Nu mai pot continua aşa! Este concluzia la care au ajuns conducerile celor peste 60 de farmacii din Bistriţa – Năsăud, după ce, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu le-a mai decontat banii pe medicamente nici măcar pe noiembrie anul trecut. Soluţia ? Din 11 august, farmaciile bistriţene nu vor mai elibera reţete pentru medicamente compensate şi gratuite, pentru că nici măcar nu mai au ce da bolnavilor peste tejghea.
Cu aceeaşi situaţie se confruntă mai toate farmaciile din România, aflate în imposibilitatea de a-şi plăti datoriile către furnizorii de medicamente care, îi ameninţă cu judecata. Situaţia cea mai dramatică o întâmpină instituţiile farmaceutice din mediul rural, aflate în imposibilitate de plată.

Anul acesta, până în prezent, cele 65 de farmacii din judeţul Bistriţa – Năsăud au eliberat reţete pentru medicamente compensate şi gratuite, în valoare de circa 23 de milioane de lei. Acest lucru a fost posibil în urma unui compromis pe care l-au făcut farmaciştii, din dorinţa de a nu-i lăsa pe bolnavi fără medicamentele de care au atâta nevoie. Situaţia a ajuns însă la limită, pentru că decontările prin Casa Judeţeană de Asigură de Sănătate Bistriţa – Năsăud (CJAS BN) nu s-au făcut încă integral, nici măcar pentru luna noiembrie a anului trecut. De asemenea, CJAS BN nu a ridicat reţetele eliberate în lunile iunie şi iulie ale acestui an, ceea ce aşteaptă farmaciştii bistriţeni. Furnizorii de medicamente nu mai pot avea răbdare şi înţelegere, aşa că îi ameninţă pe farmacişti cu judecata. Cum nu au de ales, coordonatorii farmaciilor au decis, ca din 11 august, să nu mai elibereze reţete pentru medicamentele compensate şi gratuite, cel puţin până nu primesc o parte din bani, care să îi ajute să se mai redreseze cât de puţin. Aceeaşi situaţie este întâlnită în întreaga ţară, iar speranţa atârnă de o rectificare bugetară pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) o aşteaptă cu nerăbdare, dar după jumătatea lunii august. Că vin banii, că nu vin, totul este însă la stadiul de promisiune, iar ca urmare, farmaciile s-au văzute nevoite să ia atitudine. Cine are cel mai mult de suferit în această ecuaţie? Răspunsul e mai mult decât simplu: bolnavii din întreaga ţară care vor întinde reţeta şi vor pleca din farmacii cu mâna goală.

„Nu avem ce să mai dăm pe reţete!”

Potrivit preşedintelui Colegiului Farmaciştilor Bistriţa – Năsăud, Vasile Ionel, din cele 65 de farmacii din judeţ care au încheiate contracte cu CJAS BN, până joi (n. r – 6 august), 51 de farmacii au decis, prin semnătură, să nu mai elibereze reţete pentru medicamentele compensate şi gratuite. Situaţia este una alarmantă, şi tinde chiar spre ilegalitate din partea farmaciştilor, asigură Vasile Ionel. „Avem deocamdată 51 de semnături, mai sunt şi colegii de la ţară care nu au putut să vină, dar vor semna şi ei. Dacă până pe 10 august, nu se vor face decontările pentru reţetele eliberate pe lunile iunie şi iulie, nu mai avem ce să facem, şi din 11 august nu mai eliberăm reţetele pentru compensate şi gratuite. Conform contractului semnat între farmacii şi Casa de Asigurări de Sănătate, termenul de primire a banilor este de 210 zile, şi de 90 de zile pentru bolile din programe. Cum nu s-au primit banii, noi nu mai putem continua aşa. Şi în plus de asta, pun în culpă farmaciile, pentru că în contractul cadru, spune clar că se eliberează medicamente compensate şi gratuite pe baza fondurilor alocate. Ori fondurile alocate s-au terminat în iunie! Noi cumva încălcăm legea la ora actuală, eliberând în continuare reţete. Deci, asta e hotărârea. Nu mai putem aşa pentru că nici pe noi nu ne mai ajută furnizorii, nu vor să ne mai dea medicamente, şi pur şi simplu nu mai avem ce să mai dăm pe reţete”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Bistriţa – Năsăud, Vasile Ionel.
Liderul farmaciştilor bistriţeni se aşteaptă la o întâlnire de ansamblu la Bucureşti, în cazul în care situaţia nu se va remedia în cel mai scurt timp. „Aceeaşi problemă există în întreaga ţară. Dacă lucrurile nu se reglementează cumva, foarte posibil să fie organizat Consiliul Naţional la Bucureşti, cu reprezentanţi din toate judeţele”, a adăugat Vasile Ionel.

