Dosarul în care sunt judecați Alina Monda, Claudiu Virgil Coman, Cornelia Baciu și Carmen Cucolaș-Iedean se află pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud de mai bine de cinci ani deja și se pare că vor mai curge încă niște termene până ca instanța să se pronunțe. Deocamdată la dosar a apărut o expertiză din care reiese că o serie de facturi au fost semnate cu propria mânuță de Alina Monda.

Alina Monda, Virgil Claudiu Coman, Cornelia Baciu, Carmen Lucreţia Cucolaş Iedean şi Olimpia Varga sunt judecați pentru constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, începând cu 8 decembrie 2014, când dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud, astfel că această cauză a intrat în cel de-al 6-lea an de judecată.

Rotițele mecanismului

Scopul grupului, spun anchetatorii, a fost reprezentat de sustragerea de la plata obligaţiilor faţă de bugetul statului şi însuşirea bunurilor şi sumelor de bani din patrimoniul societăţii.

Metoda principală care a dus la prejudicierea bugetului de stat este una consacrată: utilizarea unor facturi şi chitanţe care reprezintă plata unor servicii niciodată efectuate în fapt, metodă aducătoare de bani prin recuperarea TVA de la stat de către firma „plăteşte” nişte servicii prestate de o altă societate comercială.

Acest circuit se învârte, în majoritate, în jurul unor contracte de lucrări de construcţie pe care Dalmera Construct SRL, firmă deţinută de Alina Monda şi soţul său – Virgil Claudiu Coman, le-a încheiat cu o firmă din Braşov – SC Maurer & Kasper SRL. Mai departe însă, Dalmera Construct a subcontractat lucrările de construcţie firmei Asturlemn SRL (firmă manevrată bună vreme de Carmen Lucreţia CucolaşIedean ), dar asta doar în acte. Astfel că în final, Dalmera Construct SRL şi-a putut însuşi sume ilegale de bani, pretinzând că i-a plătit subcontractorului nişte servicii, însă banii nu au ajuns vreodată în conturile sau în mâna acestuia, başca s-a mai recuperat şi TVA-ul.

Capul reţelei era Virgil Claudiu Coman, cel care a pus în mişcare rotiţele – Cucolaş-Iedean şi Baciu – să îi facă rost de facturi fiscale şi chitanţă, fără să aibă la bază operaţiuni reale.

În actele contabile au fost identificate și alte facturi, potrivit procurorilor, fictive, achiziţii fictive de materiale de construcţii şi prestări serviciu, printre acestea numărându-se și cele de la Fluor Metal SRL. Pe aceste documente, anchetatorii au identificat semnătura Alinei Monda. Astfel, practic ea semnase și ca furnizor și ca beneficiar.

Expertiza grafică, cireașa de pe tort

La unul din termenele care au avut loc la începutul anului trecut, apărătorul Alinei Monda a solicitat instanței o cerere în probațiune, respectivefectuarea unor expertize grafice și contabile. Potrivit cererii, prin expertiza grafică, Monda dorește să se stabilească dacă semnăturile care apar pe o serie de facturi fiscale având ca furnizor SC Fluor Metal SRL , dar și pe o serie de chitanțe emise de aceeași societate, îi aparțin.

După ce instanța a aprobat această cerere, a mai trecut vreme bună până când aceasta să fie efectuată. Concret, documentul, întocmit de Institutul Național de Expertize Criminalistice (INEC) – Laboratorul Interjudețean de Expertize Criminalistice (LIEC) Cluj Napoca a ajuns la dosar în luna decembrie a anului trecut și, cel puțin la prima vedere, nu îi vine deloc în ajutor Alinei Monda. Asta deoarece, potrivit experților, chiar dacă semnăturile diferă oarecum între ele, acestea îi aparțin Alinei Monda, întrucât “păstrează elementele structurale din semnăturile proprii”, ale acesteia.

