sursă foto- Facebook

Imaginea cultivată de Trump despre sine – un om de afaceri de succes, care știe ce face când vine vorba de economie – este pusă la îndoială în momentul în care declarațiile fiscale pe care președintele american dorea să le țină ascunse, scot la iveală informații importante: imperiu financiar în declin, evaziune fiscală evidentă și datorii cumulate de peste sute de milioane de dolari, scrie publicația Digi24.

În documentele obținute de The New York Times, declarații fiscale pe o perioadă de 20 de ani, se arată că Donald Trump a plătit în primii doi ani ai președinției sale taxe în valoare de 750 de dolari pe an. În 10 din ceilalți 15 ani precedenți, Trump nu a plătit niciun fel de taxe, în mare parte pentru că acesta a raportat pierderi mult mai mari decât profiturile.

În contextul în care președintele își direcționează eforturile spre noua sa campanie prezidențială prin care speră să fie re-ales pentru un nou mandat, iar toate sondajele arată că este în pericol de a pierde, finanțele sale, deja slăbite de multă vreme, se află sub o presiune masivă. Datoriile de sute de milioane de dolari vor trebui plătite curând, iar Trump a garantat personal plata lor.

Mai mult, Trump se află într-o bătălie de uzură lungă de decenii cu fiscul american, care pune sub îndoială legitimitatea unei restituiri de impozite de 72,9 milioane de dolari pe care Trump a primit-o după ce a declarat pierderi masive. Un verdict împotriva lui Trump ar putea să îl coste peste 100 de milioane de dolari.

Declarațiile fiscale ale președintelui american arată, astfel, o imagine foarte diferită față de cea pe care a încercat să o cultive și să o „vândă” publicului american. Rapoartele sale financiare arată un om de afaceri care câștigă sute de milioane de dolari, însă cu pierderi cronice, pe care apoi le folosește pentru a evita plata impozitelor. Acum, Trump depinde din ce în ce mai mult de profiturile din afacerile care îl plasează într-un evident conflict de interese cu funcția prezidențială.

Practic, Trump se descurcă mult mai bine la a-și cultiva imaginea de om de afaceri de succes, decât la a fi în realitate unul. Participarea sa la show-ul de televiziune „The Apprentice”, cea care i-a și asigurat propulsarea în funcția de președinte și care a i-a și obținut loialitatea de neclintit din partea susținătorilor săi, a fost principalul mod prin care Trump și-a conturat această imagine.

„The Apprentice” i-a adus lui Trump 427,4 de milioane de dolari. Acești bani au fost investiți în mai multe afaceri, majoritatea stațiuni de golf, afaceri care mai degrabă decât să facă profituri au devenit „devoratoare” de bani – banii pe care i-a primit de la tatăl său au finanțat o serie de cheltuieli absurde și inutile care au dus la colapsul său la începutul anilor 1990.

Situația financiară a lui Trump, atunci când și-a anunțat candidatura la președinție, dă credibilitate ideii că acesta a candidat doar pentru a își „reanima” numele și capacitatea de a vinde cu ajutorul său.

De-a lungul mandatului său, Trump s-a ferit să își arate declarațiile fiscale, argumentul său fiind acela că acestea nu ar da nicio informație concludentă și că mai importante ar fi declarațiile financiare anuale oficiale pe care trebuie să le facă publice ca președinte. Acestea arată, însă, o imagine inexactă – ele conțin doar veniturile, nu profiturile efective. Astfel, deși președintele american s-a lăudat, în 2018, cu 434,9 milioane în venituri, adevăratul său bilanț fiscal arată pierderi de 47,4 milioane de dolari.

În timp ce Donald Trump se plimba prin țară în 2015, descriindu-se pe sine ca fiind calificat în mod particular pentru a fi președinte pentru că este „foarte bogat” și pentru că „a construit o mare companie de succes”, contabilii săi din New York terminau declarația sa fiscală pe anul 2014. Nu foarte complicat, având în vedere că suma pe care trebuia să o plătească în impozite era 0 dolari.

Era vorba de al patrulea an consecutiv în care Trump plătea 0 impozite statului american. Trump a obținut în 2014 venituri de 427 de milioane de dolari din show-ul de televiziune din care a făcut parte. Alte 176,5 milioane au fost obținute prin investiții în două clădiri de birouri de succes. Pierderile sale, însă, au fost incalificabil mai mari – mari și persistente, pierderile din afaceri riscante pe care Trump le-a cumpărat a făcut în așa fel încât veniturile sale să fie neutralizate de pierderi.

Această ecuație este elementul cheie din „alchimia” finanțelor lui Donald Trump – folosindu-se de banii obținuți din celebritatea sa, cumpără companii sau proprietăți cu grad ridicat de risc, investește în ele, după care se folosește de pierderile rezultate pentru a evita plata taxelor – practic, o formă sofisticată de evaziune fiscală.

Continuă citirea AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.