Dina Suciu, până de curând şefa Finanţelor Publice din judeţul Bistriţa-Năsăud, vânează o nouă funcţie de conducere a unei instituţii publice, mai precis şefia Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Bistriţa-Năsăud (CJPC BN).
În 2005, Dina Suciu a fost trimisă în judecată de procurorii bistriţeni după ce în urma cercetărilor s-a stabilit că se face vinovată de comiterea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătura privată şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. De cele două infracţiuni a fost absolvită în cele din urmă, însă a fost obligată la plata unor daune de circa 50.000 de lei către o bancă populară, pe care procurorii spun că ar fi fraudat-o.

Personaj controversat al Bistriţei, Dina Suciu se suceşte şi se învârteşte numai după funcţii care să îi asigure un trai liniştit.
După ce în 2005, pe când se afla la conducerea Cooperativei de Credit Antic Bistriţa, a fost implicată într-un scandal legat de vânzarea unui imobil aparţinând Cooperativei către firma condusă de soţul său, Dina Suciu a fost zburată scurt din şefie. Cu toate că dosarul său penal zdrăngănea precum cutiile goale de conservă legat de coada unui căţel, femeia a aterizat, însă, tot într-un post de conducere, taman la Primăria Bistriţa, pe atunci sub patronajul lui Vasile Moldovan, mai precis pe post de şef contabil în cadrul Direcţiei de Administrare a Domeniului Public. Când domnia lui Moldovan în fruntea municipalităţii a luat sfârşit, Dina Suciu s-a gândit că nu are rost să-şi mai lungească traiul pe acolo aşa că şi-a îndreptat ochii spre instituţiile publice ale căror fotolii de şefi începeau să se primenească cu oameni noi, că doar tot venise la cârmă partidul din care face parte şi ea – PDL.

Când sus, când jos

Într-o primă fază a pus ochii, dar spre ghinionul ei nu şi mâna, pe şefia Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud (CJAS BN). Fiindcă nu a întrunit punctajul necesar, dar şi pentru că acolo PSD se voia stăpân la acea vreme, a renunţat se pare destul de repede la idee. Numai că şansa i-a surâs din nou nu peste multă vreme – exact după expulzarea PSD de la guvernare în 2009. Astfel, Dina Suciu şi-a îndreptat ochii spre o altă funcţie de conducere, chiar dacă nu era chiar cea din vârful piramidei de acolo – adjunct la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud (DGFP BN). Aşa că, s-a prezentat la concurs, după obiceiul vremii, şi a reuşit să fie admisă. La nici patru luni de la instalare în funcţia de adjunct, Suciu reuşeşte să urce chiar în vârful ierarhiei din DGFP, odată cu suspendarea din funcţie a colegului său de partid, Sabin Ilieşi, care fusese trimis în judecată de procurorii DNA.
Dar aşa cum e în viaţă, omul are parte nu doar de urcuşuri, ci şi de coborâşuri. Pe 25 mai, Dina Suciu a fost nevoită să părăsească fotoliul de şef al DGFP BN, întrucât acesta a revenit fostului titular, actualul deputat Ioan Ţintean, care l-a recâştigat în instanţă. Deoarece Ţintean face parte deocamdată din Parlamentul României, temporar în fruntea DGFP BN a fost numită ca interimar o altă persoană, Dorina Cicioc.

Urzeli şi iţe încurcate

Deşi se spune că îşi caută de lucru în mediul privat, Dina Suciu a fost văzută săptămâna trecută pe la Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). Mulţi însă se vor întreba de ce, dar la fel de mulţi nu ştiu încă, faptul că Loricăi Şut, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Bistriţa-Năsăud (CJPC BN) i-a încetat pe data de 25 mai 2010 contractul de management încheiat în aprilie 2009, deoarece Ordonanţa de Guvern 37/2009 a devenit neconstituţională. Încetarea contractului nu ar fi fost marea problemă, întrucât Lorica Şut ar fi avut dreptul să rămână în funcţie prin depunerea unei cereri de reluare a activităţii pe funcţia de execuţie. Însă, de aici începe marele mister. La data la care i se aduce la cunoştinţă faptul că poate să depună respectiva cerere, nu îi spune nimeni însă că postul era declarat vacant. Despre vacantarea postului, Lorica Şut a aflat de pe site-ul ANPC.
Lorica Şut a devenit şef al CJPC BN în urma susţinerii concursului pe post la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, prin Ordinul preşedintelui ANPC nr. 625/27.09.2007, odată cu aceasta ea devenind funcţionar public, iar contractul în funcţia de conducere era pe perioadă nedeterminată. În 2009, prin HG 284, titulatura postului se schimbă, din comisar superior în comisar şef adjunct, dar atribuţiile îi rămân aceleaşi. Conform art. 100 din Legea funcţionarilor publici, dacă nu s-au schimbat mai mult de 50% din atribuţiile postului, funcţionarul trebuie să fie repus în funcţie, iar în ce priveşte atribuţiile, acestea nu s-au schimbat deloc, doar denumirea.
Contactată telefonic de Gazeta de Bistriţa, Lorica Şut a declarat că a trimis, în termenul legal, o cerere ANPC prin care solicită să fie repusă în funcţie, dar şi o sesizare către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Dacă răspunsul acestora nu îi va fi favorabil, Lorica Şut este decisă să acţioneze prin toate mijloacele conferite de prevederile legale.
Dina Suciu şi-a depus şi ea dosarul de înscriere la concursul pentru funcţia de comisar adjunct al CJPC BN, pe data de 7 iunie, cel puţin asta apare oficial, cu toate că în Capitală a fost zărită în preajma ANPC două zile mai târziu, pe data de 9 iunie.
Surse neoficiale susţin însă că rămânerea în funcţie a Loricăi Şut ar fi fost condiţionată de semnarea unei adeziuni la un anumit partid politic, condiţie respinsă în totalitate de încă şefa cu delegare a CJPC BN.

Dosar încă pe rolul instanţei

Dina Suciu, în calitate de preşedinte al Cooperativei de Credit Antic Bistriţa a aprobat, în perioada 2003 – 2004, vânzarea cu 36.000 de lei a unui imobil aflat în administrarea cooperativei, către o firma condusă chiar de soţul ei. În urma acestei vânzări, Dina Suciu şi-a pierdut funcţia deţinută la Cooperativa de Credit, iar pe numele său a fost deschis un dosar penal, pentru fals în înscrisuri sub semnătura privată şi abuz de încredere contra intereselor persoanelor. Dosarul, înregistrat la Judecătoria Bistriţa, a fost soluţionat în noiembrie 2007. Prin decizia instanţei Judecătoriei Bistriţa, Dina Suciu a fost achitată de cele două acuzaţii, dar a fost obligată să achite Cooperativei de Credit Antic suma de 54.755 de lei, actualizată în raport cu indicele de inflaţie, începând cu data de 9 ianuarie 2004 până la zi, cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, Suciu a fost amendată şi administrativ cu 1.000 de lei şi obligata să plătească parţii civile Cooperativa de Credit Antic Bistriţa 1.200 de lei şi statului 400 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Împotriva acestei sentinţe, Dina Suciu a făcut însă apel la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, iar următorul termen este stabilit pe data de 24 iunie 2010.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.