FOTO: MApN

Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care s-a stabilit creșterea cuantumului diurnelor pentru personalul militar şi civil participant la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român. Unul din motivele care au stat la baza luării acestei decizii a fost acela că ”în ultima perioadă, contextul de securitate din teatrele de operații în care desfășoară misiuni personalul român s-a modificat semnificativ, riscurile la care sunt supuși aceștia crescând”.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, prin majorarea diurnelor ”se va asigura un tratament echitabil în acordarea drepturilor reglementate în proiect pentru toate categoriile de personal din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, care participă la aceleași tipuri de misiuni și operații sau la unele similare, în afara teritoriului statului român”.

Noua hotărâre adoptată de Guvern prevede că personalul participant la misiuni de apărare colectivă, de răspuns la crize și misiuni de pace beneficiază de diurnă în valută în următoarele cuantumuri:

a) ofițerii – 140 de euro/zi/persoană;
b) maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară – 130 de euro/zi/persoană;
c) alte categorii de personal – 120 de euro/zi/persoană.

Totodată, personalul participant la misiunile cu caracter umanitar beneficiază de diurnă în valută în următoarele cuantumuri:

a) ofițerii – 70 de euro/zi/persoană;
b) maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară – 65 de euro/zi/persoană;
c) alte categorii de personal – 60 de euro/zi/persoană.

Ministerul Apărării Naționale mai precizează că ”aplicarea actului normativ nu necesită alocarea unor sume suplimentare, fondurile încadrându-se în limitele aprobate anual prin bugetele instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”.

2 COMENTARII

  1. Azi-maine or sari de c*r in sus, civilii frustrati ca nu sunt si ei militari, de ce nu au si ei aceste indepmnizatii , salarii ori pensii dupa …

  2. AM AUZIT CA probabil … ” ACINEVA ” ar dori sa fie dati afara toti cei DIN ARMATA, JANDARMERIE SI POLITIE si sa fie inlocuiti cu civilii frustrati ca nu au si ei ” salarii si pensii militare ori de serviciu nesimtite ” . ( Glumesc… dar ca.cam astfel de idei au ) .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here