DNA a inceput “recoltarea” de edili

Doar anul acesta, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au inceput dosare de urmarire penala pentru circa 20 de primari din Romania. In dosarele DNA sunt anchetati, deopotriva primari de comune sau de municipii care sunt suspectati ca au luat mita de la cateva sute pana la zeci de mii de euro. Comparativ cu anii trecuti, anchetele DNA asupra edililor locali s-au inmultit simtitor. Acest val de anchete, care a “acoperit” si Clujul, ori cauta sa adune capital politic, ori chiar procurorii au inceput sa lucreze mai cu spor, intr-o perioada in care li s-au taiat sporurile.

In anul 2003, procurorii DNA au instrumentat 2 dosare in care au acuzat primarii de diferite fapte. Dupa un an, procurorii DNA au trimis in judecata 4 primari, iar in 2005, in urma anchetelor, cei de la DNA au avut 2 dosare cu primari. In anul 2006, procurorii DNA au avut 3 anchete cu primari, in anul urmator numarul anchetelor a crescut la 10 iar in 2008 numarul anchetelor a scazut la 8, pentru ca in urma cu doi ani cei de la DNA sa faca tot 8 anchete cu primari. Anul trecut, procurorii DNA au avut 13 anchete cu primari.
Insa, de la inceputul anului acesta, pana in momentul de fata, cei de la DNA au facut 21 de anchete in care primarii sunt acuzati ca au primit, au dat mita ori au luat parte la diferite acte de coruptie. Astfel, fata de anul trecut, cei de la DNA au dublat numarul anchetelor cu primari trimisi in judecata, iar fata de alti ani, cresterea numarului de anchete cu, cel putin, s-a triplat. Dupa cum se stie, o ancheta nu se face in doar cateva luni. Spre exemplu, una dintre ultimele anchete ale procurorilor DNA prezinta fapte care au avut loc in 1999. Si primarul Clujului, Sorin Apostu, a fost “filat” si “dat in lucru” inca din 2009, dar a fost pus sub invinuire abia acum. In mentalitatea majoritatii, de foarte mult timp, o functie publica este asimilata cu coruptia, astfel ca romanii care isi aleg primarii voteaza cu constiinta faptului ca “alesul” va fura, dar poate va face ceva si pentru comunitate. Insa, din punct de vedere al imaginii publice, arestarea unui primar, care a ajuns in functie prin vot, nu poate decat sa impresioneze electoratul. Procurorii DNA au “impresionat” cetatenii din cel putin 31 de localitati doar cu un an inainte de alegerile locale pentru primarii.

Marii primari “decapitati” de DNA

De la Traian Basescu si finul lui, primarul Aradului, Gheorghe Falca (PDL), primarul Brasovului, George Scripcaru (PDL), primarul Sectorului 6 Bucuresti, Cristian Poteras (PDL), cel al Craiovei, Antonie Solomon (PDL), al municipiului Cluj Napoca, Sorin Apostu (PDL), pana la edilii din opozitie a oraselor Constanta (Radu Mazare – PSD), Hunedoara (Ovidiu Hada PNL), Targu Secuiesc (Rácz Károly – Partidul Civic Maghiar), Ramnicu Valcea (fostul primar Mircia Gutau fost PDL, actual membru in UNPR), Baia Mare (fostul primar Cristian Anghel, fost membru PNL), Bacau (Dumitru Sechelariu – PSD) si terminand cu primarii oraselor mai mici si a comunelor din diverse partide politice, procurorii DNA au instrumentat din 2003 peste 70 de cazuri in care edilii sunt acuzati de diverse cazuri de coruptie. In unele situatii, cum ar fi cel al primarului din Arad, dosarul a fost trimis in judecata in 2007 si se judeca si acum. In alte procese, cum ar fi cel al primarului din Baia Mare, Anghel si-a primit pedeapsa, a executat-o si acum se afla in libertate.

