Pentru obtinerea Puterii în Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud în culise au avut loc lucruri josnice, care ar face sa roseasca orice obraz. Dar dupa cum bine se stie, în politica, nu chestiuni de onoare, sentimente sau bunul simt primeaza, ci totul se reduce la interese dintre cele mai meschine. Desi a trecut aproape o luna si jumatate de la data alegerilor locale, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, înca nu se stie daca este constituit sau nu, ceea ce este un caz unic în România. Cert este faptul ca, spre consternarea opiniei publice, lupta politica nu a încetat si din aceasta cauza sufera populatia unui judet întreg.

Faptele despre care vom aminti în acest material s-au petrecut în realitate. Nu este în intentia noastra sa si dovedim cele aratate, sunt organe ale statului în masura sa o faca, daca doresc acest lucru. Dar tinând cont de faptul ca evenimentele respective, direct si indirect, privesc pe fiecare cetatean al judetului Bistrita-Nasaud, "Gazeta de Bistrita" îsi asuma riscul, constient, de a informa populatia judetului Bistrita-Nasaud, despre unele miscari de culise, care au premers constituirea Consiliului Judetean.

PSD si-a dat mâna cu PNL

Imediat dupa încheierea alegerilor locale, opinia publica a asteptat ca lucrurile sa se linisteasca si, conform cu vointa exprimata la urne, sa se treaca neîntârziat la treaba. Dar situatia a fost cu totul alta. Lucrurile nu numai ca nu s-au linistit, dar au luat o întorsatura care frizeaza ridicolul sau chiar patologicul, din dorinta bolnava a unora de a ajunge neaparat la putere.

Înca din timpul desfasurarii campaniei electorale a alegerilor locale s-au prefigurat viitoarele aliante postelectorale. Din cauza politicii de tip fundamentalist al PD-L-ului, atât la nivel national cât si la nivel local, ceea ce s-a întâmplat a parut firesc multora. PSD si-a dat mâna cu PNL, prin cei doi "lupi tineri" ai politicii bistritene, Radu Emil Moldovan si Ioan Turc, oameni tineri, inteligenti, care fac o altfel de politica, moderna, adaptata la conditiile actuale, în contradictie cu politica de tip fundamentalist, taliban, a liderilor "portocalii" din judet. Ceea ce era de asteptat sa se întâmple s-a întâmplat si acest lucru nu a mirat pe nimeni. La numararea voturilor s-a constatat, ceea ce urnele au decis. Niciun partid nu poate sa exercite singur puterea si, ca atare, desi PD-L are un usor avantaj, alianta creata între PSD si PNL îl scoate din spectrul puterii. Dar acest lucru nu a fost înteles si nu este înteles de catre cei din PD-L. Judetul Bistrita-Nasaud poate fi guvernat si fara ei iar acest lucru se datoreaza numai si numai lor. Opinia publica începe sa se întrebe, cât este de mare "potul" care sa justifice aceasta nemaiîntâlnita înclestare de forte si ce afaceri de anvergura urmeaza sa fie derulate.

Prezenta doar la a treia strigare

Odata terminate alegerile locale, în mod firesc, lucrurile trebuiau sa reintre în normalitate. A fost prima strigare la Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, boicotata premeditat de cei de la PD-L, a fost a doua stigare, din nou boicotata de aceiasi "portocalii". La a treia strigare nu a mai fost boicot, deoarece simteau riscul pierderii fotoliilor dorite atât de mult, asa ca s-au prezentat in corpore la sedinta. Dar apoi lucrurile au degenerat, iar situatia actuala este atât de încâlcita, încât nimeni nu stie cum va fi rezolvata. Totul ne aminteste de geniala manevra pe care au facut-o portocaliii, alaturi, pe atunci, de partenerii lor liberali din defuncta Alianta DA, care practic a paralizat judetul o buna bucata de vreme. Se dovedeste astfel ca nimeni nu a învatat nimic din experienta trecutului.

Sume fabuloase în schimbul Puterii

Mai în gluma, mai în serios, la rubrica noastra intitulata "indiscretii", a aparut o pastila, care facea referire la o anumita "valiza", cu banii, care se plimba la ceasuri târzii, destinata sa faca cu ochiul unora mai slabi de înger, si astfel votul unor consilieri sa încline balanta în favoarea democrat-liberalilor. Surse demne de încredere si care bineînteles doresc sa-si pastreze anonimatul, prin intermediul "Gazetei", doresc sa ridice valul acestor jocuri curat-murdare, iar locuitorii judetului Bistrita-Nasaud sa afle ceea ce se întâmpla în spatele unor usi închise si cum unii se joaca cu viitorul acestui colt de tara.