Nu intraţi în panică, aşa-i în toată ţara!

Directorul executiv Economic şi Management din cadrul CJAS BN, Silvia Rusu, ştie foarte bine despre situaţia farmaciilor din judeţ şi se resemnează oarecum, motivând că acelaşi lucru se întâmplă în întreaga ţară. Conducerea CJAS BN nu poate veni decât cu promisiuni şi cu nimic concret pentru farmacişti, întrucât totul porneşte de la nivel central. „O să transmitem Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate situaţia de la noi, dar şi ei ştiu. Problema aceasta nu este doar la nivel local, ci în toată ţara. Chiar şi Colegiul Naţional al Farmaciştilor am înţeles că acţionează la fel. (…) Concret nu ştim nimic când primim bani, dar promisiuni sunt că după jumătatea lunii august va fi o rectificare bugetară. Cred că, într-un fel sau altul, se va rezolva problema medicamentelor pentru că este o problemă care nu poate să nu fie rezolvată. Este o situaţie la nivel naţional, prin care medicamentele se pot plăti printr-o deblocare. Mai sunt ceva fonduri şi, probabil, se va plăti integral luna noiembrie”, a explicat Silvia Rusu.  

La oraş te mai descurci, dar la ţară… vai şi-amar!  

 „În mediul rural e dezastru!”, este de părere preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Bistriţa – Năsăud, Vasile Ionel, făcând referire la farmaciile micuţe care abia mai supravieţuiesc în comunele şi satele din Bistriţa – Năsăud. „Mulţi dintre ei (n. r – farmacişti) merg aşa câteva zile la farmacie, pentru că pur şi simplu nu mai au ce să facă. La ei (n. r – la farmaciştii din mediul rural), ponderea în reţete este de 85 – 90%, şi nu mai au cu ce să-şi plătească furnizorii.
În mediul urban mai faci ceva cash, mai plăteşti la unul, la altul, şi te mai descurci cât de cât. Dar în rural, pur şi simplu nu au ce să facă. (…) La ora actuală, majoritatea farmaciilor din Bistriţa –Năsăud sunt în incapacitate de plată, şi nu cred că există vreo farmacie care să o ducă bine ”, asigură Vasile Ionel.  

„Nu suntem în urmă aşa de tare”  

Reprezentanţii CJAS BN spun că ultimele plăţi pe care le-au făcut către farmaciile din judeţ au fost în data de 16 iulie a acestui an, şi au reprezentat 50% din consumul lunii noiembrie 2009, aşa cum s-a întâmplat de altfel şi la nivel naţional. Cum în contractul încheiat între Casa de Asigurări de Sănătate şi farmacii se prevede ca plata să se facă la 210 zile, conducerea CJAS BN, se declară convinsă că întârzierea nu-i aşa de mare, iar situaţia ar fi…„ sub control”. „Practic, restanţa pe care noi o avem este doar jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, iar în august ar trebui plătit şi decembrie 2009. Până aici am fost în grafic. Şi de aceea se aşteaptă rectificarea bugetară pentru a se plăti banii pe anul trecut. (…) Restanţe nu avem cu consumul anului 2010, pentru că plata se face la 210 zile, plus 30 de zile. Deci, nu sunt în urmă aşa de tare… Noi tot sperăm. Şi cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate aşteaptă să se obţină ceva la rectificare. S-ar putea să fie o deblocare şi poate se ajunge la o înţelegere cu farmaciştii, deoarece, din câte am înţeles, rectificarea bugetară ar fi prin 18 august”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, directorul executiv al CJAS BN, Silvia Rusu.
În România, există la ora actuală peste 6.000 de farmacii iar o mare parte dintre ele, au intrat în faliment contabil. Cu toate că au apelat la compromisuri, majoritatea instituţiilor farmaceutice se văd acum nevoite să nu mai elibereze reţete pentru medicamente compensate şi gratuite care sunt vitale unor pacienţi. Alte soluţii găsite de farmacii sunt şi judecata! Un exemplu este la Braşov, unde Patronatul Farmaceutic Braşov a dat în judecată Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Braşov şi a obţinut într-o primă fază, „suspendarea parţială a unor dispoziţii ale Contractului cadru de furnizare a serviciilor medicale”. Este foarte posibil ca acest model să fie urmat şi de alte Colegii Farmaceutice din ţară, în disperarea de a-şi face dreptate şi pentru a… supravieţui.

Iulia Stupinean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.