Frigidere, flote si concesiuni frauduloase 

Primarii bagati in anchetele DNA sunt invinuiti de cele mai multe ori de fapte de coruptie, de luare de mita sau de fals. Pana si actualul Presedinte Traian Basescu se regaseste in arhivele DNA cu un dosar datat din 2004 in care sunt enumerati 80 de inculpati, acuzati de prejudicierea statului roman cu peste 11.000 de miliarde de ROL. Este vorba de celebrul dosar prin care s-a vandut flota Romaniei.
Bagati de-a valma in dosarele DNA, cel mai adesea primarii sunt acuzati ca cer bani de la diverse firme pentru a le acorda contracte pe bani publici. Spre exemplu, “Nicolaescu Daniel, in calitate de primar al comunei Francesti si de presedinte al Comisiei de evaluare a ofertelor pentru atribuirea acestei lucrari, a pretins de la reprezentantii unei firme suma de 16.000 USD (echivalent a 13.279,646 euro) pentru ca acea societate sa fie beneficiara contractului de achizitie publica. La data de 14 iunie 2005, inculpatul a primit suma de 8.000 dolari SUA, urmand ca diferenta sa o primeasca dupa atribuirea contractului de achizitie publica. Deoarece societatea de la ai carei reprezentanti primise mita nu indeplinea criteriile impuse prin fisa de date a achizitiei, criterii publicate in anuntul de participare, inculpatul a modificat unilateral acele criterii, cu incalcarea normelor legale ce reglementeaza procedura achizitiilor publice, pentru a permite participarea societatii in cadrul procedurii de achizitie publica”. Un primar oltean a cerut si a primit mita pana si o combina frigorifica. “In perioada 2007-2010, inculpatul Popescu Petre, in calitate de primar al comunei Boisoara, judetul Valcea, a primit cu titlu de mita de la invinuitul Ciogescu Ovidiu Eugen, administrator al SC ELECTROVALCEA SRL Rm. Valcea, lucrari de constructie in valoare de 168.428,58 lei (materiale si manopera necesare executarii unui imobil cu doua nivele pe un teren care apartinea edilului) precum si o combina frigorifica, in schimbul atribuirii unor contracte de achizitie publica si al efectuarii platilor aferente executiei acestor contracte. Contractele de achizitie publica, in valoare totala de 4.887.872,87 lei (constand in furnizare de produse si lucrari) au fost atribuite unui numar de doua societati comerciale controlate de invinuitul Ciogescu Ovidiu Eugen – SC ELECTROVALCEA SRL Rm. Valcea si SC MARVELOV SRL Rm. Valcea – fiind probe si indicii ca aceste contracte au fost atribuite cu incalcarea normelor ce reglementeaza achizitiile publice. Unul dintre aceste contracte este in curs de executie (o lucrare de canalizare). Lucrarile de constructie a imobilului au fost executate de firma SC ELECTROVALCEA SRL Rm. Valcea. Pentru a ascunde infractiunile de luare/dare de mita, invinuitul Ciogescu Ovidiu Eugen si inculpatul Popescu Petre au redactat si semnat un contract cu incheiat intre SC Marvelov Srl si Popescu Petre. Contractul nu se regaseste in evidenta contabila tinuta de SC MARVELOV SRL si nu exista situatii de lucrari, facturi fiscale, respectiv chitante de plata referitoare la acest contract”.
Pana la data publicarii acestui articol, ultimul primar acuzat de procurori este din judetul Prahova si a prejudiciat bugetul comunal cu 300.000 de euro. “La data de 2 octombrie 2006, inculpatul Grigore Nicolae, in calitate de primar al comunei Manesti, judetul Prahova, a incheiat cu o societate comerciala din Ploiesti un contract de concesiune a unui teren in suprafata de 14,5 hectare pe o perioada de 49 ani. In conditiile in care, cu ocazia desfasurarii licitatiei pentru concesionarea acestui teren, firma respectiva mentionase in oferta pretul redeventei de 10 lei/ m2 (pretul oferit era cel mai mare), inculpatul Grigore Nicolae si-a incalcat atributiile de serviciu si a fixat prin contract o redeventa in suma totala de 145.000 lei (calculata cu 1 leu/m2 ). In aceasta modalitate, bugetul local a fost prejudiciat cu suma de 1.305.000 lei (aproximativ 300.000 euro), reprezentand diferenta intre pretul ofertat la licitatie si cel mentionat in contractul de concesiune”.

Primari invinuiti in anul 2011

Gheorghe Falca, primar al municipiului Brasov, judetul Brasov
GRIGORE NICOLAE, primar al comunei Manesti, judetul Prahova
DOBRIN GHEORGHE, primar al comunei Voineasa, judetul Olt
Sorin Apostu, primar al municipiului Cluj Napoca, judetul Cluj
ANCUTA GHEORGHE, primar al localitatii Siretel, judetul Iasi
Manole Vasile, primar al comunei Frasinet, judetul Calarasi
BOANCAS RODICA, primar al comunei Periam, judetul Timis
SAVA GIGEL, primar al comunei Horia, judetul Constanta
GEORGESCU LIVIU, primar al comunei Cornatelu, judetul Dambovita
COSTACHE IONEL – CRISTIAN, primar al comunei Tartasesti, judetul Dambovita
BORIGA GABRIEL FLORIN, primar al municipiului Targoviste, judetul Dambovita
NICUT GHEORGHE, primar al municipiului Curtea de Arges, judetul Arges
ANDREI CALIN IOAN, primar al municipiului Campulung, judetul Arges
STEFAN ION, primar al comunei Budeasa, judetul Arges
POPA ION, primar al comunei Stalpeni, judetul Arges
PARVULESCU CONSTANTIN, primar al comunei Farcasesti, judetul Gorj
PREDA VASILE, primar al comunei Varasti, judetul Giurgiu
RACZ KAROLY, primar al municipiului Targu Secuiesc, judetul Covasna
POPESCU PETRE, primarul comunei Boisoara, judetul Valcea
CRISTIAN CONSTANTIN POTERAS, primar al Sectorului 6 Bucuresti
HADA OVIDIU-MARIUS, primar al municipiului Hunedoara, judetul Hunedoara

