Directorul firmei de gaze din Sighetu Marmatiei, retinut de procurori in dosarul exploziilor

32

Directorul executiv al firmei de gaze din Sighetu Marmaţiei, Valer Faur, a fost reţinut de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru ucidere din culpă, vătămare corporală, distrugere, fals în înscrisuri şi abuz în serviciu, fiind acuzat că a întocmit în fals documente privind starea reţelei.

 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, miercuri, reţinerea lui Valer Faur sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă (o persoană) şi vătămare corporală din culpă (14 persoane), distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. 

Valer Faur va fi prezentat în cursul zilei de astăzi magistraţilor Judecătoriei Sector 5 cu propunere de arestare preventivă.

"Din probatoriul administrat în cauză până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat că  Faur Valer, în calitate de director executiv al firmei S.C. B.G.S., în perioada 2005- ianuarie 2007, prin natura atribuţiilor de serviciu, având competenţe în ceea ce priveşte edificarea reţelei de distribuţie a gazului metan în oraşul Sighetu – Marmaţiei, a întocmit în fals documentele tehnice (procese-verbale de recepţie, procese-verbale de vicii ascunse şi procesele-verbale de dare în funcţiune), atestând prin aceste acte că lucrările efectuate corespund calitativ şi tehnic şi respectă proiectele de execuţie.
Astfel, procese-verbale întocmite de acesta vizează lucrări efectuate şi date în folosinţă în anii 2005-2006, iar prin aceste semnături s-a atestat în mod nereal faptul că,  au fost verificate de către comisia de recepţie lucrările executate, iar acestea corespund proiectelor.
Faptele reţinute în sarcina numitului Faur Valer (cele cu privire la nerespectarea proiectului de execuţie) au creat condiţiile favorizante pentru fisurarea conductei de gaz (constatată de organele de cercetare penală în data de 19 februarie 2012) urmată de infiltrări de gaz în subsolul imobilului, urmate de producerea a două explozii în data de 19 februarie 2012. Aceste explozii au avut drept urmare moartea unei persoane şi vătămarea altora (dintre care 12 persoane sunt internate şi în acest moment, prezentând arsuri în grade diferite de gravitate). De asemenea, a fost distrus imobilul mai sus arătat, printre consecinţe fiind şi oprirea furnizării energiei electrice şi a gazului metan pe cele două străzi, aspect de natură să blocheze activitatea mai multor instituţii publice (judecătorie, parchet, trezorerie)", se precizează în comunicatul Ministerului Public.

În 5 martie, procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de dirigintele de şantier Daniel Râşnoveanu şi de Vasile Virlics, responsabil de lucrări în cadrul firmei Berg Sistem Gaz, acuzaţi de ucidere din culpă (o persoană), vătămare corporală din culpă (14 persoane), distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Procurorii au luat în cazul lui Râşnoveanu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pe o durată de 30 zile.

Totodată, pentru recuperarea prejudiciului produs în cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil deţinut de Valer Faur, precum şi asupra imobilului deţinut de Vasile Virlics.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here