Mii de credincioși bistrițeni au participat, sâmbată, 29 iunie, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, la hramul Mănăstirii  Rebra-Parva. Sfânta Liturghie  a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu Mitropolitul Clujului, Înalt Preasfinţitul Părinte Andrei, care s-a aflat pentru al patrulea an consecutiv în mijlocul credincioşilor din această zonă.

Așezământul monahal „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Ţara Năsăudului are o istorie mai veche. La hotarul ce desparte localitățile Rebra și Parva a existat un străvechi locaș de rugăciune datând din anul 1755. În anul 1782, viețuitorii mănăstirii au fost alungați de trupele austro-ungare, dar bisericuța a rămas intactă. De atunci mănăstirea a mai fost locuită de călugări temporar, până la 1822 când biserica din lemn a fost demontată și mutată mai întâi în cimitirul vechi, iar de acolo, la scurt timp, pe locul unde se află astăzi și biserica parohială.
Noua mănăstire a fost fondată cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. La data de 21 iulie 1993 șapte viețuitori ai mănăstirii Turnu au primit binecuvântarea de a întemeia o mănăstire pe vechea vatră dintre localitățile Rebra și Parva, după cum am aflat  de la  starețul mănăstirii, părintele Chiril Zegrean. În anul 1994 s-a pus piatra de temelie a bisericii mari din zid. În anul 2009 locașul de cult a fost sfințit de Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului. În cadrul aşezământului au fost amenajate, în ultimii ani, două corpuri de chilii şi o bibliotecă şi un arhondaric pentru pelerini.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Alexandru Pugna  alături de purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean, Bogdan Ivan au fost prezenți la slujba Sfintei Liturghii de la Mănăstirea Sfinții Apostoli Petru și Pavel (Rebra-Parva).
„Au fost momente înălțătoare petrecute alături de câteva mii de credincioși din Ținutul Năsăudului, într-un loc în care pare că Dumnezeu a dat față cu pământul!
Tot în cadrul Sfintei Liturghii, domnul Ioan Scurtu, unul dintre cei mai importanți ctitori ai mănăstirii, a primit Crucea Transilvană din partea ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei” a scris pe pagina de facebook, Bogdan Ivan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.