Ofensiva organelor statului împotriva drogurilor ilegale, cele incriminate de legea românească, i-a determinat pe „băieţii deştepţi” din domeniu, care se ocupă de asemenea gen de „afaceri”, să se orienteze rapid şi să caute înlocuitori. Au apărut magazinele de ierburi legale, care au prins atât de mult, încât după unele estimări în cursul anului 2009 vor atinge o cifră de afaceri de peste 30 de milioane euro. Pericolul potenţial generat de folosirea acestor înlocuitori, mai ales la tineri, a generat o reacţie pe măsură a autorităţilor. Parlamentul României, Ministerul Sănătăţii intenţionează să declanşeze o ofensivă totală împotriva acestora.

Aceste substanţe halucinogene, care s-au vândut legal până acum în România, au toate şansele să fie interzise prin lege. În acest sens, Ministrul Sănătăţii pregăteşte un proiect de ordin prin intermediul căruia să se stopeze acest adevărat flagel care începe să facă ravagii în rândul tinerilor din România. Termenul de dezbatere a acestui proiect de Ordin este data de 19 septembrie, ulterior acesta va fi publicat în Monitorul Oficial şi va avea putere de lege.

Regim strict de autorizare

Alarma a fost dată de amploarea fenomenului şi de riscurile extreme la care se expun cei care achiziţionează şi consumă substanţele respective, iar intervenţia autorităţilor pentru protejarea sănătăţii cetăţenilor s-a impus de la sine. Acest proiect de lege se va materializa printr-un ordin ministerial, care va interzice comercializarea şi folosirea acestor produse vegetale, plante sau substanţe care induc sau pot induce ideea că ar putea avea efect similar plantelor, substanţelor şi cel a preparatelor cu conţinut stupefiant şi psihotrop. În cazul plantelor care vor face obiectul proiectului de lege şi sunt comercializate în scop etnobotanic, acestea vor fi supuse unui regim strict de autorizare.

Comercializate şi în Bistriţa

Locaţiile de unde se procură asemenea produse, sau după cum sunt numite într-un limbaj mai elevat, magazinele de ierburi legale, au împânzit practic toate oraşele din România. Inclusiv Bistriţa s-a pricopsit cu două asemenea locaţii, una dintre acestea, după o apariţie discretă, dispărând în acelaşi mod. Un alt magazin, situat pe pasajul care face legătura dintre strada Dornei şi B-dul Republicii, încearcă să se impună pe piaţă. Aparent pare că este închis, dar în spatele uşilor închise se derulează un comerţ deosebit de profitabil. Ierburile halucinogene, din punctul de vedere al unora, nu sunt cannabis sau marijuana, iar comercializarea şi consumul acestora deocamdată nu este ilegal.

Comercializate prin pet-shopuri

Tinerii în special ar trebui să conştientizeze faptul că substanţele respective sunt tot droguri, dar numite altfel. Şi sunt extrem de periculoase dacă sunt folosite timp îndelungat. Oficial ele nu sunt destinate consumului uman, iar cei care le achiziţionează de la pet-shop nu le iau pentru a hrăni peştişorii din acvariu sau animalele de casă. Plantele halucinogene care până acum erau vândute legal, odată cu apariţia ordinului Ministerului Sănătăţii, vor fi scoase în afara legii, iar comercializarea, consumul sau folosirea acestora va fi interzis.

Mai jos vă prezentăm unele dintre cele mai folosite amestecuri de ierburi destinate studiului etnobotanic, aromoterapiei sau colecţionării, pastile recomandate ca îngrăşământ pentru plante, prafuri albe comercializate ca săruri de baie sau plicuri cu ciuperci uscate. Toate aceste sunt interzise consumului uman, iar cei care le folosesc, le fumează, le mestecă, le înghit sau le trag pe nas. La ora actuală în România au fost deschise peste 500 de astfel de magazine, iar Iaşiul se pare că va întrece Amsterdamul la consumul acestor substanţe.

100% natural, 100% toxic

Spice Diamond, unul dintre cele mai puternice produse de pe piaţă este un amestec 100% natural de plante etnobotanice rare, care prin ardere emană un miros puternic dat de extractul de vanilie, trandafir roşu, trifoi roşu şi miere. Se comercializează la pliculeţ, la preţul de 120 de lei. Este cel mai puternic produs de pe piaţă şi are în compoziţie o plantă numită baybean, care era fumată de indigenii din Golful Mexic ca substitut pentru cannabis, iar războinicii indieni au folosit-o ca tranchilizant la vânătoare. De asemenea, este un afrodisiac şi un sedativ puternic.

