Dosarul „Evaziunea”, caracatiţa afacerilor necurate
Sasquatch SRL, un tentacul de 82 de milioane de euro
Epure Gheorghe Gabriel, patronul firmei Sasquatch Impex SRL, a fost trimis, la începutul acestui an, în judecată de procurorii DNA pentru evaziune fiscală de peste 82 de milioane de euro. Dosarul se află pe rolul instanţei Tribunalului Bistriţa-Năsăud.
Epure Gabriel, originar din comuna Dumitra, judeţul Bistriţa-Năsăud, este implicat în alte două dosare de evaziune fiscală, după o anchetă care a durat mai bine de doi ani. Şi aceste dosare se află pe rolul instanţelor Tribunalului Bistriţa-Năsăud.
În noiembrie 2009, Epure Gabriel, împreună cu Janos Farkas, Fustos Miklos Ianos, Ghiţă Huzum, Liviu Sorin Jeler, Constantin Mureşan şi Floare Oros, au fost reţinuţi timp de 24 de ore de procurorii DIICOT, sub acuzaţia de evaziune fiscală.
Cei şapte reţinuţi erau proprietarii unor firme din Oradea, Dumitra, Harghita, Urziceni sau Dej. La acea vreme, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) menţiona într-un comunicat de presă că acţiunea a constat în 36 de percheziţii la domiciliile mai multor suspecţi, dintre care şapte au fost reţinuţi, iar împotriva altor 13 a început urmărirea penală în stare de libertate. „Poliţiştii au reuşit destructurarea unei grupări infracţionale suspectată de comiterea unor infracţiuni de înşelăciune şi evaziune fiscală al căror prejudiciu este de 7.100.000 de lei”, se arăta în comunicatul IGPR.
„Infracţiunile de înşelăciune au fost săvârşite în dauna unor societăţi financiare nebancare, valoarea prejudiciului fiind de 3.600.000 de lei constând în credite şi finanţări obţinute nelegal. Infracţiunile de evaziune fiscală au fost săvârşite în vederea deducerii/rambursării ilegale de TVA prin realizarea unor circuite financiare fictive cu produse industriale. Valoarea prejudiciului cauzat până în prezent bugetului consolidat al statului este de aproximativ 3.500.000 lei”, mai preciza IGPR.
Facturi fictive şi firme-fantomă
Persoanele reţinute de procurori erau acuzate că preluau datele de înregistrare a unor firme care nu mai aveau activitate şi în numele acestora întocmeau facturi pe sume foarte mari. Ulterior, acestea erau înregistrate la societăţi care aveau o oarecare activitate în vederea rambursării de TVA. Anchetatorii au descoperit în cazul acestor firme facturi plimbate până şi prin 15 societăţi comerciale, pentru ca urma acestora să fie pierdută. Dacă într-un caz normal se fac verificări încrucişate în maximum 5-8 firme, de această dată au fost obligaţi să meargă cu cercetările mult mai departe pentru a da de capăt facturilor respective.
Farkas Janos, pionul principal
La acea vreme, cel mai sonor nume grupul celor reţinuţi de procurorii DIICOT era cel al lui Farkas Janos, care era prezentat de presa naţională ca fiind proprietarul uneia dintre firmele cu cea mai mare creştere a cifrei de afaceri din ţară. Potrivit publicaţiei „Ziarul Financiar”, în ianuarie 2009, Timber Group SA – firma lui Farkas Janos a ajuns în doar trei ani de la o cifră de afaceri de 1,6 milioane de euro la 254 milioane de euro. Farkas se lăuda în cadrul acelui articol că majorarea cifrei de afaceri se datora diversificării activităţilor pe care desfăşura firma, şi că în cursul anului 2007, societatea pe care o conducea a absorbit alte 33 de companii. Însă, poliţiştii de la Fraude economice au scos la iveală alte proceduri ale acestuia, aflate în afara legii. Totodată el mai preciza că aproape jumătate din rulajul anual al companiei sale era asigurat de activitatea de producţie şi comerţ cu minereuri şi cărbuni energetic, Timber Group deţinând o exploataţie de cărbune energetic în Georgia, care era vândut ulterior în special în Turcia.
Fuziuni prin absorbţie sau cum să ascunzi afacerile necurate
Printre firmele achiziţionate de Farkas Janos se numără şi Renegade SRL cu sediul în Sângeorz Băi, prin intermediul căreia, în 2007, el achiziţionează unu la sută din acţiunile SC Sasquatch Impex SRL, la care acţionar majoritar era Claudiu Vasile Harosa, originar din Năsăud. La acea vreme, SC Sasquatch Impex SRL figura cu sediul în comuna Şieu Odorhei, iar după asocierea lui Harosa cu Farkas sediul acesteia este mutat în oraşul Sângeorz Băi. În 2008, sediul social al Sasquatch Impex se schimbă din nou, la Bistriţa, ca la scurt timp să îşi mute sediul în Bucureşti, avându-l ca asociat unic pe Gabriel Epure.
