La data de 1 iunie, intră în vigoare OUG nr. 6/2015 pentru modificarea și completarea Codului fiscal, iar potrivit acestuia taxa pe valoarea adaugată va scădea la 9% la toate alimentele, reducerea aplicându-se fără diferențieri, chiar și la băuturile nealcoolice și la serviciile de alimentație publică.
Conform Executivului, unul dintre motivele reducerii TVA la 9% la alimente este faptul că ponderea cheltuielilor cu alimente în veniturile populației este cea mai mare din Uniunea Europeană. Prin această măsură se dorește reducerea evaziunii în domeniu precum și fiscalizarea locurilor de muncă în agricultură, industria agroalimentară și alimentația publică.
„Analiza execuției bugetare pe primele trei luni ale anului 2015 va permite fundamentarea alegerii datei la care se va reduce TVA în acest an. De asemenea, o astfel de măsură trebuie anuțată cu suficient timp înainte pentru că societățile comerciale să își poată efectua toate procedurile contabile și operaționale necesare”, se precizează pe pagina de internet a MFP.
Guvernul a mai anuntat recent că din 1 ianuarie 2016 cota generală de TVA ar putea fi redusă de la 24% la 20%.