Deputatul bistriţean din partea PSD, Doina Pană, continuă demersurile pentru implementarea legii de înfiinţare a Gărzii Forestiere. Recent, aceasta a luat cuvântul în plenul Camerei Deputaţilor pentru a vorbi despre justificarea a peste 1.000 de posturi în cadrul noii instituţii care va fi înfiinţată cu scopul de a proteja şi supraveghea pădurile din România.


 

Deputaţii au dezbătut în şedinţă ultimele amendamente propuse la legea care are ca obiect înfiinţarea Gărzii Forestiere. Dat fiind faptul că acest subiect este unul stăpânit încă de pe vremea când era ministru al Apelor şi Pădurilor, Doina Pană a luat cuvântul în timpul şedinţei de plen pentru a le explica celorlalţi colegi de ce e nevoie de peste 1.000 de oameni care să activeze în viitoarea Gardă Forestieră.

 

Pană: Nu e nici o filozofie, trebuie să respectăm Codul Silvic

Cunoscută la nivel naţional pentru măsura ”Radarul Pădurilor”, cât şi pentru refacerea Codului Silvic, Doina Pană a militat pentru implementarea Gărzilor forestiere, chiar dacă acest lucru înseamnă o instituţie cu peste 1.000 de angajaţi.

„Am să mă refer, în speţă, la partea cu Gărzile forestiere şi vreau, într-un timp foarte scurt, să vin cu un exemplu foarte relevant de ce e o cifră foarte corectă cifra de 1.007 angajaţi.

Ştiţi că sunt instituţii publice teritoriale cu personalitate juridică. Ele funcţionează prin finanţare integrală de la bugetul de stat. Şi atunci, dacă ne referim la Codul silvic, la art. 9 alin. (3) şi (4) se spune că „Numărul de ingineri silvici trebuie să fie raportat la suprafaţa fondului forestier şi la numărul de proprietari.”.Şi următorul articol: „…pentru cel mult 12.000 de hectare fond forestier trebuie încadrat un inginer silvic”.Facem un calcul simplu matematic care înseamnă aşa: 6.792.000 de hectare fond forestier împărţit la 12.000 de hectare, cât revine pentru un inginer silvic, şi înseamnă 566 de ingineri. Aceasta pentru activitatea de control a regimului silvic.

Pentru activitatea de implementare, inclusiv pentru măsurile silvice din PNDR, e obligatoriu să existe în medie cinci ingineri pe judeţ, asta în funcţie de suprafaţa fondului forestier din fiecare judeţ.

Calcul matematic: 5 ingineri pe judeţ ori 41 de judeţe, sunt 205 ingineri. Pentru implementare şi control în domeniul cinegetic trebuie să fie 4 ingineri pe judeţ, deci 41 ori 4 fac 164 de ingineri.Dacă facem totalul şi adăugăm personalul auxiliar, absolut necesar, având personalitate juridică, adică economişti, jurişti, auditori etc., care înseamnă 8 persoane per gardă ori 9 gărzi fac 72.Totalul este 1.007.

Deci nu e nicio altă filosofie, decât să implementăm ceea ce spune Codul silvic şi, pe lângă măsurile legislative foarte bune pe care le-am luat împreună, pe păduri, să venim şi cu o implementare corectă, prin asigurarea numărului necesar în acest sens”, a explicat aceasta în plenul Camerei Deputaţilor.

remus borza

Garda Forestieră un vis început în 2016

Un alt deputat, Remus Borza a explicat necesitatea implementării legii, dar şi faptul că Senatul s-a pronunţat în favoarea acesteia încă din luna iunie a anului trecut.

„Raport comun de înlocuire asupra Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, precum şi pentru modificarea art. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 32/2015 privind înfiinţarea Gărzilor forestiere. Prezentul raport înlocuieşte raportul comisiilor, depus anterior cu nr. 4c-7/572, 4c-4/582, 4c-27/568 din data de 24 octombrie 2016.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare îmbunătăţirea procesului de implementare a Schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, care transpune Directiva nr. 87/2003, cu modificările şi completările ulterioare, atribuţiile şi responsabilităţile autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, prevăzute în H.G. nr. 780/2006, urmând a fi realizate de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. Totodată, atribuţiile şi responsabilităţile autorităţii competente, prevăzute în H.G. nr. 1.570/2007 sunt preluate şi îndeplinite de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. De asemenea, se reglementează numărul de posturi pentru Gărzile forestiere.

