Gelu Oltean revine în grațiile șefilor din Servicii. Iubita lui, Vanesa Youness, condamnată la 3 ani de pușcărie cu executare pentru că a luat și distribuit o mită de un milion de euro a fost scoasă din celulă de două judecătoare. Lia Savonea și Sabina Adomniței, doi judecători cu conexiuni în lumea politică și cunoștințe condamnate pentru corupție, au admis o contestație în anulare formulată de Youness și au anulat sentința de condamnare în ceea ce privește latura penală, adică executarea unei pedepse cu închisoarea. Astfel că, Youness scapă de pușcărie dar trebuie să plătească un milion de euro.

Curtea de Apel București a decis anularea sentinței de condamnare primită de Vanessa Youness, iubita fostului șef DGIPI, clujeanul Gelu Oltean, în urma unui proces de corupție. Ea a fost condamnată în 27 mai 2022 pentru că a primit 1 milion de euro de la un om de afaceri pentru a interveni la un demnitar al statului român în legătură cu atribuirea licenţelor Microsoft.

La sfârșitul lunii trecute, judecătoarele Lia Savonea și Sabina Adomniței au decis să o elibere din pușcărie pe Youness, după ce ea a făcut nouă luni de pușcărie.

“Decizia penală nr. 398/A – In baza art.432 alin.(1) Cod procedură penală, admite contestația în anulare formulată de contestatoarea Youness Amal Vanessa împotriva deciziei penale nr.683/A din data de 27.05.2022, pronunțată de Curtea de Apel București – Secția a II-a Penală în dosarul nr.2567/3/2019, pe care o desființează în parte, anulează MEPI nr.2041/2022 și rejudecând:

Admite apelul declarat împotriva sentinței penale nr.662 din 28.05.2021 pronunțată de Tribunalul București – Secția I Penală, pe care o desființează în parte, numai în ceea ce privește acțiunea penală, astfel: în baza art.396 alin.(6) raportat la art.16 alin.(1) litera f) Cod procedura penală, încetează procesul penal față de inculpata Youness Amal Vanessa sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev.de art.291 alin.(1) Cod penal cu aplicarea art.6 din Legea nr.78/2000 cu reținerea art.5 Cod penal, ca efect al intervenirii prescripției răspunderii penale.

Cheltuielile judiciare ocazionate de judecarea cauzei în prima instanță (sentința penală nr. 662/28.05.2021) și de judecarea apelului (decizia penală nr. 683/A/ 27.05.2022) rămân în sarcina statului. Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale apelate care nu contravin prezentei decizii. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea contestației în anulare și rejudecarea apelului rămân în sarcina statului.

Definitivă. Pronunțată astăzi, 28.02.2023, prin punerea soluției la dispoziția procurorului și a inculpatului, prin mijlocirea grefei instanței. Document: Hotarare 398/2023 28.02.2023”, arată soluția pe scurt a celor două judecătoare.

Practic, deși condamnată și aflată în spatele gratiilor, prescripția dată de Savonea și Adomniței îi dă o mână de ajutor lui Youness și o scutește pe femeie de pușcărie. Cele nouă luni petrecute în arest cu siguranță au format o nouă Vanessa Youness care nu va mai intermedia niciodată mite sau șpăgi.

Dacă prescripția ar funcționa în acest fel la toate persoanele condamnate care se află în închisoare, cu siguranță pușcăriile ar putea fi transformate și creșe ori grădinițe.

Mai mult decât atât, este dubios faptul că judecătoarea Sabina Adomniței nu este străină de dosarul lui Younesss. Ea a făcut parte din completul de judecători din procesul de mită care s-a judecat la Curtea de Apel București și s-a finalizat cu condamnarea. Judecătoarea Adomniței a vrut să o elibereze anul trecut pe Youness, dar colega ei de complet, Claudia Jderu, a vrut să dea o soluție de condamnare. Judecătoarea Jderu voia sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a întreba, ca și alte instanțe, dacă deciziile CCR privind prescripția retroactivează sau ultra-activează pe principiul legii penale mai favorabile, iar judecătoarea Sabina Adomniției voia suspendarea executării pedepsei Vanessei Youness.

