Primăria Bistrița s-a judecat cu DSP Bistrița-Năsăud, după ce instituția a amendat municipalitatea și a dispus închiderea ștrandului municipal pentru scurt timp, după ce o femeie s-a rănit grav la un picior, într-o bucată de gresie neasigurată, de la bazinul principal al ștrandului. Judecătoria Bistrița a dat dreptate Direcției de Sănătate Publică și a menținut amenda de 6.000 de lei aplicată de instituție Primăriei Bistrița.

Totul a început de la un incident care a avut urmări destul de grave pentru o femeie care anul trecut, în vară, a ales să se relaxeze la ștrandul municipal. Aceasta se afla în bazinul principal, a încercat să iasă nu pe scări, ci ținându-se de suprafața de pe margine și s-a rănit la un picior de o bucată de faianță desprinsă din peretele bazinului.

„Accidentarea a fost gravă, zona gambei i-a fost tăiată până la os de o bucată de faianță desprinsă din peretele bazinului ștrandului municipal, aflată la aproximativ 3-4 metri distanță față de scările de acces în bazin. Piciorul i-a fost fixat cu atelă timp de aproximativ 3 săptămâni, beneficiind de aproximativ 3 luni și 9 zile de îngrijiri mediale, dar inclusiv la momentul luării declarației nu își resimte o zonă a piciorului”, se arată în motivarea sentinței dată de Judecătoria Bistrița, unde a ajuns conflictul dintre Direcția de Sănătate Publică și Primăria Bistrița.

După incident, Direcția de Sănătate Publică, în echipă mixtă cu un angajat al Protecției Consumatorului, a făcut un control la ștrandul municipal și a amendat Primăria Bistrița cu 6.000 de lei, dispunând totodată și închiderea unității până la remedierea problemei.

„DSP a sancționat Primăria Bistrița pentru neasigurarea întreținerii construcțiilor băilor publice și a instalațiilor aferente acestora și/sau a stării de curățenie, în condițiile stabilire prin normele de igienă în vigoare, constatându-se la data de 09.07.2020, lipsa unei porțiuni din bordura interioară a bazinului de înot, care a dus la accidentarea unei cetățene în data de 05.07.2020”, se mai arată în motivarea sentinței.

Primăria Bistrița a mizat pe …chichițe legislative

Municipalitatea a contestat amenda în instanță, solicitând să se „constate nulitatea absolută a procesului verbal de contravenție din 13.07.2020, întocmit de intimată (Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud) motivat de necompetența organului constatator din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului BN, într-un prim subsidiar, să se dispună anularea procesului verbal de contravenție ca nelegal și netemeinic, iar în al doilea subsidiar, reindividualizarea sancțiunii contravenționale în sensul înlocuirii sancțiunii amenzii în cuantum de 6.000 de lei cu avertismentul”.

Dosarul a fost înregistrat în 23 iulie 2020, la Judecătoria Bistrița. Primăria Bistrița a susținut că procesul verbal este nul absolut ca urmare a necompetenței organului constatator – inspectorul B.A., care are calitatea de comisar șef adjunct în cadrul Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor BN și față de caracterul mixt al echipei de control: procesul verbal de contravenție este emis de DSP și semnat de un agent constatator care face parte din altă instituție de control – Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului, aspect care ar fi un viciu de legalitate și se sancționează cu nulitate absolută.

Primăria Bistrița a mizat și pe alte „chichițe”. A invocat excepția calității de subiect activ al Municipiului Bistrița, întrucât întreținerea construcțiilor băilor publice și a instalațiilor aferente acestora și/sau a stării de curățenie a acestora este stabilită în sarcina Direcției Servicii Publice Bistrița, care este administratorul ștrandului Codrișor, care culmea, este tot în subordinea municipalității.

Deși pare greu de crezut, Primăria Bistrița dă vina inclusiv pe femeia care s-a accidentat. Aceasta s-ar face vinovată de nefericitul accident pentru că nu ar fi utilizat scările pentru a ieși din bazin. A mers mai departe și a insinuat că „responsabil” de cele petrecute ar fi constructorul, lucrarea fiind încă în garanție.