Primari invinuiti in 2010

BAICULESCU VASILE, primar al comunei Brahasesti, judetul Galati
DINCUTA DANIEL, primar al comunei Corbeni, judetul Arges
BACIU CONSTANTIN, primar al comunei Podgoria, judetul Buzau
ZBIRCIOG VASILE, primar al comunei Straoane, judetul Vrancea
PETRE ION, primar al orasului Panciu, judetul Vrancea
BUNEI ANTONIE, primar al comunei Zavoi, judetul Caras Severin
ZAMFIR COSTEL, primar al comunei Bradu, judetul Arges
DASCALU VIOREL, primar al comunei Lopatari, judetul Buzau
VISOVAN GHEORGHE, primar al comunei Rozavlea judetul Maramures
DUTA LEONTIN, primar al comunei Biled judetul Timis
SOLOMON ANTONIE, primar al municipiului Craiova, judetul Dolj
TOADERE PETRU, primar al comunei Calatele, judetul Cluj

Primari invinuiti in 2009

SILEA VASILE, primar al Comunei Ucea, judetul Brasov
AILINCAI VASILE, primar al municipiului Moinesti, judetul Bacau
DUTOIU ADRIAN, primar al Comunei Horia, judetul Tulcea
APOSTOL GELU, primar al comunei Cernica,  judetul Ilfov
NAGY ANDRAS, primarul al Municipiului Reghin, judetul Mures
DANCILA ADRIAN ALEXANDRU, primar al municipiului Sebes, judetul Alba
ANGHELINA IOAN, primar al comunei Seica Mare, judetul Sibiu
BACIU VASILE, primar al comunei Horia, judetul Neamt

Primari invinuiti in 2008

IONITA VERONICA, primar al comunei Gorgota, judetul Prahova
PANDELE FLORENTIN COSTEL, primar al orasului Voluntari, judetul Ilfov
RADU MAZARE, primarul municipiului Constanta, judet Constanta
COMAN PETRE, primar al comunei Razvad, judetul Dambovita
MICULESCU IOAN CORNEL, primar al comunei Secas, judetul Timis
VIZI IOSIF, primar al comunei Singeorgiu de Mures, judetul Mures
KICSID ADALBERT STEFAN, primar al Comunei Catalina, din judetul Covasna
NICOLAESCU DANIEL, primar al comunei Francesti, judetul Valcea
JUGARU NECULAI, primar al comunei Ramnicelu, judetul Buzau

Primari invinuiti in 2007

MIHUTESCU CONSTANTIN, primar al comunei Baia de Fier, judetul Gorj
FALCA GHEORGHE, primar al Municipiului Arad, judetul Arad
IONITA ION – primarul comunei Agigea, judetul Constanta
HORHAT IOAN, primar al comunei Jidvei, judetul Alba
RENTEA DANUT, primarului comunei Sacelu, judetul Gorj
COSTE PETRE, primarul comunei Jucu, judetul Cluj
BUBAU VIOREL, primar al comunei Santana de Mures, judetul  Mures
SPATARU LIVIU, primar al municipiului Resita, judetul Caras Severin
IONESCU MARIAN, primar al municipiului Suceava, judetul Suceava
 MOCANU NICOLAE, primar al comunei Popesti,  judetul Iasi

Primari invinuiti in 2006

ANGHEL CRISTIAN, primarul municipiului Baia Mare, judetul Maramures
NEGRET IOAN – primar al Municipiului Bailesti, judetul Dolj
GUTAU MIRCIA, primar al municipiului Ramnicu Valcea, judetul Valcea

Primari invinuiti in 2005

SECHELARIU DUMITRU, primar al Municipiului Bacau, judetul Bacau
LATA VASILE, primarul municipiului Sacele, judetul Brasov

Primari invinuiti in 2004

MARCU GRIGORE, primarul comunei Trifesti, judetul Iasi
BASESCU TRAIAN, primar la Primaria Municipiului Bucuresti,
COSMA MIHAIL CRISOSTOM, primar al localitatii Eforie, judetul Constanta
TEODOR BIRIS, primar al comunei Snagov, judetul Ilfov

Primari invinuiti in 2003

ROMAN GHEORGHE primar al comunei Vagiulesti judetul Gorj
ANDERCO HOREA STEFAN SERGIU, primar al municipiului Satu Mare, judet Satu Mare

CIFRA
71 de primari au fost invinuiti, pana acum, de procurorii DNA

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.