Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bistrița-Năsăud a fost la un pas să returneze banii primiți pentru a înființa un centru de îngrijire respiro și mai multe locuințe maxim protejate la Beclean. Culmea, instituția n-ar fi putut să licențieze și să pună în funcțiune centrele pentru că legislația i-ar fi interzis să angajeze personal.

În prima lună din acest an, DGASPC a inaugurat la Beclean trei locuințe maxim protejate pentru tineri adulți cu dizabilități și un centru de zi. Valoarea proiectului ajunge la 5,7 milioane de lei, din care 2 milioane au reprezentat fonduri nerambursabile oferite de Autoritatea Națională pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități, iar restul sumei (3,7 milioane de lei) de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

Cele trei locuințe găzduiesc 30 de adulți cu dizabilități, fiecare putând găzdui câte 10 tineri. Centrul de zi pentru tineri adulți cu dizabilități urmează să sprijine zilnic alte 20 de persoane. Practic, s-a transformat Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Tineri cu Handicap, proiect la care DGASPC se screme încă din 2019 și pentru care exista riscul să înapoieze cei 2 milioane de lei primiți de la Autoritatea Națională pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități, din cauza întârzierilor de punere în practică.

Transformarea centrelor instituționalizate, pe unele alternative, bazate pe comunitate reprezintă o cerință a Uniunii Europene. Pe lista centrelor de tip vechi și de mare capacitate se afla și Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Tineri cu Handicap Beclean, aflată în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud.

Statul a pasat susținerea centrelor de genul la autoritățile locale

În 2019, aceasta avea o capacitate de 80 de locuri, beneficiarii serviciilor sociale acordate în cadrul centrului fiind persoane adulte cu certificat de încadrare în grad de handicap. Nu doar recomandarea Uniunii Europene a determinat Consiliul Județean, prin DGASPC BN să schimbe lucrurile, ci și diminuarea și apoi stoparea finanțării de la stat.

În 2019, statul a diminuat cu 25% finanțarea de la bugetul central al centrelor rezidențiale cu o capacitate mai mare de 50 de locuri, deci pe listă era și centrul de la Beclean, iar în 2022 a hotărât ca finanțarea lor să intre în sarcina exclusivă a autorităților județene. Centrul de zi dedicat persoanelor cu handicap nu oferă și cazare și este primul de acest tip din Bistrița-Năsăud.

Încă de acum un an au fost stopate admiterile în centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică pentru tineri cu handicap Beclean, unde, în primăvara anului 2024 erau 73 de persoane. Acestea urmau să fie transferate în locuințele maxim protejate și o parte în Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități nr. 1 Beclean.

Pentru funcționare, centrul de zi, locuințele maxim protejate și Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități nr. 1 Beclean, care a preluat o parte din beneficiari, au nevoie anual de 6 milioane de lei. Cheltuielile de personal ajung la 4,5 milioane de lei, cheltuielile cu bunuri și servicii la 1,5 milioane de lei, iar cele cu asistența socială 17.000 de lei.

DGASPC, la un pas să dea jumătate din finanțare înapoi!

Potrivit unui raport al Curții de Conturi care a luat la puricat Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud în ultima lună din 2024, instituția a fost la un pas să returneze sumele primite pentru aceste proiecte pentru că nu le-a pus în funcțiune.

„Includerea noilor servicii sociale în structura organizatorică și de personal a direcției nu s-a putut realiza până la data de 1 iulie 2024 datorită interdicțiilor impuse prin art. XVII, alin (7) din Legea nr. 296/2023, modificată prin OUG nr. 115/2023. Prin HCJ Bistrița-Năsăud nr. 107/2024 privind înființarea Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Tineri cu Handicap Beclean și înființarea unor servicii sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilități, în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud s-au preluat în structură noile servicii sociale cu un număr de 42 de posturi vacante nou înființate, față de cele existente. De asemenea, prin H.C.J. Bistrița-Năsăud nr 114/2024 au fost aprobate regulamentele de organizare și funcționare ale acestor servicii sociale. În vederea asigurării funcționării noilor servicii sociale, licențierii acestora și transferului beneficiarilor, ținând cont de interdicția impusă prin art. VII alin (1) din OUG nr 115/2023, a fost înaintat un memorandum către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în vederea demarării procedurii scoaterii la concurs  pentru cele 42 de posturi contractuale de execuție vacante din statul de funcții, până în prezent nefiind comunicat niciun răspuns”, se arata în raportul din 19 decembrie 2024 al Curții de Conturi.

Abia prin OUG din 23 septembrie au fost exceptate serviciile publice din domeniul asistenței sociale de la această interdicție.

„Având în vedere aspectele prezentate, în lipsa posibilității ocupării posturilor prin concurs, DGASPC Bistrița-Năsăud se află în imposibilitatea asigurării personalului de specialitate pentru serviciile sociale nou înființate și a licențierii acestora, fapt care poate duce la nerespectarea Planului de restructurare vizat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, a Convenției de finanțare nerambursabilă și a Convenției de asociere între județul Bistrița-Năsăud, DGASPC Bistrița-Năsăud și Fundația Hop and Homes for Children România, urmarea căreia s-a finalizat construirea uneia dintre locuințele maxim protejate destinate asigurării tranziției tinerilor încadrați în grad de handicap, aflați cu măsură de protecție specială, care nu mai fac obiectul sistemului de protecție a copilului”, a completat Curtea de Conturi în raportul său.

Lucrurile par să se fi deblocat pe ultima sută de metri, astfel că în ianuarie DGASPC, cu surle și trâmbițe a inaugurat locuințele maxim protejate și centrul de zi respire.

Structura de personal pentru fiecare dintre cele 3 locuințe maxim protejate este de două asistente medicale și șase infirmiere. Centrul de zi este prevăzut cu  9 posturi, printre care se numără medici, personal necesar asigurării serviciilor de recuperare, reabilitare, integrare, consiliere și sprijin.

La inaugurare, erau ocupate doar trei posturi din cele 24 destinate locuințelor maxim protejate. Concursurile pentru celelalte posturi urmau să se desfășoare la finalul lunii ianuarie. Transferul tinerilor cu dizabilități în cele 3 locuințe a început în ianuarie, iar până la finalizarea concursurilor și ocuparea posturilor, personalul din fostul centru asigură serviciile de îngrijire, asistență socială și consiliere pentru beneficiari.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.