„Un alt element de nelegalitate care atrage anularea procesului verbal de contravenție, este incorecta descriere a faptei contravenționale, ce atrage imposibilitatea pentru instanță de a aprecia în mod obiectiv gravitatea faptei. În primul rând pentru că nu precizează locul săvârșirii faptei, făcând doar referire la lipsa unei porțiuni din bordura interioară a bazinului de înot, fără a se preciza care bazin de înot și unde este acesta localizat. În altă ordine de idei, este precizat că procesul verbal de contravenție a fost  întocmit în data de 13 iulie 2020, pe baza unui control efectuat în data de 9 iulie, ca urmare a unei sesizări din data de 8 iulie, prin care se reclamă un accident din data de 5 iulie. Mai mult decât atât, accidentul a fost cauzat de faptul că doamna în cauza nu a utilizat scările pentru a ieși din bazin, ci a utilizat ca punct de sprijin bordura de la marginea bazinului”, se mai apără Primăria Bistrița.

Judecătoria Bistrița a fost de partea Direcției de Sănătate Publică

Direcția de Sănătate Publică a susținut însă în fața judecătorilor că în urma controlului a constatat că, pe marginea bazinului exista o porțiune lipsă de bordură de prindere și sprijin a înotătorilor. Porțiunea respectivă avea bucăți ascuțite de material, care era foarte periculoasă pentru orice cetățean care se afla în bazin sau pe margine, putând să-i pună viața în pericol.

„Lipsa porțiunii de bordură de pe marginea interioară a bazinului a lăsat părți ascuțite, care au dus la accidentarea reclamatei D.D. la data de 05.07.2020, ora 18:30. Ștrandul a continuat să funcționeze până în momentul controlului efectuat de echipa mixtă DSP BN CJPC BN. Precizează că bordura ce prezenta defecțiunea cu părți ascuțite constituie sistemul de prindere/susținere a înotătorilor a prezentat un pericol social. De la producerea accidentării petentei 05.07.2020 și până la data de 09.07.2020, data controlului ștrandul municipal a fost deschis zilnic, porțiunea defectă era acolo, constituind pericol social pentru utilizatorii bazinului”, a mai spus DSP.

Instanța a demontat toate argumentele Primăriei Bistrița și a dat dreptate Direcției de Sănătate Publică:

„De vreme ce constatarea și sancționarea contravenției s-a realizat de inspectorul din cadrul DSP Bistrița-Năsăud, care și-a însușit mențiunile prin aplicarea semnăturii și ștampilei la finalul actului administrativ nu poate fi contestată încălcarea normelor de competență materială în sensul învederat de petent.(…) În ce privește lipsa calității de subiect activ al contravenției, invocată de petent, instanța o va reține, de asemenea, ca neîntemeiată.(…) Cu privire la insuficienta descrierea a situației de fapt, invocată ca motiv de nulitate absolută, se reține că aceasta este neîntemeiată. În ceea ce privește înlocuirea sancțiunii amenzii cu avertismentul, instanța apreciază că nu se impune în raport cu circumstanțele cauzei, o eventuală înlocuire cu avertismentul putând fi percepută de către petent ca o veritabilă încurajare în nerespectarea prevederilor legii ce sancționează faptele de încălcare a unor norme de securitate, în condițiile în care acestea nu a dovedit existența unor circumstanțe care ar justifica aplicarea unor sancțiuni mai ușoare”, se mai arată în motivarea sentinței.

Judecătoria Bistrița a respins ca neîntemeiată plângerea contravențională formulată de Primăria Bistrița și menține ca legal și temeinic procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției. Decizia nu este însă definitivă, fiind deja atacată de municipalitate, la finalul lunii ianuarie. Cauza a ajuns pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud, abia la începutul acestei luni, nefiind încă stabilit un prim termen.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

  1. Primăria preferă să cheltuie bani cu instanțele inclusiv cu proprii angajați, decât să și însușească greșelile și să cheltuie banii pe „repararea” greșelilor mai bine cheltuie banii prin tribunale… probabil de aceea plătim o armată de juriști, să i apere pe ei și să i susțină în toate prostiile pe care le fac împotriva cetățenilor! Rușine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.