Ioan Bogolin, șeful DSVSA Bistrița-Năsăud, a fost detașat pentru o perioadă de 6 luni la București, în funcția de director general al Direcţiei Sănătatea şi Bunăstarea Animalelor din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Nu este pentru prima dată când Bogolin ocupă o funcție importantă în cadrul ANSVSA din 2011 încoace, post din care a avut probleme de ordin penal în 2014.

Recent, Ioan Bogolin, directorul executiv al DSVSA Bistrița-Năsăud, a fost detașat pentru următoarele 6 luni la București, pe funcția de director general al Direcţiei Sănătatea şi Bunăstarea Animalelor din cadrul ANSVSA.

În perioada 2011 – 2014, pentru Bogolin a fost un du-te vino între Bistrița și București, acesta ocupând, tot prin detașare, mai întâi funcția de director al Direcției Generale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Lanţului Alimentar de unde s-a reîntors în primăvara lui 2013, ca în scurt timp să plece din nou ca director al Direcţiei Sănătatea şi Bunăstarea Animalelor din cadrul Agenției Naționale, unde a ajuns și acum. Această funcție însă i-a adus mari belele lui Bogolin în 2014 când a fost anchetat de procurorii de la Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție, alături de mai mulți oficiali ANSVSA, toți implicați în scandalul “Vacii nebune”.

Vaca nebună i-a dat dureri mari de cap lui Bogolin

În 2014, procurorii au descoperit că Bogolin, împreună cu şeful ANSVSA de la acea vreme, Cristian Duicu, şi directorul DSVSA Cluj – Nicolae Pivariu ar fi măsluit rezultatele unei anchete a ANSVSA cu privire la un animal infestat cu Encefalopatie Spongiformă Bovină (ESB), cunoscută ca boala vacii nebune.

Când procurorii au prins de veste, au demarat o anchetă, iar firele au dus direct în vârful ANSVSA. La finele lunii noiembrie 2014, Cristian Duicu a fost arestat pentru 30 de zile de magistraţi, în timp ce Ioan Bogolin şi Nicolae Mirel Pivariu- şef DSVSA Cluj, au fost puşi sub control judiciar.

În septembrie 2015, cinci persoane au fost trimise în judecată, alături lui Duciu, Bogolin și Pivariu, apărând și Ovidiu Airimiţoaie, directorul adjunct al DSVSA Botoşani şi Victor Puşcaş – medic veterinar din judeţul Botoşani. Odată cu trimiterea în judecată, Ioan Bogolin a fost suspendat din funcția de director al DSVSA Bistrița-Năsăud.

Acuzațiile procurorilor

Potrivit procurorilor, Cristian Duicu i-a determinat pe Ioan Bogolin şi Nicolae Pivariu „să consemneze aspecte nereale în cuprinsul rapoartelor întocmite la nivelul DSVSA BN şi DSVSA Cluj privind stabilirea trasabilităţii celor 16 animale sacrificate fără documente la data de 30.04.2014, respectiv de a solicita în scris DSVSA Botoşani, DSVSA Bistriţa Năsăud, DSVSA Cluj şi IDSA să ia măsurile necesare pentru punerea în acord a documentelor cu concluziile acestor rapoarte”. Pe acest motiv, Duicu a fost acuzat de procurori de fals intelectual.

Nu este singura acuzaţie care i s-a adus acestuia, ci şi de cea de abuz în serviciu în formă continuată, fiindcă în calitate de director general al ANSVSA şi de delegat permanent al României la OIE (Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor), având ca atribuţii coordonarea, îndrumarea şi monitorizarea activităţii direcţiilor sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, Duicu le-ar fi solicitat lui Ioan Bogolin şi Nicolae Pivariu să finalizeze anchetele la nivelul instituţiilor pe care le conduceau la nivel judeţean „cu concluzii în sensul identificării bovinei depistată pozitiv la testul ESB, ca având vârsta de peste 11 ani”. În octombrie 2014, Duicu a transmis OIE faptul că ancheta a fost finalizată şi, pe baza anchetei efectuată de ANSVSA împreună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, s-a stabilit că “bovina identificată cu ESB are codul de identificare (…), vârsta de peste 132 luni şi a aparţinut lui Pastor Ioan din localitatea Bădeşti, judeţul Cluj, deşi cunoştea imposibilitatea identificării cu certitudine a bovinei, afectând în acest fel interesele României”.