În acelaşi an, 2008, Timber Group SA a lui Farkas Janos fuzionează prin absorbţie cu peste 30 de firme, toate cu sediul în Sângeorz Băi. Tot atunci, Gabriel Epure, apare ca acţionar în Timber Group SA, cu 48 de acţiuni, echivalentul a 0,02% din capitalul social, în timp ce Farkas Janos era acţionarul majoritar, cu peste 99,83% din capitalul social.
În acelaşi an, şi Renegade SRL fuzionează şi ea prin absorbţie cu circa 30 de firme care aveau sediul social în acelaşi oraş de pe Someş – Sângeorz Băi.
Epure şi Farkas apar ca asociaţi în alte două firme – Akela Imobiliare SRL, din Sângeorz Băi, şi Akela Goldeneye International SA din Bucureşti.
Epure a căzut şi el în plasa oamenilor legii
La un an după ce SC Sasquatch Impex SRL şi-a mutat sediul în Capitală, deci în 2009, aceasta figura cu datorii imense la stat, de peste 300 de milioane de lei, fiind printre primele zece companii restanţiere la nivel naţional.
În acelaşi an, poliţiştii pun ochii pe activitatea firmelor conduse de Farkas şi Epure, dar şi de Floare Oros, din Oradea, patroana firmei SC Ramcom SRL Suseni, judeţul Harghita – anchetată în 2006 tot pentru evaziune fiscală cu alcool de către DIICOT Cluj, Fustos Miklos din Dej – administrator la SC Scarface SRL Bistriţa, Mureşan Constantin din Dej – de la firma Supertrans Ela SRL şi Jeler Liviu din Urziceni (United Bunkerers SRL) Giurgiu şi Huzum Ghiţă din Bistriţa.
După finalizarea cercetărilor, Farkas Janos, Gabriel Epure, Floare Oros, Mureşan Constantin, Fustoş Miklos apar ca inculpaţi în două dosare aflate pe rolul instanţelor Tribunalului Bistriţa-Năsăud – nr. 3458/112/2011 şi nr. 3458/112/2011/a1 – sub acuzaţia de iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup (Legea 39/2003, art.7).
Cireaşa de pe tort a fost pusă de procurorii DNA care la începutul acestui an au dispus trimiterea în judecată a lui Gabriel Epure, asociat şi administrator al S.C. SASQUATCH IMPEX S.R.L, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de evaziune fiscală şi infracţiunea de refuz nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2006 – 2009 Gabriel Epure ar fi declarat organelor fiscale operaţiuni comerciale interne şi intracomunitare fictive în baza cărora a solicitat decontarea taxei pe valoarea adăugată şi a înregistrat în contabilitate cheltuieli pentru care nu există documente justificative.
„În această modalitate, inculpatul a creat în dauna bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 306.027.995 lei (echivalentul a aproximativ 82.103.343 euro), reprezentând taxa pe valoare adăugată, impozit pe profit şi majorări şi penalităţi.
De asemenea, în cursul anilor 2003 – 2009, inculpatul Epure Gabriel Gheorghe, în calitate de asociat şi administrator al S.C. SASQUATCH IMPEX S.R.L., după ce a fost somat de mai multe ori, a refuzat în mod nejustificat să prezinte organelor fiscale competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale. De asemenea, în cursul lunii iunie 2008, inculpatul Epure Gabriel Gheorghe a declarat la Oficiul Registrului Comerţului Bucureşti un sediu fictiv al societăţii sale cu consecinţa sustragerii de la efectuarea verificărilor financiar – contabile”, se precizează în documentul citat.
„Având în vedere că nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului iar firma sa este inactivă, nu s-au luat măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestei pagube”, se mai arată în rechizitoriu.
Primarul Bălăjan e convins că Epure e o victimă
Gabriel Epure, om simplu şi fără studii superioare, pare să fie victima lui Farkas Janos, dacă este să luăm în calcul spusele lui Gheorghe Bălăjan, primarul comunei Dumitra, unde patronul Sasquatch Impex îşi are domiciliul. Potrivit primarului, Epure nu epatează prin bună-stare, nu are niciun bun imobil care să figureze pe numele său, chiar dacă într-o anumită perioadă a trăit decent. „Probabil a primit un salariu ca şi director, de pe urma căruia a putut să îşi întreţină familia. Dar nu are nimic pe numele lui. Apartamentul în care locuieşte e al surorii lui. A avut ceva colaborări, dar nu a rămas cu nimic. Eu sunt convins că el a fost doar reprezentantul cuiva, cineva l-a băgat în faţă şi s-a folosit de el. Altfel s-ar fi ales şi el măcar cu o casă, cu o maşină, dar nu are nimic, doar aici în comună toată lumea îl cunoaşte”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, primarul Gheorghe Bălăjan.
Liana Mureşan
redactie@gazetadebistrita.ro
Prima greseala pe care a-ti comiso este data cand a fost trimis in judecata dosarul de la DNA , acesta este luna decembrie si nu luna ianuarie .
Al doilea este facut de catre domnii procurori , deoarece au informat gresit prin comunicatul de presa remis , deoarece un prejudiciu de evaziune fiscala NU include si penalizari si majorari de intarziere.