În compunerea acestui amestec se mai găseşte boneta piticului – o plantă cu efect psihedic, sedativ şi somnifer, maconha brava, a cărei seminţe sunt fumate în Brazilia pentru efectul lor halucinogen. Este folosite ca un substitut al cannabisului. De asemenea, în compoziţie mai intră nufăr roz, cu efect narcotic şi euforic, asemănător cannabisului şi codeinei.
Cu mare priză la tineri consumatori se mai comercializează pe piaţă, Yucatan fire, la preţul de 70 de lei plicul, un amestec 100% natural, cu aceleaşi ingrediente, dar în altă compoziţie – Smoke plus, la 40 de lei plicul. Este cel mai puternic produs din această categorie disponibil pe piaţa din România.
În compoziţie intră arborele de coral, plantă folosită de indigenii din Brazilia ca somnifer, castana calului cu efect analgezic, scorţişoară şi lumânărică.
Neuro Trans, se vinde la plic şi conţine două pastile, care au în compoziţie extracte de plante. Dealerii din domeniu recomandă aceste pastile pentru petrecerile tinerilor, dar şi folosirea lor în locuri unde nu se poate fuma sau pentru nefumători. Un tânăr, după consumarea unei asemenea pastile, va sta treaz mai mult de 48 de ore. În compoziţie are cetone, compuşi chimici obţinuţi prin oxidarea hidrocarburilor şi alcoolilor secundari, precum şi la sinteza unor substanţe organice. În compoziţie mai intră fosfat de calciu monohidrogenat şi stearat de magneziu. Inclusiv pe piaţa din Bistriţa se comercializează din greu Genie, asemănător produselor din gama Spice la 100 de lei plicul, Charge, care este recomandat ca sare de baie, la 170 de lei. Acest produs se inhalează având un efect similar cu cel pe care îl produc pastilele de Extazy. Produsul are în compoziţie vitamina C, magneziu, aminoacizi, dextroză monohidratată, vitamina B6, cafeină, diferite minerale, creatină, un energizant folosit pentru creşterea masei musculare şi hoodia, o substanţă care induce senzaţia de saţietate. Nu în cantităţi mici, mai sunt preferate pe piaţă Spice tropical, la 100 lei plicul, care face parte din familia Spice, şi Mojo, la 100 de lei plicul cu efecte şi compoziţie asemănătoare.
Una dintre cele mai periculoase plante folosite de aceşti vânzători de vise este salvia divinorum, pe care Germania şi Belgia au interzis-o. La noi în ţară această plantă nu este interzisă, dar negustorii de iluzii se feresc să o comercializeze la liber din cauza reacţiilor deosebit de puternice pe care o poate provoca consumatorilor.

Luptă pe plan internaţional

Folosirea acestor substanţe cu efect halucinogen, cu efect asemănător drogurilor clasice şi mai ales efectul acestora asupra tinerei generaţii, a trezit bineînţeles şi reacţia unor organisme internaţionale.

În luna martie 2009, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate a format un grup de lucru cu reprezentanţii din mai multe ţări, pentru a studia incidenţa acestui fenomen asupra tinerilor. Iniţiativa a fost demarată de un semnal de alarmă extrem de serios venit din Polonia, ţară care s-a arătat complet depăşită de amploarea fenomenului şi a invaziei magazinelor cu ierburi cu efect halucinogen. Concluzia acestei reuniuni a fost ca fiecare ţară trebuie să-şi pună sub control propriu comercializarea plantelor halucinogene în conformitate cu legislaţia naţională.

Grup de lucru, şi în România

În România, la iniţiativa Camerei Deputaţilor s-a creat un grup de lucru cu sarcina de a modifica listele-anexă ale Legilor nr. 143 din 2000 şi nr. 339 din 2005, reglementări care fac referire la consumul şi comercializarea produselor psihotrope.
Publicul ţintă a celor care se ocupă cu comercializarea acestor substanţe ca înlocuitori ai drogurilor ilegale sunt tinerii, iar printre consumatori au fost semnalaţi şi copii din clasele 5 – 8. Toate măsurile luate de autorităţi nu fac nici o ceapă degerată, mai ales că acestea se sesizează după ce fenomenul s-a instalat, dacă părinţii nu-şi supraveghează copii în legătură cu anturajul acestora, preocupărilor în timpul liber etc. După ce răul se instalează este extrem de dificilă realizarea recuperării şi a vindecării celor care recurg la consumul acestor substanţe. Iar urmările pe termen lung asupra celor care ajung sclavii consumului acestor substanţe sunt dezastruoase, atât pe plan profesional dar şi psihic.

Zaharia Cotoc

3 COMENTARII

  1. O rugaminte …cand mai puneti poze la articole, verificati daca sunt protejate cu drept de autor, ca o sa va treziti cu o citatie la instanta si nu stiti de ce. Imaginea cu magazinul de vis a aparut in ziarul Observator de Constanta in iulie. Atentie mare ce publicati sau postati pe site!!!

  2. Mare prostie si legea asta~!bine ca alcoolu e bun…….si face de 6 ori mai multe victime decat plantele.Alcoolu te face violent….nu drogurile! Eu recomand spice gold si genie.sa moara mama lu ala care s-a ocupat de lege!

  3. chestiile legale provoaca dependenta,stiu de pe pielea mea…problema nu este ca sunt agresiv dupa ce fumez,ea se refera la timpul petrecut treaz,cand i-mi vine-n minte ca trebuie sa fumez sau sa trag ceva…atunci sa-mi fac rost de bani,i-mi fac datorii,i-mi vand chestii,mint pe toata lumea…exact ca si cu alcoolul,numai ca de la ala aveam si dependenta fizica…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.