltuit aproximativ 38.000 de lei, în 2010. Practic vorbim de circa o treime din suma pusă la bătaie pentru referendumul cu privire la centura de sud a Bistriţei, care nu a întrunit condiţiile legale de validare. Într-un cuvânt, Primăria Bistriţa a cheltuit fără niciun rost 180.000 lei pentru referendum, în loc să fi direcţionat această sumă de bani spre obiective care sunt urgente şi necesare bistriţenilor.

 

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.