La întocmirea prezentului raport comun de înlocuire, cele trei comisii au avut în vedere avizele favorabile transmise de către Consiliul Legislativ – nr. 286/31 martie 2016 -, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului – nr. 283/23 august 2016 – şi Comisia pentru industrii şi servicii – nr. 258/7 septembrie 2016, precum şi punctul de vedere al Guvernului nr. 640/14 februarie 2017. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în şedinţa din 7 iunie 2016”, a explicat Remus Borza.

Totodată acesta susţine că secretarul de stat în Ministerul Apelor şi Pădurilor, bistriţeanul Istrate Şteţco, a participat la şedinţele în care se finisa proiectul de lege şi că ulterior, în unanimitate amendamentele au fost acceptate.

„În conformitate cu prevederile art. 61 şi art. 63 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, comisiile au reexaminat proiectul de lege în şedinţe separate.

Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a dezbătut proiectul de lege în şedinţa din data de 7 martie 2017.

La lucrări şi-au înregistrat prezenţa a 24 de deputaţi, din totalul de 24. La dezbateri au participat, ca invitat, în conformitate cu prevederile art. 55 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, domnul Istrate Şteţco, secretar de stat în Ministerul Apelor şi Pădurilor. În urma finalizării discuţiilor, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea proiectului de lege cu amendamente. Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic a examinat proiectul de lege în şedinţa din data de 25 aprilie 2017.

La lucrări şi-au înregistrat prezenţa 12 deputaţi, din totalul de 16. În urma finalizări discuţiilor, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea proiectului de lege cu amendamente. Comisia pentru muncă şi protecţie socială a examinat proiectul de lege în şedinţa din data de 16 mai 2017.

La lucrări şi-au înregistrat prezenţa 19 deputaţi, din 21. A participat, la fel, domnul Istrate Şteţco, din partea Ministerului Apelor şi Pădurilor. În urma finalizării discuţiilor, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea proiectului de lege cu amendamente. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare, conform prevederilor art. 73 alin. (1) din Constituţia României. Camera Deputaţilor este Cameră decizională, potrivit prevederilor art. 75 din Constituţia României şi ale art. 92 din Regulamentul Camerei Deputaţilor. În urma finalizării dezbaterilor, membrii celor trei comisii propun plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege cu amendamente, redate în anexa care face parte integrantă din prezentul raport comun de înlocuire” a explicat Borza.

IONUT SIMIONCA net

Ionuţ Simionca întăreşte şi el argumentele de implementare

Un alt parlamentar bistriţean care a luat cuvântul la şedinţa cu pricina este Ionuţ Simionca (PMP). Potrivit acestuia înfiinţarea Gărzii Forestiere ajută sistemul să funcţioneze în parametrii normali.

„Am discutat şi am susţinut şi în comisie această iniţiativă legislativă, o susţinem la votul final. Garda de Mediu a funcţionat la jumătate din parametri până acum, la 600, şi vrem ca unităţile de stat să funcţioneze în sistem normal. Plus că trebuie să ne aliniem pe cealaltă parte şi la normele europene”, a declarat Simionca.

2 COMENTARII

  1. Mereti ma si nu mai sustineti o prostie ! Garda de Mediu nu este cea mai eficienta institutie , pentru a se opri taierile ilegale a padurilor tzarii, poluarii apelor si degradarii sistematice a mediului ! Ei constata doar faptele „dupa ce pagubele s-au produs” … si dupa ce nu se mai poate face nimic , ca nici copacii nu-i mai pun inapoi, nici apele nu s-au depoluat si nici mediul reparat …
    Cea mai eficienta institutie nationala sa puna capat acestui flagel care se intampla in acest moment, este infiintzarea Politiei sau Jardarmeriei Nationale a Padurilor, Apelor, Mediului si Fondului Cinegetic , cu competentele generale pentru Politia Nationala si subordonate direct primului-ministru , cu dotarile necesare si locatia acestei institutii de Politie in ” inima muntilor si padurilor ” … cu caracter permanent si omniprezenta 24 de ore din 24… de nici „pasarea ” sa nu mai poata „zbura pe deasupra” … fara autorizare . Dar… celor aflati „la butoane „… cu sigurantza ca nu le place sa se „intample ” asa ceva …
    Asadar stimata doamna Doina, va rog nu mai visati la himere … si intelegeti odata ca doar asta-i solutia cea mai eficienta si cu niste costuri pe deplin justificate !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.