Creşterea valorii euro va fi resimţită de către oamenii de rând nu numai la plata facturilor sau a ratelor la bănci dar şi la cumpărăturile de zi cu zi. Deşi premierul a afirmat zilele trecute că nu există motive pentru creşterea preţurilor la alimente, producătorii şi distribuitorii spun că este normal ca scumpirea euro să aducă creşteri proporţionale ale
alimentelor provenite din import.
Carnea şi laptele vor fi mai scumpe
Totuşi producătorii şi distribuitorii de alimente nu au aceeaşi părere. Mihai Vişan, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii ne-a mărturisit: “Este logic ca scumpirea euro să aducă creşteri proporţionale ale cărnii din import. Cine plăteşte în euro, plăteşte mai mult acum. Totuşi, având în vedere că leul este ceva mai stabil de câteva zile, nu s-a vorbit de o mărire a preţurilor semnificativă”. De asemenea, Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară, a declarat presei că preţul cărnii de porc şi a produselor derivate din aceasta va creşte cu aproximativ zece procente. Motivele invocate au fost scumpirea materiei prime şi creditele în euro contracarate de procesatori. Alte alimente care se vor scumpi vor fi produsele lactate. Valeriu Steriu, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui, a afirmat că începând cu luna noiembrie preţul acestor produse va creşte tot cu aproximativ 10%. Acesta susţine că scumpirea este determinată de creşterea preţurilor la ambalaje şi la consumabile. Reprezentanţii Asociaţiei pentru Promovarea Calităţii Laptelui au declarat că “laptele nu era la adevăratul lui preţ pe piaţă nici până acum. Noi vindeam până acum laptele cu un leu şi 10, 20 sau 30 bani dar din această toamnă îl vom vinde cu un leu şi 40 sau 50 de bani”.
Pâinea şi zahărul pot rămâne la acelaşi preţ
Preţul uleiului nu va creşte, conform preşedintelui Patronatului din Industria Uleiului, Viorel Zichil. “Nu vom asista la scumpiri. Pe plan mondial tendinţa este de a scădea preţul alimentelor. Noi am cumpărat materia primă în lei iar 80% din costul uleiului este reprezentat de materia primă. Aceasta provine în proporţie de 98% din producţia naţională şi foarte puţin din Republica Moldova”. Pâinea va fi mai scumpă doar în acele unităţi care nu vor putea suporta devalorizarea leului. Influenţa creşterii euro contribuie la costul final al pâinii cu aproximativ 1,5 până la 3 procente. S-ar putea ca şi zahărul să îşi păstreze acelaşi preţ sau să se modifice cu nişte sume insesizabile. “Nu vor fi nişte creşteri imediate. Dacă vom asista la o devalorizare a leului cu 10%, atunci creşterea de preţ va fi de 8%”, a declarat presei Emilian Dobrescu, preşedintele Patronatului Zahărului din România.
Statistici îngrijorătoare
Direcţia Regională de Statistică Cluj anunţă că în luna septembrie 2008 rata inflaţiei, determinată pe baza indicelui preţurilor de consum al populaţiei, a crescut cu 0,40%, comparativ cu luna august 2008. Creşterea s-a înregistrat îndeosebi la mărfurile alimentare, respectiv cu 0,33%, la cele nealimentare, cu 0,19% şi la servicii, cu 1,05%. Mai mult decât atât, creşterea preţurilor în luna septembrie a acestui an a fost de 4,61% comparativ cu luna decembrie 2007. La mărfurile alimentare aceasta a fost de 3,53%, la mărfurile nealimentare de 5,96%, iar la servicii de 2,62%.
Andreea Mitrică