Boicotarea sedintelor de constituire a Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud a avut un singur scop – în time-out-ul avut la dispozitie s-a încercat prin toate mijloacele sa se cumpere votul unora de la PSD, dar si de la PNL, pentru înclinarea balantei în favoarea "portocaliilor". Cum un secret în România nu poate sa reziste prea mult, anumite fapte au transpirat si au ajuns la urechile liderilor PSD si PNL. Cei doi, Emil Radu Moldovan si Ioan Turc, pentru a preveni tradarea, deoarece erau constienti ca banul este ochiul dracului, au identificat aceasta gaselnita geniala. Au stabilit în culise ca votul, atât la consiliul local, dar si la cel judetean, sa se faca la vedere, undeva la limita legii. Sa nu uitam ca de fiecare data portocaliii au strigat ca din gura de sarpe ca votul sa fie secret, în cabina de vot, cu tot tacâmul. Era singura modalitate ca tradarea sa functioneze, numai ca pe fata niciunul dintre cei dispusi sa treaca de partea inamicului nu a avut curajul sa faca acest lucru pe fata. Votându-se la vedere, potentialii tradatorii nu au avut curajul sa se autodemaste, deoarece logic ar fi urmat pierderea mandatului de consilier. Atât Emil Radu Moldovan, cât si Ioan Turc, stiu, probabil, numele celor care au avut intentia sa tradeze, cum de altfel le cunoaste si "Gazeta", dar din motive obiective, deocamdata, nici ei nu le fac publice, dar nici noi.

Întelegerea din culise a functionat pe pricipiul ca banii vor fi livrati la încheierea operatiunii, nu ca la femei, înainte, în conditiile în care votul era secret si se vota pentru portocalii. În exculsivitate, "Gazeta de Bistrita" dezvaluie faptul ca, pentru cumpararea unui vot care sa încline balanta în favoarea democrat-liberalilor, s-a oferit 100.000 de euro, suma care putea fi majorata pâna la 200.000 de euro. Celor care au devenit tintele acestor oferte si au fost ofertati în mod real, le mai dezvaluim un mic secret. Toti emisarii, care au fost însarcinati sa duca la îndeplinire aceasta delicata operatiune, au fost instruiti ca atunci când se va efectua livrarea sumelor de bani convenite, momentul respectiv sa fie imortalizat pentru eternitate, atât audio, cât si video. S-ar putea ca unii dintre cei ispititi cu aceste sume fabuloase, de abia acum sa realizeze în ce pericol au fost. Luând banii si înregistrati video si audio, deveneau niste simple unelte în mâna unor papusari dibaci. Gaselnita geniala a lui Emil Radu Moldovan si a lui Ioan Turc a prevenit acest lucru si i-a ferit pe unii de ispite. În aceasta situatie, noul presedinte ales al Consiliului Judetean, conform indicatiilor primite, a întrerupt sedinta, suspendând-o.

În conditiile în care votul ar fi fost secret, ascuns vederii, situatia nu mai putea fi controlata, iar tradarea îsi producea efectul. Cam acestea sunt lucrurile care au avut loc în culise, departe de ochii opiniei publice, în spatele usilor închise.

Ne revedem în august

La suprafata lucrurile se prezinta asa cum poate unii au luat cunostinta – unii spun ca avem Consiliu Judetean legal constituit, cu doi vicepresedinti legal alesi si comisii de specialitate. Cei care au pierdut spun ca suspendarea sedintei Consiliului Judetean a fost legala si este prevazuta ca procedura în Legea 215 a Administratiei Publice Locale.

Ceea ce a urmat apoi, tine de scene din "Cascadorii Râsului". Presedintele Liviu Rusu a trimis acasa pe angajatii CJ, cu buletinele de vot, dar si cu suportul tehnic necesar pentru buna desfasurare a sedintei. Interesanta este declaratia presedintelui Rusu, "din momentul în care am devenit presedinte, pot sa dispun de orice masura, iar angajatii au fost trimisi acasa, deoarece programul lor s-a încheiat, iar acestia sunt în subordinea mea". Un mic dictator în devenire?

La ora actuala situatia este foarte confuza. Cei doi vicepresedinti, Gheorghe Marinescu si Mihai Bumbu s-au prezentat la munca, dar au gasit usile birourilor închise. A urmat o scurta discutie cu presedintele Liviu Rusu si cu secretarul institutiei, Iosif Redl. Cei doi incerti vicepresedinti au fost convinsi sa astepte urmatoarea sedinta a consiliului, care va avea loc în luna august.

ZAHARIA COTOC

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.