Compania Națională de Investiții (CNI) reia demersurile pentru bazinul olimpic care ar urma să fie amenajat în Wonderland, în locul aquapark-ului pregătit și finanțat de Ovidiu Crețu acolo. Deocamdată este vorba doar de licitarea studiului de fezabilitate pentru acest proiect.

Demersurile pentru bazinul olimpic din Wonderland au fost reluate de Compania Națională de Investiții, care, după doi ani de pauză, licitează studiul de fezabilitate al proiectului. Bazinul olimpic ar urma să fie amenajat în Unirea, în Wonderland, în vecinătatea pârtiei de schi.

Pentru întocmirea documentațiilor tehnico-economice, CNI a alocat peste 100.000 de euro. Licitația se va finaliza abia la mijlocul acestui an, astfel că execuția lucrărilor de construire, cel mai probabil, nu va începe mai devreme de 2025.

Firma care va câștiga licitația va trebui să se ocupe de studiul geotehnic, expertiză tehnică de structură, întrucât se dorește ca bazinul olimpic să fie realizat pe fundația de la aquapark-ul pregătit de Ovidiu Crețu, dar și studiu de fezabilitate, din punct de vedere tehnic, economic și al mediului înconjurător.

De asemenea, firma respectivă trebuie să pună la dispoziție un raport privind consumul de energie și documentația de avizare a lucrărilor de intervenții, inclusiv 3D imagini fotorealiste. Firma câștigătoare va avea la dispoziție 5 luni să livreze documentațiile și studiile respective.

Autoritățile locale așteaptă o mișcare din partea CNI când vine vorba despre acest proiect încă din 2022, când primarul Ioan Turc anunța că renunță la aquapark-ul pregătit de Ovidiu Crețu.

„Municipiul Bistrița nu dispune în momentul actual de un bazin de înot sau polo astfel încât învățământul local cât și cetățenii să beneficieze de posibilitatea desfășurării activităților sportive acvatice, a competițiilor internționale oficiale majore și a pregătirii echipelor sportive de performanță. (…) Obiectivul de investiții propus în municipiul Bistrița va crea oportunitatea desfășurării și organizării de activități sportive școlare și extrașcolare, competiții naționale și internaționale (de înot și polo), ducând, pe termen lung, la o creștere economică și crearea de noi locuri de muncă, de asemenea mai are în vedere amenajarea terenului existent din punct de vedere arhitectural, peisajistic și funcțional. (…) Clădirea/clădirile propuse vor respecta legislația în vigoare privind caracteristicile ”clădirilor verzi”, se arată în caietul de sarcini al licitației.

Ioan Turc deja numește Bistrița „centru național olimpic de natație”

Cu viitorul proiectelor finanțate de la centru incert, din cauza alegerilor din acest an, primarul Ioan Turc se grăbește să numească Bistrița – centru național olimpic de natație: „Bistrița va deveni centru național olimpic de natație! O bijuterie arhitecturală va fi ridicată pe un vechi amplasament din zona Cocoș”, spunea primarul, la anunțarea licitației pentru SF.

Obiectivul ar urma să coste nu mai puțin de 175 de milioane de lei, una dintre clădiri urmând să fie ridicată pe fundația aquapark-ului promis de fostul primar Ovidiu Crețu. Din acest motiv, una dintre cerințele din caietul de sarcini a licitației organizate de Compania Națională de Investiții este tocmai „expertiza tehnică de structură”.

Proiectul cuprinde două clădiri, legate între ele printr-un coridor acoperit. Una dintre clădiri este dedicată competițiilor și va cuprinde: bazin de înot olimpic pentru competiții de înot și polo pe apă, după standardele FINA; instalații automatizate de alimentare/evacuare și filtrare a apei; instalații de sterilizare în tratarea apei; locuri pentru spectatori (gradene); spații tehnice; vestiare, grupuri sanitare, inclusiv pentru persoane cu dizabilități, saune, garderoba, dușuri, sala kinetoterapie, bazin de recuperare cu hidromasaj, sală fitness; holuri acces; cabinet medical; sală de mese, sală de sedințe, bufet, birouri, încăpere media.

A doua clădire este dedicată antrenamentelor și agrementului. Aceasta va fi realizată pe scheletul vechiului proiect al lui Ovidiu Crețu. Va include: bazin semiolimpic pentru copii; bazin semiolimpic pentru antrenamente; instalații automatizate de alimentare/evacuare și filtrare a apei; instalații de sterilizare în tratarea apei; locuri pentru spectator (gradene); spații tehnice; vestiare; sala de conferințe pentru minim 300 de peroane; spații cazare cu minim 5 camere ( independete functional); holuri access.

Un corp de legătură va face trecerea din zona competițională spre zona de antrenament și agrement. Obiectivul va avea și o parcare luminată pentru 300 de mașini, dotată cu minim 5 puncte de încărcare pentru mașinile electrice. Se ia în calcul și amenajarea unei suprafețe cu panouri fotovoltaice, care să susțină consumul energetic al clădirii.

Fostul ștrand Mecanica, transformat în aquapark

Primarul Ioan Turc nu a renunțat la ideea unui aquapark, pe care vrea să îl amenajeze în locul fostului ștrand Mecanica, pe care municipalitatea l-a cumpărat cu 5 milioane de lei. Acesta se întinde pe 3,2 hectare de teren și este de ani de zile o ruină.

Proiectul presupune demolarea clădirilor existente, ridicarea unora noi încadrate în caregoria clădirilor verzi, cu pereți sau acoperișuri verzi, refacerea zonelor îniernate, plantarea de arbori și arbuști, alei pietonale din materiale ecologice, sistem de iluminat smart și ecologic, sistem de supraveghere video, mobilier urban pentru recreere și relaxare. 

Complexul va conține o plajă amenajată, șezlonguri și umbrele pentru relaxare precum și bazine pentru înot și tobogane cu apă. Ștrandul exterior va funcționa doar în sezonul de vară și va fi compus din 4 bazine de înot.

„Zona bazinelor va include „lazy river (râu cu apă lină cu poduri) cu o adâncime de 90 de cm, „baby lagon” (loc de joacă cu apă pentru copii) cu o adâncime de 40 de cm, „relax pool” (bazin de înot și relaxare) cu o adâncime de 120 cm, „splash pool” cu o adâncime de 180 de cm. Zona toboganelor va include: twister, space bowl, black hole, rafting, kamikaze, cu o capacitate de 300 de locuri”, se arată în tema de proiectare a proiectului.

În cadrul complexului va fi amenajat și un bazin acoperit, de 25 de m pe 50 de m și o adâncime de 2,10 m, care va putea fi folosit pe tot parcursul anului. Va fi construit într-o construcție cu un etaj ce se va întinde pe 8.000 de metri pătrați. În cadrul clădirii vor fi amenajate și vestiare cu minim 1000 de dulapuri, un cabinet medical, o saună, o sală de forță,  restaurant, bar, terasă.

Se ia în calcul și amenajarea a trei terenuri de tenis cu propriul vestiar, un teren de baschet și două terenuri de minifotbal. Vor fi amenajate și locuri de joacă pentru copii, 300 de locuri de parcare, piste pentru biciclete și role și chiar și o zonă pentru spectacole.

Andreea Radu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.