Ioan Purcsa, odată renumit pe scena oamenilor de afaceri din Bistrița-Năsăud, a fost trimis în judecată în iunie 2017, într-un dosar în care capătul principal de acuzare este constituire de grup infracțional organizat, însă acesta este acuzat și de instigare la înşelăciune (19 acte materiale) și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Povestea a început undeva prin 2007, an în care agenții economici în special contractau credite cu nemiluita prin interpuși.

În același dosar sunt inculpate fosta directoare a BCR Beclean – Mihaela Modovan, acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la înșelăciune și abuz în serviciu, fosta contabilă a lui Purcsa – Gabriel Hrișman, acuzată constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune (21 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată (21 acte materiale), și Lucia Ligia Coptil Lucia Ligia – fost ofițer de credite la BCR – acuzată de săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la înşelăciune (18 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată (18 acte materiale) și abuz în serviciu.

Judecata pe fond a început efectiv în martie 2018, dar procesul curge anevoie.

Află peste noapte că e dator la bancă

În 2008, Gazeta de Bistrița dezvăluia povestea incredibilă a unui tânăr din Uriu, care a a aflat pur și simplu întâmplător că pe numele sau a fost acordat un credit în valoare de 30.000 lei, de la Agenția BCR din Beclean, fără ca el să știe. A descoperit acest lucru în momentul în care a solicitat unei agenții BCR din Dej emiterea unui card de salarii, cu ocazia angăjării la o firmă din municipiul din județul Cluj.

Situația tânărului s-a dovedit a nu fi una singulară, fiindcă după aceeași rețetă au fost întocmite și alte contracte de credit.

Andrei Fustos, originar din Uriu, a lucrat la S.C „Purcsa Prod” SRL din Șintereag, firma ce îi aparținea lui Ioan Purcsa, începând cu luna septembrie 2006 și până la sfârșitul lunii iunie 2008. Și-a desfășurat activitatea la o benzinărie a firmei, fără să aibă niciun fel de probleme, alături de alți 14 angajați. La un moment dat, din motive personale a demisionat, optând în scurt timp pentru un loc de muncă în același domeniu, dar la o firmă din Dej. După ce a fost acceptat, i s-a cerut să-și deschidă un card pentru salariu la o agenție a BCR. Nu mică i-a fost surpriza să afle, după efectuarea unor verificări specifice de către una dintre angajatele agenției bancare dejene, că avea un contractat un împrumut. Aceasta s-a întâmplat în momentul în care funcționara BCR l-a întrebat dacă este de acord ca plata ratei lunare aferente creditului, poate fi efectuata direct de pe card. A rămas consternat și în acel moment a aflat că, în 2007, cineva, folosindu-se de numele său și de datele sale personale, a contractat pe numele său un credit în valoare de 30.000 lei. În perioada respectivă era încă angajat la SC Purcsa Prod SRL Beclean.

A început să caute adevărul

Speriat, tânărul s-a dus rapid în aceeași la Agenția BCR Beclean, condusă de directoarea Mihaela Moldovan. Aici, altă surpriză! Deși s-a prezentat cu cartea de identitate la ghișeul băncii, a fost refuzat și nu i s-a oferit nici un detaliu despre împrumutul al cărui titular figura în acte. Faptul în sine i s-a părut extrem de suspect.

După multe insistențe și amânări, a primit în cele din urmă un extras de cont cu situația plăților, în perioada 29.07.2007-23.06.2008, din care a constatat ca avea o rată lunară de circa 600 lei. Extrasul de cont respectiv a fost prima dovada concretă că cineva s-a folosit de identitatea lui și a împrimutat bani pe numele său. Andreri Fustos nu s-a oprit aici și a decis să obțină cât mai multe dovezi, Drept urmare a solicitat băncii contractul de împrumut, pe care l-a obținut foarte greu, funcționarii bancari inventând tot felul de tertipuri și motive. După ce a obținut o copie a documentului, tânărul s-a dus ață la Parchetul de pe lângă Judecatoria Beclean, unde a depus o plângere penală.

Anchetând situația în care a ajuns, Andrei Fustos și-a adus aminte că înainte cu un an, deci prin 2007, a avut intenția să contracteze un împrumut de la bancă, dar nu de la BCR, ci de la Banca Transilvania. În acest sens, tânărul a început demersurile, iar primul lucru pe care l-a făcut a fost să solicite de la conducerea SC Purcsa Prod SRL completarea adeverinței tip, obținută de la Banca Transilvania. Numai că, în momentul în care a rugat-o pe contabila firmei, Gabriela Hrișman, fostă Șofrone, să îi completeze adeverința cu pricina, aceasta, i-ar fi sugerat să facă împrumutul la BCR Beclean, deoarece acolo ar fi putut rezolva mai ușor. Întrucât tânarul a refuzat “oferta”, contabila s-a făcut “că plouă” și nu i-a mai remis  acestuia nicio adeverință. Mai mult, încercând să ia niște produse electrocasnice de la un magazin din Beclean, în rate, fără nicio explicație, nu i-a fost aprobată cererea de către firma respectivă. Toate acestea nu i-au dat de gândit la acea vreme, însă elementele s-au un an mai târziu. Ceea ce nu teușise pe atunci să afle Andrei, a fost numele exact al persoanei care a împrumutat bani pe numele lui. În timpul anchetei sale persoanel, tânărul a aflat de la o fostă colegă de serviciu că aceasta contractase un împrumut pentru o persoană sus-pusă din Purcsa Prod SRL. Nu a aflat niciodată însă cine era acea persoană sus-pusă.

Procurorii au avut nevoie de 9 ani de anchetă

Imediat după ce Andrei a început să scormonească, acesta a aflat prin vara lui 2008 faptul că împrumutul a fost plătit până la ultimul bănuț, Numai că tânărul nu a lăsat lucrurile așa fiindcă nu i s-a părut normal ca cineva să îi folosească datele sale personale și să ia bani pe numele său, și în plus plângerea penală era deja depusă la parchet. Ba mai mult a trimis plângeri și la DNA, parchetul considerat de români la acea vreme salvarea lor de actele de corupție și de corupți.

Ancheta a curs extrem de greu și se pare că procurorilor le-au trebuit 9 ani până să trimită în judecată persoanele suspecte. Ani de zile anchetatorii s-au târât pur și simplu să soluționeze acest dosar care în final a ajuns de la Parchetul din Beclean la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud. Conform datelor înscrise pe portalul instanțelor de judecată, în toată această afacere sunt nu mai puțin de 12 persoane, foste angajate ale Purcsa Prod SRL, pe numele cărora s-au contractat credite bancare la acea vreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.