Conducatorii institutiilor de invatamant din Bistrita-Nasaud au renuntat la functiile politice pe care le-au detinut la nivel local sau central. Asta deoarece au trebuit sa aleaga intre politica si managementul unitatilor scolare. Cum in politica totul este schimbator (ce eval, ca valul trece!), acestia au pus, din punct de vedere politic, pusca in cui si au optat pentru functia de director.
Sapte directori inregimentati politic au spus adio functiilor, mai mult sau putin caldute, din varful structurilor partidelor politice. La nivel judetean, Partidul Social-Democrat a pierdut cel mai mult: 4 directori. Nici PD-L nu scapat de legea promovata de propriul Executiv, asa ca din functiile de conducere la nivel politic au plecat 3 oameni. Oameni care, evident, au parasit doar functia, nu si formatiunea politica.

Directorii de scoli, inregimentati politic au renuntat la functiile detinute in partide, pentru a-si pastra pozitiile din conducerea unitatilor scolare.  Intrarea in vigoare a noii legi a invatamantului a dat o lovitura puternica PSD-ului din Bistrita-Nasaud, care s-a vazut in fata faptului implinit.
Politica vs. educatie
Ori functie politica, ori management scolar. Pana in urma cu ceva vreme unele persoane le cumulau pana acum pe cele doua.  Prin adoptarea noii legi a educatiei, acestea trebuie sa aleaga: ori fac management scolar ori politica! Toti directorii plini si cei adjuncti din fruntea unitatilor de invatamant, dar care au si functii de conducere in vreuna dintre filialele de partid din judet au trebuit sa decida pentru care dintre functii opteaza: cea de director de scoala sau cea de presedinte ori vicepresedinte de organizatie. Termenul limita a fost 24 februarie. Daca pana acum legea invatamantului nu le interzicea directorilor sa faca politica, incepand cu saptamana trecuta au trebuit sa  se hotarasca daca vor sa conduca un partid sau o scoala. Deci,  conform noilor reglementari saptamana trecuta cei aflati in aceasta situatie au fost nevoiti sa faca dovada ca au renuntat la functia de conducere din partid.
Cei 7 care au renuntat la functii de conducere in politica
Constantin Rus, directorul Colegiului National Liviu Rebreanu detinea in organizatia judeteana a Partidului Social Democrat functia de vicepresedinte. In urma cu cateva luni, acesta a declarat pentru Gazeta de Bistrita : ,,Daca voi fi pus candva in situatia de a alege intre politica si invatamant, voi alege, fara urma de regret, catedra. Vocatia este vocatie, or, pentru mine, activitatea didactica este prioritara.” Asa a si facut. Si-a inaintat demisia. Cu alte cuvinte, ,,nu a dat pasarea din mana, pe cea din gard”.
Doina Pana, ocupa functia de director adjunct la Colegiul Tehnic Infoel. Fostul secretar de stat, a ocupat functii importante in structurile nationale ale PSD-ului. Aceasta mai detinea si functiile de presedinte al  Organizatiei de Femei B-N, vicepresedinte la nivel judetean si vicepresedinte in structura centrala a partidului. Probabil, despartirea a fost una cam dureroasa, dar Doina Pana s-a dovedit a fi un om pentru care, indiferent de posibilitatile pe care i le putea oferi formatiunea politica anterior amintita, mesria de baza este prima si ultima dragoste. Cu toate acestea, Doina Pana nu se lasa cu una, cu doua si spune ca astepta ocazia propice pentru revenirea in politica. Adica in varful ierarhiei, nu doar ca simplu membru. "Oricum, va iesi cat de curand de la Senat legea invatamantului, discutata in Parlament. Am optat ca pana atunci sa raman la scoala si, in momentul in care legea imi va permite, voi reveni in politica. Dupa parerea mea articolul care ne interzice sa facem parte din structuri politice este neconstitutional, cu toate ca legea, per ansamblu, a fost declarata constitutionala."
Camelia Tabara, directorul Colegiului National Andrei Muresanu, detinea functia de presedinte al Organizatiei de Femei Bistrita si era vicepresedinte la nivel judetean. Tabara a fost printre primele persoane inregimentate politic care au declarat ca vor renunta la pozitiile ocupate in formatiunile politice pe care le reprezentau, in favoarea postului de director in invatamant.
Fara functie politica au mai ramas, in urma deciziilor proprii, Alexandru Pop, directorul scolii din Spermezeu (fost presedinte al organizatiei locale a PD-L), Filip Florian , directorul Colegiului "Petru Rares" Beclean (ex-vicepresedinte PD-L Beclean), Calin Sbarciu, director de scoala la Feldru si Ioan Bogdan de la scoala din Ciceu-Giurgesti, ambii fosti presedinti ai organizatiilor locale).

Sindicatele apreciaza masurile prevazute in ordinul ministrului
 
Contactat telefonic de reporterul Gazetei de Bistrita, presedintele U.S.L.I. Bistrita-Nasaud, Emil Mocianu, a declarat ca initiativa este una buna, tinand cont de faptul ca directorul unei institutii de invatamant trebuie sa fie , in primul rand, un o persoana interesata de bunul mers al scolii, nu de fenomenul politic, care este, de multe ori, incompatibil cu activitatea didactica. ,, Ori esti director de scoala, ori politruc. Nu poti fi si una si alta. E un lucru bun aceasta depolitizare a invatamantului. Cred ca toti ne-am saturat sa numim politic oameni in functii de raspundere din invatamant!”
 
Totusi…
 
Directorii sunt numiti in urma castigarii unui concurs prin decizia inspectorului scolar general, cu avizul primarului, respectiv cu avizul consiliului judetean pentru unitatile de invatamant special, pe o perioada de 5 ani. Directorii trebuie apoi sa incheie un contract de management cu primarul. Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Invatamant Spiru Haret a precizat saptamana trecuta ca „depolitizarea trebuie facuta in totalitate, iar faptul ca nu au functie in partid nu ma incalzeste cu nimic, cat timp directorii incheie un contract cu primarul. Atat timp cat primarul are un cuvant decizional inseamna politic. Chiar daca nu sunt membri de partid tot politic inseamna.” Da, asa este cand isi baga politica versatila sa coada in domeniul educatiei. Desi, aparent demisionarii nu regreta deciziile luate, totusi in subconstient le cam infloreste intrebarea :,, Cine am fost si ce-am ajuns?” Cei care au intr-adevar demnitate ar putea sa se consoleze cu gandul ca sunt ceea ce au fost cu mult timp in urma : oameni necontaminati de mizeria politica.
Raimond Petrut

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.