Două tronsoane ale unor drumuri județene din Bistrița-Năsăud vor beneficia de lucrări de modernizare, după ce fondurile necesare unor astfel de investiții vor fi asigurate prin intermediul unor finanțări europene. Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a semnat marți contractele de execuție a lucrărilor, ce depășesc 4,5 milioane de euro.

Este vorba despre două tronsoane ale drumurilor județene DJ 172 H (Nușeni – Corvinești) și DJ 172G (Nușeni -Feleac- Chiraleș), în lungime totală de 10 km.

În ceea ce privește tronsonul de 5 km al DJ 172 H, de la Nușeni la Corvinești, investiția este de 7,6 milioane de lei (1,6 milioane euro), licitația fiind câștigată de Antrepriza de reparații și lucări ARL Cluj SA (pentru lucrările de construcții) și SC Road Design ASP SRL (pentru serviciile de proiectare). Durata de execuție a contractului este de 16 luni (2 luni proiectarea, 2 luni etapa administrativă și 12 luni execuția lucrărilor). Lucrările vor viza atât lărgirea părții carosabile acolo unde situația din teren impune acest lucru, precum și rigole carosabile, înlocuirea a 15 podețe, marcarea drumurilor și montarea indicatoarelor de circulație. Garanția lucrărilor va fi de 84 luni (7 ani). 

Referitor la cel de-al doilea tronson, în lungime de 10 km, între Nușeni – Feleac – Chiraleș, investiția este de 13,9 milioane lei (3 milioane euro). Licitația a fost câștigată de asocierea dintre SC FAR FOUNDATION SRL (lider de asociere) cu SC MIS GRUP SRL și SC DRUMSERV SA- asociați (vor executa lucrările de construcții) și SC LA CONSULT & DEVELOPMENT SRL (lucrările de proiectare și asistență tehnică). Durata pentru execuția contractului este de 24 de luni (2 luni proiectarea, 2 luni etapa administrativă și 20 de luni execuția lucrărilor). Lucrările vor viza atât consolidări, șanțuri din beton, podețe, zid de sprijin din beton pe o lungime de 95 de m, zid de sprijin din gabioane, cât și montarea unui parapet de siguranță flexibil pe o lungime de 1.43 km. Garanția asigurată de constructor va fi de 10 ani. 

Cele două contracte pentru execuția lucrărilor au fost semnate marți, 28 ianuarie 2020. În ambele cazuri, sumele necesare asigurării finanțării pentru modernizarea acestor drumuri provin din  fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

”Mă bucur foarte mult că eforturile făcute pe finalul anului 2018 au dat roade.  (…) Din cei 162 de milioane de euro, total aplicații la nivel național, Consiliul Județen Bistrița-Năsăud a reușit să ia aproximativ 65 la sută din ei – 105 milioane de euro, lucru care ne aduce în fericita situație de astăzi de a semna aceste contracte și altele pe care le vom semna până la finalul lunii februarie. Acestea ne vor aduce în situația de a ne apropia vertiginos de modernizarea a aproximativ 650 de km de drumuri județene din rețeaua de 730 de km pe care o are județul nostru. Spun aceste lucruri pentru că, având în vedere modul dezastruos în care arată bugetul anului 2020, dacă nu aveam aceste resurse financiare atrase din Programul Operațional Regional ne puteam întâlni să discutăm de politică sau despre altceva și nu pentru a semna contarctele”, a declarat președintele CJ Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Primarii din comunele Lechința și Nușeni, Romeo Florian și Ioan Mureșan, au fost și ei prezenți la semnarea contractelor.

”Era foarte important acest drum pentru noi. De mult oamenii ne-au cerut să insistăm să se asfalteze, mai ales comunitatea din Feleac, acolo unde Leoni are multe microbuze care iau oameni și îi aduc la Bistrița. Bineînțeles se va schimba și ruta de a merge spre Bistrița. Nu se va mai merge prin Beclean, ci prin Chiraleș pentru că este foarte aproape. De asemenea, Chiraleș – Arcalia – Sărășel este modernizat de doi ani, deci practic s-au legat toate drumurile și oamenii o să aibă acces ușor la Bistrița”, a declarat primarul comunei Lechința, Romeo Florian.

La rândul său, primarul comunei Nușeni, Ioan Mureșan, a precizat că reabilitarea acestor tronsoane înseamnă mult pentru comunitate.

”Astăzi, toate drumurile duc la Nușeni, dar aceste drumuri se reîntorc spre Bistrița. Drumul Nușeni – Feleac – Chiraleș este benefic nu numai pentru comuna Nușeni, ci și pentru întreaga vale a Meleșului, inclusiv comuna Chiochiș. În anul 2000 a fost prima dată când s-a deschis acest drum. E benefic datorită faptului că traseul Nușeni – Feleac – Chiraleș – Arcalia – Sărățel – Bistrița e mai scurt cu aproximativ 20 de km față de varianta Nușeni – Beclean – Bistrița. Deci pot să spun că prima centură a orașului Beclean trece prin Nușeni. În privința drumului Nușeni – Corvinești, acesta este benefic atțt benefic atât locuitorilor din comuna Matei, dar mai ales celor din comuna Nușeni, datorită faptului că pe o lungime de 2 km avem case, practic avem intravilanul localității Nușeni, unde primăria a asigurat și utilitățile”, a spus Ioan Mureșan.

În perioada următoare, CJ Bistrița-Năsăud va termina procedura de achiziție publică pentru încă două tronsoane ale unor drumuri județene: DJ 173 – Budacu de Sus – Șoimuș și DJ 154D – Viile Tecii – Budurleni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here