Serviciile de deszăpezire licitate de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România(CNADNR) vor costa 7 milioane de lei pentru județul Bistrița-Năsăud. Doar în ceea ce privește drumurile naționale. Licitația a fost adjudecată de către Construct Perom, societate deținută de Petruț Gheorghe.
Societatea Construct Perom este cunoscută pentru felul cum contestă licitațiile. Uneori pierde, cum a fost cazul comunei Florești din județul Cluj, alteori câștiga cum ar fi cazul comunei Mărișelul din județul Bistrița-Năsăud. Cert este că acum au câștigat contractul de la CNADNR pentru deszăpezire județului, iar contractul de 7 milioane de lei este în derulare.
Le-a pus bețe în roate floreștenilor
Primăria Floreşti şi-a desemnat câştigătorul licitaţiei pentru modernizarea infrastructurii. Proiectul “Modernizarea drumurilor prin asfaltare şi extinderea reţelei de canalizare” a fost câştigat de către firma SC TCM NORD SA (Baia-Mare), se arăta într-unun articol din 2010. Construct Perom, firma care se încăpăţânează de ceva vreme să pună beţe în roate primăriei Floreşti, a contestat în instanţă autenticitatea şi credibilitatea licitaţiei.
Comuna Floreşti a organizat procedura de licitaţie deschisă pentru atribuirea contractului de lucrări având ca obiect proiectarea şi execuţia pentru modernizarea infrastructurii, ce ar cuprinde: modernizarea drumurilor comunale prin asfaltare şi extinderea reţelei de canalizare, lucrări de construcţii de canalizare de ape reziduale şi lucrări de construcţii, de fundaţie şi de îmbrăcare a autostrăzilor şi a drumurilor. Această procedură face parte dintr-un proiect finanţat prin programul FEADR Măsura 3.2.2., numit “Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”.
Primăria a ales ca şi procedură modelul licitaţiei deschise, iar criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de achiziţie publică a fost oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. În conformitate cu prevederile contractului de finanţare procedurile de achiziţie publică privind proiectul integrat, trebuie finalizate într-un an calendaristic, calculate de la data semnării contractului de finanţare. Deoarece acest termen nu a putut fi respectat s-a solicitat prelungirea lui cu patru luni iniţial, iar mai apoi cu încă cinci. Conform programului revizuit achiziţiile trebuie finalizate până la data de 25.08.2010. Primăria Floreşti poate formula ultima cerere de plată până la data de 01.06.2010, dată până la care trebuie executate în întregime lucrările, în caz contrar există riscul pierderii finanţării.
Şi-au depus documentele de participare la achiziţie în termenul limită următoarele firme: S.C. Panpetrol COM S.R.L. – S.C. Walhalla Invest Prodcomimpex S.R.L., S.C. TCM NORD S.A., S.C. Viarom Construct S.A. – S.C. Cridov S.R.L., S.C. Nord Conforest S.A. – S.C. Trustul de Instalaţii Montaj şi Construcţii S.A. – S.C. Diferit S.R.L., S.C. Construct Perom S.R.L. – S.C. El Construct S.R.L. – S.C. Drum Construct S.R.L. şi S.C. Strabag S.R.L. – S.C. Instal Constrct Grup S.R.L.
Firma care a câştigat licitaţia este SC TCM NORD SA (Baia-Mare).
Primarul comunei Mărişelu, Toma Someşan(PDL), derulează licitaţii suspecte pentru drumurile de interes local. Una dintre procedurile derulate de instituţia locală a fost anulată de către CNSC. Proiectul de modernizare a drumurilor de interes local din comuna Mărişel a fost anulat de către CNSC. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 2 milioane de lei. Licitaţia pentru modernizarea drumurilor din comuna Mărişelu din judeţul Bistriţa-Năsăud a fost anunţată în august 2013. De atunci licitaţia nu a fost încă demarată lucrarea, în special pentru că procedura nu a fost întocmită cum trebuie. Din acest motiv cei de la CNSC au anulat licitaţia. Culmea este că licitaţia a fost adjudecată fără temei de către Indemanarea Prodcom, o firmă apropiată mediului democrat-liberal, aceeaşi culoare politică ca şi primarul. Firma este deţinută de Simionca Alexandru.
Ce spune CNSC despre licitaţia din Mărişelu
“Pe rolul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a fost înregistrată cu nr. 4586/14.02.2014, contestaţia nr. 178C/14.02.2014, formulată de S.C. CONSTRUCT PEROM S.R.L., cu sediul în Bistriţa, str. Zefirului nr. 12, jud. Bistriţa-Năsăud, înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului cu nr. J06/1134/1994, având CIF RO 6837257, reprezentată legal prin administrator Petruţ Claudiu, împotriva comunicării rezultatului procedurii nr.609/10.02.2014, emisă de către COMUNA MĂRIŞELU (PRIMĂRIA COMUNEI MĂRIŞELU), cu sediul în Mărişelu, str. Principală nr. 150, jud. Bistriţa-Năsăud, cod poştal 427150, în calitate de autoritate contractantă, în cadrul procedurii de atribuire, prin cerere de oferte, a contractului de achiziţie publică având ca obiect „Modernizare drumuri de interes local în comuna Mărişelu, judeţul Bistriţa-Năsăud”, cod CPV 45233140-2 – Lucrări de drumuri (Rev.2), solicitând anularea raportului procedurii şi a actelor subsecvente şi, pe cale de consecinţă obligarea autorităţii contractante de a continua procedura în condiţiile statuate în decizia C.N.S.C. nr. 221/C2/5301 din 23.01.2014. Procedura de soluţionare în faţa Consiliului s-a desfăşurat în scris.
În baza legii şi a documentelor depuse de părţi, CONSILIUL NAŢIONAL DE SOLUŢIONARE A CONTESTAŢIILOR DECIDE: Admite contestaţia formulată de S.C. CONSTRUCT PEROM S.R.L., cu sediul în Bistriţa, str. Zefirului nr. 12, jud. Bistriţa-Năsăud, în contradictoriu cu COMUNA MĂRIŞELU (PRIMĂRIA COMUNEI MĂRIŞELU), cu sediul în Mărişelu, str. Principală nr. 150, jud. Bistriţa-Năsăud, cod poştal 427150 şi anulează raportul procedurii nr. 607/10.02.2014 şi actele subsecvente acestuia. Obligă COMUNA MĂRIŞELU (PRIMĂRIA COMUNEI MĂRIŞELU) ca, în termen de 10 zile de la data primirii prezentei decizii, în baza art. 78 din HG nr. 925/2006, cu modificările şi completările ulterioare, să reia procedura de atribuire de la etapa de evaluare a ofertelor, prin solicitarea de clarificări ofertantului S.C.
ÎNDEMÂNAREA PRODCOM S.R.L., pentru considerentele din motivare.
Obligatorie.Împotriva prezentei decizii, se poate formula plângere, în termen de 10 zile de la comunicare.
Cei de la Construct Perom au numeroase procese în instanță față de diverse primării. Suntem curioși cum se va derula contractul lor de deszăpezire sau iarăși se va ajunge la un litigiu…