Imperiul Metropolis nu avea nici o şansă de evoluţie dacă nu era clădit pe o reţea de „relaţii” de tip mafiot, sau cel puţin suspecte, ale căror încrengături duceau în sferele înalte ale unor autorităţi şi demnitari ai statului român. Astfel prin 1997, în perioada de început şi de consolidare a firmei din Bistriţa, unul dintre „pionii” lui Radu Chifa era un anume colonel Badea, din Bucureşti, de la structura de pază a Parlamentului României (Camera Deputaţilor) care într-o discuţie îi comunica că îl aşteaptă pe Hrebenciuc pentru a-l ruga să intervină, în ideea că acesta la rândul lui să îi „lămurească” pe primarul din Moineşti bun prieten cu acesta. Îl asigura pe Radu Chifa că îi aşteaptă să iasă din sală (din Sala de Plen a Camerei Deputaţilor) în jurul orei 12.00, pentru a merge la masă şi va merge şi el cu Hrebenciuc.

În situaţia că „treaba” este urgentă poate merge să îl scoată din sală (pe Hrebenciuc). Chifa Radu îi comunică că „treaba” este serioasă, că ăia de la Bacău, organele de control financiar, Garda Financiară, au descoperit ceva nereguli şi să nu apuce să le înainteze şi să îi facă rău.

În perioada respectivă jocul de bingo televizat „Bingo Metropolis”, era aproape de apogeu, vânzarea tichetelor pentru participarea la joc se extinsese în toate judeţele ţării, inclusiv în judeţul Bacău, iar toate aceste activităţi erau departe de a se încadra în limitele legii. Cei de la Finanţe din zona respectivă, Garda Financiară, se sesizaseră de anumite nereguli şi încălcări frecvente ale legii şi luaseră în vizor activitatea punctului de lucru al firmei bistriţene din Moineşti, judeţul Bacău.

Tot în perioada respectivă, Rus Petru, un alt patron al firmei, are o discuţie cu un anume Bostan din localitatea Moineşti, care îi spune că împreună cu un coleg, Neluţu, a luat o sticlă de whisky şi s-a dus la SANEPID, a dat-o la cineva acolo, primind în schimb autorizaţia de funcţionare în mână. Petru Rus îi mai spune că autorizaţia respectivă trebuie dusă la Bacău şi vizată.

Tot legat de situaţia de la Bacău şi nu numai, Radu Chifa şi Petru Rus au racolat în derularea activităţilor lor şi pe un anume procuror militar, colonelul magistrat Guzu din Bucureşti. În acest sens cei doi patroni discută despre „rezolvarea” problemelor de la Bacău, dar aşteaptă să iasă din sală (sala de Plen a Camerei Deputaţilor) pe Hrebenciuc, iar colonelul Badea să îi determine să sune la Bacău să „rezolve problema”. Procurorul militar, colonelul Guzu îi spune lui Radu Chifa că a vorbit cu un coleg de la Ministerul Justiţiei, pentru „rezolvarea” situaţiei unui prieten aflat în Germania, dar este foarte greu. Îi mai spune că va veni procuror militar la Cluj, să aibă grijă de acesta şi să nu transmită lucruri sensibile, secrete.

 

Mii de dolari pentru afacerea Bingo Metropolis

 

Colonelul Badea de la Parlament îi comunică lui Radu Chifa că el va lua micul dejun cu cineva, care o să îi dea telefon primarului din Moineşti şi în cursul zilei va obţine autorizaţia, dar ca să fie sigur se va duce şi va vorbi şi cu Viorel (Hrebenciuc) şi oricum „treaba” va fi rezolvată.

Colonelul Guzu, procurorul militar de la Bucureşti, îi spune lui Radu Chifa ce documente trebuie să întocmească pentru Dorin Pop, cu toate aspectele necesare, cu aviz de primire de la Bucureşti, iar ulterior aceste documente trebuie să ajungă din nou la Bistriţa. Procurorul Guzu îi atenţionează pe Radu Chifa ca şi restul, „între patru ochi” se va rezolva la Bucureşti şi la rândul lui să rezolve problema medicamentelor pentru el.

În poveste apare şi un anume Mihai Rognean din Bistriţa pe care Radu Chifa îl invită la o discuţie. Pentru Rus la rândul lui are o discuţie cu Mihăiţă Arpăşteuan care îi spune că i-a dat lui Mihai Rognean 14.000 de dolari, apoi încă 1015, ca să tacă din gură şi apoi încă o mie pentru a achiziţiona o firmă. Luca Iancu îl anunţă pe Petru Rus că vin „ruşii” şi trebuie să fie prezent la întâlnirea cu aceştia.

Radu Chifa, aflat în Bucureşti îi spune lui Mihăiţă Arpăşteuan că a găsit un spaţiu de 320 de mp la Big Berceni, cu o chirie extrem de mică pentru o perioadă de 10 ani. Mai arată că investiţia a costat 320 de miliarde şi la „înţelegere” cu directorul au ajuns la suma de 150-200 de milioane de lei. „Afacerea” a fost aranjată de către colegul Bout din cadrul Corpului de control al Ministerului de Interne şi de colonelul Badea de la Camera Deputaţilor.

 

Înnebuneşti la bingo

 

Legat de toată „afacerea”, Radu Chifa îi mai spune lui Arpăşteuan că este o „chestie de înnebuneşti” numai dacă o vezi, iar chiria e de 10 milioane pe 10 ani, cu certitudine şi că în două, trei săptămâni totul este rezolvat, iar plata se va face eşalonat. Îi mai spune că dacă ratează ocazia respectivă sunt cei mai mari proşti şi că toată chestia costă exact cât „Jeepul”.

Apoi Radu Chifa aflat în Bucureşti îi anunţă pe Petru Rus că merge la „domnul Coman” (de la Ministerul finanţelor) pentru a „aranja” cu impozitul şi apoi va pleca la ţară cu colonelul Badea care îi va prezenta cabana acestuia care trebuie lambrisată de către ei.

Radu Chifa invită pe un anume Marius de la Bucureşti să facă o vizită la bistriţa, împreună cu colonelul Badea şi cu procurorul militar, colonelul Guzu.

Un responsabil de la Moineşti, şeful de salon de la Bingo are o discuţie cu Petru Rus căruia îi spune că pleacă de la Bingo deoarece nu vrea să intre în puşcărie pentru că se fură pe faţă acolo, la Moineşti şi că a venit Poliţia şi este scandal mare.

 

Doru Costin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.