Diana Morar, deputat PNL de Bistrița-Năsăud spune că în 2023, statul român a cheltuit peste 10 milioane de lei pentru aducerea înapoi în țară a persoanelor fugare, vizate de anchete penale sau deja condamnate de instanțele de judecată. În total sunt peste 1.500 de persoane condamnate care au fugit din România.

„Știți câți bani a cheltuit anul trecut statul român cu aducerea fugarilor înapoi în țară? Peste 10 milioane de lei din banii cetățenilor onești care își plătesc la timp taxele și impozitele.

Cum a fost posibil acest lucru?

În ultimii ani, numărul fugarilor a crescut în România cu peste 25%, însumând în 2023, 1.530 de condamnați care au fugit de la răspundere în fața legii, fie în faza de urmărire penală, fie în faza de judecată sau chiar la momentul condamnării.

Ultimul caz îndelung mediatizat este cel al lui Cătălin Chereches, care în acest moment încă nu se supune executării pedepsei în sistemul de detenție în România, angrenând statul în procese și proceduri costisitoare.

Potrivit legislației în vigoare în acest moment, competența aducerii în țară a fugarilor aparține Ministerului Afacerilor Interne care a initiat 587 misiuni internaționale doar anul trecut. Fugarii sunt aduși în țară pe cale aeriană sau terestră.

În cadrul unei misiuni aeriene, bunăoară, sunt implicați cel puțin doi ofițeri de poliție, iar aceasta presupune cheltuieli cu biletele de avion, minim 3, diurnă, cazare, transport la aeroport, s.a.

În plus Ministerul Justiției avansează cheltuieli cu informații solicitate, traduceri, urgentarea procedurilor. Toate aceste cheltuieli în acest moment le suportă greu încercatul buget de stat, indiferent de persoana condamnată”, spune Diana Morar.

În acest context, mai arată aleasa bistrițeancă, Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică un un proiect de lege care să completeze dispozițiile Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, prin care, pentru a descuraja acest fenomen al fugarilor, toate aceste cheltuieli de aducere în țară pentru a răspunde în fața legii și pentru executarea pedepsei, să fie suportate de către persoana fugară.

„Modalitatea de recuperare a acestor cheltuieli inutile pentru stat de la persoana care fuge de răspunderea legală, se va realiza sub forma acțiunii în regres în instanță, acțiune scutită de taxa de timbru”, mai precizează Diana Morar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.