Pentru a rezolva divergența, în complet a fost introdusă judecătoarea Adriana Adina Radu, care a marșat pe soluția propusă de Jderu. Astfel, s-a ajuns ca iubita lui Gelu Oltean să fie găsită vinovată și condamnată.

Cum arată justiția care a eliberat-o pe Youness din pușcărie

Judecătoare sunt extrem de cunoscute în spațiul public: Lia Savonea a fost șeful CSM. Este soția avocatului Mihai Savonea, un fost profesor de sport, care a fost coleg de cabinet cu Cezar Bivolaru, avocatul lui Marian Vanghelie și cu Cătălin Voicu, senatorul PSD condamnat pentru corupție în două dosare penale la câte 7 ani de închisoare. Savonea s-a remarcat în luna noiembrie 2018, după ce a lansat un atac la adresa președintei Curții Supreme, Cristina Tarcea, cerând revocarea acesteia ca urmare a deciziei CCR pe completurile de 5 judecători.

Potrivit informațiilor vehiculate în presă, Savonea ar fi un magistrat înregimentat politic în favoarea PSD-ului. Mai multe articole o prezintă pe Lia Savonea ca fiind ”omul” lui Liviu Dragnea din CSM și cea care influențează deciziile instituției în favoarea partidului care va intra la conducerea guvernului.

În trecut, ea a inițiat un proiect legislativ, de modificare a legii în baza căreia funcționează Agenția Națională de Integritate, prin care veniturile partenerilor de viață ale magistraților să fie secrete și să nu fie verificate averile soților cu bunuri separate. O altă prevedere controversată priveşte posibilitatea ANI de a verifica un funcţionar privind averea dobândită doar pentru trei ani anteriori sesizării. În prezent, ANI nu are o limită pentru a verifica averea unui funcţionar. Până acum, proiectul legislativ nu a trecut.

Pentru anul acesta, Lia Savonea se pregătește un post la Înalta Curte de Casație și Justiție pe care, spune sursele din justiție, îl va primi cu siguranță în baza meritelor sale.

Colega de complet a Liei Savonea, care a decis de două ori că Youness nu merită gratiile este Sabina Adomniței. Ea este soția fostului ministru PNL Cristian Adomniței. În noiembrie 2020, el a fost condamnat în primă instanță de Tribunalul Iași la 3 ani și 2 luni de închisoare pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual. Apelul din dosarul lui Cristian Adomniței a fost strămutat la Curtea de Apel Galați în mai acest an și a avut termen luna aceasta. Până acum, sentința soțul ei nu a fost schimbată.

În aprilie 2021, judecătoarea Sabina Adomniței de la Judecătoria Iași a fost detașată de Secția pentru judecători a CSM la Tribunalul București. Acum este la Curtea de Apel București, funcție ocupată înainte de colega ei de complet, Lia Savonea.

Grijă mare cu al doilea dosar de trafic de droguri: Vanessa Youness este recidivistă și nu mai poate lua o pedeapsă cu suspendare

Vanessa Amal Youness a fost condamnată pe 27 mai 2022 la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, într-un dosar în care era acuzată că a primit 1 milion de euro de la un om de afaceri pentru a interveni la un demnitar al statului român în legătură cu atribuirea licenţelor Microsoft.

Conform unor articole din presa centrală, denunţători în acest caz sunt oamenii de afaceri Claudiu Florică şi Dinu Pescariu. Presa a relatat că Vanessa Youness ar fi o apropiată a fostului premier Emil Boc, acesta fiind de altfel audiat ca martor în proces.

Ea este iubita fostului şef al DGIPI Gelu Oltean. Cei doi sunt judecați la Tribunalul Dâmbovița într-un dosar de trafic de droguri, fiind acuzați că în clinica deținută de Vanessa Youness în Dâmbovița erau organizate şedinţe de „şamanism” (unde se consuma AYAHUASCA). La aceste ședințe la care participau zeci de persoane, inclusiv persoane cunoscute în spațiul public, se consuma băutura tradiţională AYAHUASCA, folosită de triburile din jungla peruană.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.