Ioan Bogolin a fost acuzat de instigare la fals intelectual în formă continuată, abuz în serviciu în formă continuată, dar şi de participaţie improprie la fals intelectual.

Potrivit procurorilor, în calitate de director al DSVSA BN, Bogolin ar fi solicitat în scris personalului de la laboratorul de specialitate al Direcţiei modificarea datelor din tabelul cu probele de creier de bovine trimise pentru diagnosticul ESB. Fiind solicitarea şefului, personalul laboratorului a întocmit un nou buletin de analiză. Anchetatorii au mai arătat că noul buletin de analiză a fost transmis mai departe la ANSVSA, deşi Bogolin era conştient de faptul că datele respective erau nereale. În plus, în adresa transmisă la centru, Bogolin „a făcut aprecieri cu privire la identitatea bovinei depistată cu ESB”.

Nicolae Pivariu, şef al DSVSA Cluj la data comiterii faptelor, l-ar fi ajutat pe Ioan Bogolin pentru a pune de acord datele înregistrate în Bistriţa-Năsăud cu cele din Cluj.

Ovidiu Airimiţoaie, director adjunct al DSVSA Botoşani la data faptelor, dar cu un background solid ţinând cont de faptul că acesta fusese secretar general al ANSVSA BN atât timp cât PNL a fost aliat cu PSD ÎN USL, a fost acuzat de procurori de instigare la fals intelectual şi abuz în serviciu.

Airimiţoaie, „având printre atribuţii organizarea, coordonarea şi controlarea în mod direct a activităţii Serviciului de Sănătate şi Bunăstare a Animalelor, Monitorizare Boli, ce cuprinde şi Compartimentul Verificare şi Control TRACES, a solicitat personalului direcţiei anularea unor date înregistrate în Baza de date SNIIA, aceştia conformându-se şi anulând, la data de 3.10.2014, înregistrarea făcută la 12.04.2014”. Era vorba de înregistrarea bovinei care s-a dovedit infestată cu ESB şi care a fost tăiată în abatorul unei anumite societăţi comerciale.

Cel de-al cincilea inculpat în dosar a fost un medic veterinar din Botoşani – Victor Puşcaş – care, potrivit procurorilor ar fi întocmit documente ce conţineau date nereale, respectiv certificate sanitar-veterinare şi documente de mişcare. Acesta a fost acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi abuz în serviciu.

Neregularități mari în dosar

Într-o primă etapă, instanța a fost la un pas să se pronunțe în acest dosar, prin februarie 2016, însă odată cu modificările suferite de Codul penal, toate dosarele penale aflate pe rolul instanțelor de judecată au fost întoarse în cameră preliminară pentru verificarea legalității actului de sesizare a instanței.

Bineînțeles, toți cei cinci inculpați au ridicat excepții de nelegalitate, iar după un an, instanța le-a dat dreptate, în martie 2017, iar rechizitoriul a fost retrimis la procurori pentru refacere.

Concret, de la dosar au fost eliminate toate interceptările obținute ilegal de anchetatori. Totodată, instanța a constatat deficienţe la capitolul dreptului la apărare a inculpaţilor în timpul urmăririi penale.

Dosarul a fost retrimis la procurori, însă de atunci încoace s-a așternut liniștea.

La nici o lună, în aprilie 2017, Ioan Bogolin a revenit în funcția de director al DSVSA Bistrița-Năsăud, iar acum, după mai bine de doi ani este propulsat din nou spre Agenția Națională, pe aceeași funcție care i-a adus belele.

Pe perioada detașării la București, funcția de director al DSVSA Bistrița-Năsăud a fost preluată de Romulus Bița, care a mai deținut această funcție pe vremea guvernării PDL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.