Magistratul Alexandru Tilică, de la Judecătoria Cluj Napoca, a decis să retrimită la procuror dosarul Caritasul Unguresc, motivând că ancheta nu este bine făcută. WALDMAN CSABA LASZLO este persoana inculpată din dosarul în care s-au constituit peste 70 de părți civile. Chiar dacă procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca au început urmărirea penală pe numele lui WALDMAN în 2011, în următorii ani sute de persoane au reclamat modul în care au fost înșelate.

Magistratul Alexandru Tilică, de la Judecătoria Cluj Napoca, a hotărât că rechizitoriul din dosarul Caritasul Unguresc trebuie întors la procuror pentru că cercetarea nu este bine făcută.

”Admite, în parte, cererea de constatare a neregularităţii actului de sesizare a instanţei şi, în consecinţă: În temeiul art. 345 alin. (3) rap. la art. 328 alin. (1) şi (2) din C.p.p., Constata că rechizitoriul din data de 07.03.2019, emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca în dosarul nr. 3471/P/2016, este neregulat întocmit, având în vedere neindicarea, în mod neechivoc, a celor 85 de acţiuni care ar alcătui infracţiunea continuată de înşelăciune şi a formei (tentată sau consumată) fiecărei acţiuni în parte, precum şi a cadrului procesual, în ceea ce priveşte persoanele vătămate prin săvârşirea pretinsei infracţiuni de înşelăciune. Dispune înaintarea încheierii motivate către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca în vederea remedierii neregularităţilor constatate şi comunicării judecătorului dacă menţine soluţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei, în termen de 5 zile de la comunicare. Respinge, în rest, ca nefondate cererile şi excepţiile invocate. Cu drept de contestaţie odată cu încheierea de finalizare a camerei preliminare”, arată soluția pe scurt a instanței.

Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să afle cine este procurorul de caz care nu a reușit să arate modalitatea în care artizanul Caritasului Unguresc a comis infracțiunea de înșelăciune, dar această informație nu este publică.

”Numele procurorului de caz nu este o informație publică, așa că nu vă pot furniza aceste date”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca, Mirel Toader.

Schema afacerii

WALDMAN CSABA LASZLO, artizanul Caritasului Unguresc, era administratorul a trei societăți comerciale (Favorit Solution, Best Invest solution și Bamboo Consulting) la care asociați erau cetățeni din Ungaria și un off-shore din Seychelles.

Schema folosită de Waldman este de a face împrumuturi în numele clienților care apelează la acest serviciu. Practic, clienții semnează contracte de îndatorare pe câțiva zeci de ani, iar fondul este constituit din ratele plătite de clienți, astfel că dacă cineva vrea să se retragă din cadrul contractului nu o poate face. Câștigul net al patronilor provine din taxele de înscriere și comisioanele, care nu se returnează și sunt plătite de cei care apelează la acest gen de servicii. Astfel, în mod normal, de fapt clienții creditează firma, și nu invers, iar cadrul este perfect legal pentru că între societate și client se semnează un contract în care cel care se îndatorează își asumă această schemă de inginerie financiară.

Banii erau duși cu gențile în Ungaria

Conform Ministerului Public, “pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca a fost constituită, în cursul anului 2011, o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii de către o societate comercială şi administratorul acesteia a unor infracţiuni privind atragerea de sume de bani provenite din contribuţiile membrilor unor grupuri de persoane constituite în vederea acumulării de fonduri colective şi acordări de împrumuturi din fonduri astfel acumulate, de tip «Caritas». În acest dosar, se efectuează cercetări  în raport cu zeci de persoane care au formulat plângeri penale în care s-a invocat faptul că, după încheierea unor convenţii între diverse persoane şi această societate (cu privire la depunerea unor cotizaţii urmate de acordarea unor împrumuturi), obligaţiile din partea societăţii nu au mai fost respectate. La data de 21.09.2011 a fost începută urmărirea penală pentru infracţiunea mai sus-arătată faţă de administratorul Waldman Csaba Laszlo, iar la data de 05.01.2012 faţă de persoana juridică al cărei administrator era. Totodată, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca, a mai fost înregistrată o cauză penală  având acelaşi obiect dar privind o altă societate comercială. Menţionăm că, în aceste dosare s-a lucrat constant, având în vedere numărul foarte mare de persoane care au formulat plângeri, precum şi al actelor de urmărire penală necesare a fi fost efectuate în aceste cauze”. Conform documentului, Waldman ar fi mutat sume de bani din contul uneia dintre firmele pe care le administrează în conturi din Ungaria “în contabilitatea societăţii nu există în prezent nicio înregistrare a unor sume existente în conturi peste hotare, deci transferarea sumelor respective a fost efectuată fără niciun document. Sumele respective au fost ridicate de către Waldman Csaba Laszlo şi depuse în contul SC Favourit Solution SRL deschis în Ungaria, fiind transferate, în numerar, la Budapesta, la data întocmirii notelor explicative şi a procesului verbal, neputând fi precizat cuantumul acestor sume. Considerăm că dl. Wladman Csaba Laslo şi-a însuşit în scop personal sumele ridicate în numerar şi depuse în contul din Ungaria”, se arată în documentul Parchetului clujean.

NUP în 2016

În 2016, procurorii clujeni au emis o soluție de neîncepere a urmăririi penale (NUP) în cazul Sc Favorit Solution, firmă implicată în schema infracțională Caritasul Unguresc. În același timp, potrivit unei sentințe, administratorul firmei WALDMAN CSABA LASZLO a fost pus să plătească aproximativ 300.000 de lei în urma procesului de insolvență al societății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.