Trei firme de exploatarea lemnului din Bistrița-Năsăud (alături de alte 28 cu același profil din țară) au fost amendate cu peste 3,6 milioane lei (circa 750.000 de euro) de către Consiliul Concurenței pentru încălcarea regulilor de concurență prin realizarea unor înțelegeri sau practici concertate pentru împărțirea loturilor/partizilor de masă lemnoasă, în funcţie de interes, precum şi/sau pentru împărţirea surselor de aprovizionare, pentru a obține prețuri cât mai mici la licitațiile organizate de Romsilva sau alți proprietari de fond forestier, dar și pentru eliminarea concurenței. Cuantumul amenzilor aplicate celor 31 de companii de exploatarea lemnului se cifrează la aproximativ 26,6 milioane de euro. 

Consiliul Concurenței a sancționat cu amenzi în valoare totală de 129.684.823 lei (aproximativ 26,6 milioane euro) 31 de companii care își desfășoară activitatea pe piața comercializării masei lemnoase din România, informează instituția într-un comunicat. 

Potrivit sursei citate, în cadrul acestei investigații, Autoritatea de concurență a analizat mai multe licitații organizate de către diverși administratori sau proprietari de fond forestier în perioada 2011-2016 și a constatat că în cazul a 45 dintre ele au fost încălcate regulile de concurență prin realizarea unor înțelegeri și/sau practici concertate pentru împărțirea loturilor/partizilor de masă lemnoasă, în funcţie de interes, precum şi/sau pentru împărţirea surselor de aprovizionare.

Astfel, companiile își coordonau comportamentul prin schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial privind necesarul de materie primă, politica de achiziție de masă lemnoasă, organizarea internă, precum și strategia comercială de participare la anumite licitații sau conduita de a licita/de a nu licita la anumite partizi/loturi de masă lemnoasă.

În acest fel, companiile eliminau concurența dintre ele în cadrul licitațiilor pentru a adjudeca masa lemnoasă la cel mai mic preț posibil, de cele mai multe ori, în detrimentul statului care încasa mai puțini bani” precizează Consiliul Concurenței în document.

Printre cele 31 de companii amendate se numără trei firme din Bistrița-Năsăud, două fiind nume grele în domeniu. Una dintre firme este Frasinul SRL, firma deținută de Traian Larionesi, care a primit o amendă de 3.025.956,89 lei (circa 620.000 euro), a patra ca mărime între cele 31 de sancțiuni. Frasinul a devenit foarte cunoscută de media naționale după ce a fost implicată în scandalul care i-a avut cap de afiș pe austriecii de la Schweighofer, firma lui Larionesi fiind al treilea mare furnizor de lemn al acestora. 

Cea de a doua companie din Bistrița-Năsăud amendată de Consiliul Concurenței este Silvania Internațional Prod SRL, firmă deținută de Virginia Fărcaș, fiica omului de afaceri Emil Iugan, ex-patronul (în acte) al companiei Mis Grup. Silvania International Prod a încasat o amendă în valoare de 442.898,90 lei (aproximativ 91.000 euro).

Cea de a treia firmă din Bistrița-Năsăud care a fost amendată de Consiliul Concurenței este Forest Land SRL. Amenda se cifrează la 134.052,06 lei (circa 27.500 euro).

Silvania International Prod SRL și Forest Land SRL, precum și alte 11 companii dintre cele amendate de Consiliul Concurenței au recunoscut încălcarea legii concurenței şi au beneficiat de reduceri ale amenzilor. 

De asemenea, Autoritatea de Concurenţă a derulat mai multe anchete sectoriale și analize pe piaţa lemului și a elaborat o serie de propuneri şi recomandări pentru îmbunătăţirea concurenţei, care au şi fost preluate în reglementările din domeniu.

Astfel, autoritatea de concurenţă a recomandat Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva să elimine posibilitatea acoperirii, din alte activităţi, a unor costuri legate de prelucrarea masei lemnoase în instalaţiile proprii.

De asemenea, Consiliul Concurenței a solicitat ajustarea legislației din domeniu, astfel încât nivelul de taxare să fie nediscriminatoriu, iar Romsilva să plătească taxe și redevențe ca toți ceilalți administratorii și/sau proprietarii de fond forestier.

În același timp, a mai recomandat eliminarea condiţiei atestării sau să se permită participarea la licitaţiile organizate de administratorii de păduri proprietate publică, inclusiv a companiilor/persoanelor fizice care au încheiat contracte de prestări servicii cu operatori atestaţi pentru activitatea de exploatare forestieră.

În ceea ce privește modul de selectare a partizilor care vor fi recoltate de către Romsilva, autoritatea de concurență consideră că trebuie să se realizeze într-un mod nediscreţionar, în baza unei reglementări interne clare.

Totodată, pentru intensificarea combaterii tăierilor ilegale, autoritatea de concurență a recomandat Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, întocmirea cadastrului fondului forestier.

Consiliul Concurenţei a recomandat Guvernului României realizarea (inclusiv cu sursă de finanţare din fonduri europene) unui program privind economisirea lemnului de foc, prin înlocuirea dispozitivelor ineficiente şi poluante utilizate de populaţie pentru încălzire, cu unele mai eficiente, ceea ce ar conduce la scăderea costurilor de încălzire şi reducere semnificativă a cererii de lemn de foc, aspect determinant în reducerea tăierilor ilegale„, a mai precizat Consiliul Concurenței  în document.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here