E greu de imaginat că cel mai mare dictator de o cruzime sadică cocheta cu arta. Poate că dacă ajungea un mare pictor istoria ar trebui rescrisă.
Înainte de a ajunge stăpânul Germaniei, Adolf Hitler a încercat să devină artist.

După două încercări eşuate de a fi admis la Academia de Artă din Viena, Hitler a renunţat la pasiunea sa. Criticii de artă din România nu văd cu ochi buni lucrările acestuia, pe care le cataloghează drept nişte exerciţii şcolăreşti. Din punctul acestora de vedere, Adolf Hitler nu ar fi putut ajunge un mare pictor.

Visătorul

Hitler era un om al contrastelor. De multe ori el putea fi surprins stând în faţa globului pământesc, visând că răstoarnă naţiuni şi continente. Erau momente când se visa ca un erou al păcii, apoi, cuprins de furie, se transforma într-un „demiurg ieşit din minţi“. Freud îl caracteriza ca pe un isteric, ca pe un bolnav psihic. Karl Jung avea însă o altă teorie: „Hitler face parte din categoria oamenilor cu adevărat mistici, spune el. Trăsătura caracteristică a chipului său e privirea visătoare, de profet…“. Secretul lui, consideră Jung, constă în aceea că Hitler se lasă condus de subconştient.

Referându-se la politica Germaniei, Jung a conchis: „Nici o naţiune nu se ţine de cuvânt. Naţiunea este un vierme mare si orb, care se orientează după ce? Probabil după soartă. Hitler este naţiunea germană…“.

„Viermele mare şi orb“ a acaparat toată Europa. S-a târât prin Africa şi Asia. A ajuns în Urali şi Caucaz. Călcâiul vulnerabil al unei alte naţiuni (Mama Rusia), ce părea strivită definitiv de tancurile nemţeşti, cu sacrificii enorme de vieţi omeneşti, l-a făcut să ia calea îndărăt, venindu-i de hac în bârlogul de la Berlin.

Jung a uitat să adauge că din „naţiunea germană“ au făcut parte şi Kant, Hegel, Goethe şi Schiller, Beethoven şi Wagner. Şi ei au fost sensibili la glasul subconştientului colectiv. Hitler a fost o latură demonică a acestei naţiuni. O ispită luciferică, care a dus-o la marginea catastrofei… Dar ca orice naţiune puternică, naţiunea germană posedă puterea de a renaşte, mereu altfel, din propria-i cenuşă. Din propriul ei coşmar…

Pictorul

Adolf Hitler, fostul dictator al Germaniei din timpul celui de-al doilea Război Mondial, a realizat o serie de picturi în ulei sau acuarelă. În antiteză cu portretul său de criminal a milioane de oameni, Hitler a fost un artist desăvârşit care a folosit biserici şi flori ca subiect al operelor sale de artă.
Înainte de a se implica în politică, Hitler a încercat de mai multe ori să devină student la Academia de Arte din Viena, sperând la o carieră strălucită în pictură. A fost însă respins şi forţat să trăiască pe străzi şi să-şi vândă tablourile turiştilor pentru a face bani de hrană.

Din păcate autenticitatea acestor picturi este foarte greu de dovedit din cauză că rareori artistul le semna sau vorbea despre ele în jurnalul sau corespondenţa sa. În timpul copilăriei, Adolf era obligat să realizeze câte un desen pe zi pentru ca seara să aibă parte de o cină.

Pictura care îi înfăţişează pe Fecioara Maria cu Pruncul a creat mari controverse printre creştini. Hitler era de altfel creştin, însă a devenit unul dintre cei mai temuţi criminali, el fiind responsabil de moartea a milioane de evrei, ţigani sau oameni din alte secte pe care dictatorul nu le dorea prezente în Germania.

Adolf Hitler a realizat picturi cu locurile pe care le-a vizitat şi multe desene de mărimea cărţilor poştale, cu diferite biserici şi catedrale, care erau foarte populare printre turişti.

Liniştea şi starea de pace prezentă în desenele lui Hitler contrastează cu adevărata sa personalitate şi atrocităţile pe care le-a comis în cel de-al doilea Război Mondial
 
Arta

Câteva lucrări ale dictatorului au fost scoase din nou la lumină, după ce şi-a amintit de ele colecţionarul care le cumpărase şi le uitase în propriul garaj. Cele 13 acuarele, semnate când A.H. când A. Hitler, datează din tinereţea dictatorului, şi vor fi scoase la licitaţie şi, probabil, vor atrage interesul multor colecţionari. Lucrările au fost făcute publice în 1945 de un soldat din cadrul Royal Manchester Regiment, ce staţiona în landul german Essen, la acel moment. Ele au atras atenţia unui colecţionar care le-a cumpărat, le-a aşezat în garajul său şi a uitat de ele până acum.

Colecţia a fost scoasă la licitaţie pe 23 aprilie de casa de licitaţii engleză Mullock’s. Richard Westwood-Brookes. Expertul casei de licitaţii în documente istorice precizează pentru “The Telegraph” că unele lucrări au fost deja vândute de colecţionar, care, apoi a uitat de celelalte. Acesta consideră că este dificil să evaluezi acuarelele lui Hitler: “Le poţi compara cumva, pe departe, cu Picasso, dar este clar că nimeni nu ar putea susţine că sunt lucrări de primă mână”. “Totuşi, este o oportunitate deosebită să cumperi o lucrare de artă originală realizată de Hitler pe când trăia ca artist în Austria. Acum ceva vreme, o lucrare de Hitler valora sute de mii de lire sterline, dar nu mă pripesc cu evaluările deocamdată”, a mai adăugat expertul.

Una dintre acuarelele vândute de soldatul german este un autoportret al dictatorului, ce se înfăţişează pe un pod de piatră, lucrare realizată minimalist, doar din câteva linii de pensulă.

Richard Westwood, unul dintre reprezentanţii casei de licitaţii Mullock a declarat: "Nimic din ce se vede în aceste tablouri nu sugerează monstrul de mai târziu".

Noemi Constantin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.