Potrivit documentului, Monda a semnat pe facturi, în dreptul “furnizorului”, cât și pe chitanțe, în dreptul “casierului”.

Au vrut și expertiză contabilă

Avocații inculpaților au încercat pe parcursul procesului să scoată în evidență că Dalmera Construct a derulat și afaceri curate.

Totodată, prin expertiza tehnică contabilă Monda, prin avocat, cere să se stabilească dacă “între sumele cu care DGFP BN s-a constituit parte civilă între prezentul dosar cu care aceeași instituție s-a înscris la masa credală în dosarul de insolvență nr. 618/112/2012 privind SC Dalmera SRL, există identitate (dacă aceste creanțe sunt identice sau parțial identice și în ce cuantum)”. De asemenea, se mai solicită să se stabilească “dacă creanțele pentru care s-a instituit măsura asiguratorie a popririi pe salariul inculpatei Monda Alina (ca urmare a sentinței civile nr. 183/2015, pronunțată în dosar nr. 618/112/2012/a1), sunt parțial identice/identice cu sumele cu care DGFP BN s-a constituit parte civilă în prezentul dosar”.

Cei de la Finanțe au spus că nu e nevoie

Cu privire la efectuarea unei expertize tehnice contabile, cei de la Finanțele Publice Bistrița-Năsăud au susținut că nu este necesară.

“Apreciem că această probă nu este utilă soluționării prezentului dosar, aspectele care se doresc a fi lămurite prin expertiza contabilă nu au relevanță nici în latura penală și nici în latura civilă”, precizează reprezentanții DGFP BN, într-un document depus la dosarul cauzei.

Totodată aceștia mai arată că prejudiciul stabilit inițial de organul de inspecție fiscală , în 2011, a fost în sumă de 207.775 lei (44.593 lei impozit pe profit și 163.182 lei TVA), sumă cu care DGFP BN spune că s-a constituit parte civilă în cursul urmăririi penale.

“Prin Raportul de constatare tehnico-științifică din data de 22.08.2014 a inspectorului antifraudă din cadrul DGAF – Direcția de combatere a fraudelor – detașat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, se menține prejudiciul stabili de organul de inspecție fiscală.

Printr-un supliment din data de 22.08.2014, luându-se în considerație, în plus fața de cele reținute de organul fiscal un număr de 22 de facturi fiscale emise de SC Fluor Metal SRL care consemnează operațiuni de cheltuieli fictive, înregistrate în evidența financiar-contabilă a contribuabilului în perioada iulie-august 2010, s/a calculat un prejudiciu suplimentar în sumă de 33.210,40 lei, pe care am adăugat-o în cuantumul sumei cu care ne/am constituit parte civilă în fața instanței penale competente (207.775 + 33.210,40 lei = 240.985, 4 lei din care impozit pe profit 57.877 lei și TVA 183.108,4 lei).

Pe de altă parte, organul fiscal s-a înscris în data de 14.09.2011 la masa credală cu suma de 644.595 lei (dosar de insolvență nr. 618/112/2012 privind SC Dalmera SRL), în care sunt incluse și sumele aferente controlului fiscal din anul 2011.

Astfel, susținem că suma de 207.775 lei cu care ne/am constituit parte civilă în cursul urmăririi penale este inclusă în masa credală în sumă totală de 644.595 lei, respectiv suma de 33.210,40 lei stabilită de inspectorul antifraudă din cadrul DGAF – Direcția de combatere a fraudelor nu este inclusă în masa totală de 644.595 lei”, explică reprezentanții Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud.

Totodată, aceștia au mai arătat că Monda Alina și Georgeta Bucunea au fost obligate de instanță, prin sentința pronunțată în dosarul 618/112/2012/a1, să plătească în solidar suma de 447.634 lei, parte din pasivul “debitoarei SC DalmeraConstruct SRL, reprezentând contravaloarea bunurilor și valorilor cuprinse în Bilanțul contabil de la data de 30.06.2010.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.