Înainte cu mai bine de 72 de ore de sfârsitul campaniei electorale, liderul liberal Ioan Turc a scos presa la plimbare prin municipiul Bistrita. Scopul vizat de candidatul Partidului National Liberal a fost de a aduce în prim plan câteva din proiectele care figureaza în oferta sa electorala, cu atât mai mult cu cât câteva dintre acestea au fost începute în periada în care a ocupat functia de viceprimar.

În opinia sa, per ansamblu aceasta campanie electorala a fost una saraca în proiecte viabile, anosta, care nu a atras prea mult atentia opiniei publice. De altfel, aceasta opinie a avut-o recent si liderul conservator Ionel Tompa, care candideaza si el pentru functia de primar al muncipiului.

Deocamdata, loc potrivit pentru sobolani

Printre ideile promovate de Turc în aceasta campanie se numara rezolvarea parcarilor în Bistrita, care ar duce în mod automat la descogestionarea traficului din municipiu. De altfel aceasta problema a bistritenilor este foarte cunoscuta. Nu o data au fost cazurile în care un loc de parcare a fost foarte greu de gasit. În acest caz putem aminti câteva strazi, unde traficul este îngreunat din cauza masinilor parcate jumatate pe trotuare si jumatate pe carosabil – Gheorghe Sincai, Dornei, Piata Libertatii. Nici aleile dintre blocurile de locuit nu fac exceptie, aici masinile ocupând un spatiu destul de mare, chiar si pe asa-numitul spatiu verde.

Ioan Turc sustine ca problema îsi gaseste rezolvarea prin construirea unei parcari supra- si subterane, iar locul potrivit pentru aceasta a fost gasit în Piata Petru Rares, în spatele BCR.

În zona cu pricina, ascunse de ochii opiniei publice se afla un teren plin cu balarii si o centrala termica dezafectata. Ceea ce este mai interesant, e faptul ca pâna acum municipalitatea nu a facut nimic macar în sensul de a lua câteva masuri de igienizare a locului. La fel de adevarat locul se afla si sub nasul autoritatilor judetene, care pâna acum nu s-au aratat deloc curioase ce se ascunde în “spatele gardului”. Fostul punct termic este acum un adevarat focar de infectie, aici domnind în deplina legalitate gunoaiele, alaturi de câteva rufe, spalate cica, puse la uscat. Vizavi, terenul viran este piln de vegetatie înalta cât statul unui om zdravan. Cel mai grav este faptul ca pe lânga institutiile existente în prajma acestui teren se afla un hotel si vreo doua restaurante, care ar putea fi serios afectate, de mizeria din punctul termic, numai buna de atras oarecare rozatoare, mari amatoare de un asemenea mediu.

Si primarul se lauda cu proiecte pentru parcari

Despre asemenea proiecte care vizeaza construirea unei parcari supra- si subterane s-au mai purat discutii. Potrivit prutatorului de cuvânt al municipiului Bistrita, Mihai Rusti, au existat pâna acum doar tatonari si discutii de principiu. Asemenea constructii au fost prevazute în diferite PUZ-uri si PUD-uri, dar pâna acum nu s-a concretizat nimic, desi au fost câteva propuneri aduse pe masa municipalitatii. Una dintre acestea viza Piata Mihai Eminescu, ideea apartinând unei firme din Cluj-Napoca, care a fost adusa la cunostinta primarului Moldovan în toamna anului 2007. Purtatorul de cuvânt al Primariei Bistrita a declarat ca printre proiectele cu referire la parkingurile bistritene vizate de primarul Vasile Moldovan se numara zona Mihai Eminescu, cea de lânga Casa Alba si cea din Piata Petru Rares, din spatele BCR, aceeasi despre care vorbea si Ioan Turc. Liderul liberal este de parere ca aceasta zona este de importanta maxima, deoarece în imediata vecinatate se afla Institutia Prefectului si Consiliul Judetean, BCR, si Pietonalul “Liviu Rebreanu”. “Lumea nu vine spre Pietonal si din acest motiv – nu sunt locuri de parcare”, a conchis Turc.

Cine va începe un asemenea proiect si va atrage investitori pentru ca bistritenii sa aiba un astfel de parking modern ramâne de vazut dupa ce va fi cunoscut noul primar al municipiului. Oricum Bistrita, ca resedinta de judet are nevoie de cel putin un asemenea obiectiv. Multe dintre municipiile tarii au pus deja în aplicare asemenea proiecte. Este foarte adevarat investitia pentru un parking se ridica la câteva milioane de euro. Spre exemplu, în Piata Mihai Viteazu din municipiul Cluj-Napoca a fost inaugurat la sfârsitul anului 2007 un imobil cu sapte etaje, dintre care la primele doua functioneaza câteva galerii comerciale, iar restul sunt destinate parcarilor de autovehicule. Acesata este, de altfel, cea mai mare parcare supraterana din tara, cu 425 de locuri de parcare, iat investita s-a ridicat la nu mai putin de 17 milioane de euro.

Bazin de înot pentru toti elevii

Un alt proiect pe care Ioan Turc l-a adus în prim plan este cel al înfiintarii unor bazine de înot. Unul de tip polo va fi construit la Liceul Agricol din Bistrita, care sa fie în consonanta cu sala de sport existenta aici, iar un bazin de tip didactic, acoperit, va fi realizat la Scoala Generala “Lucian Blaga”, dar care va deservi, gratuit, toti elevii din învatamântul prescolar si scolar din Bistrita. Potrivit lui Ioan Turc investitia s-ar ridica la circa 1, 5 milioane lei.

Liana Muresan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.