Desi amenintata, martora cheie din dosarul ” Motanul” rupe tacerea

Martorul “incomod” a ajuns intr-un final sa spuna tot ceea ce stie. Adusa in fata instantei cu mandat, martora Buturuza Sabina a marturisit ca a fost intimidata si speriata de catre cei doi politisti inculpati si s-a temut pentru ca acestia au amenintat-o ca ii “rup picioarele”. 

Curtea de Apel Cluj a administrat noi probe in celebrul dosar “Motanul” care ii priveste pe cei doi agenti BCCO, Mora Daniel si Podea Otniel, care sunt cercetati pentru purtare abuziva. La termenul din data de 17 octombrie instanta clujeana a audiat doi noi martori, respectiv pe Rus Florin si Buturuza Sabina. Marturia acesteia din urma a fost cea mai asteptata, ea fiind de negasit pe toata perioada procesului de pana acum.

Curajul martorei ii incrimineaza pe inculpati

Declaratiile martorei Buturuza Sabina cu privire la cele vazute in seara de 13 aprilie 2010 se potrivesc foarte bine cu faptele descrise de catre procuror in rechizitoriu. Aceasta isi aminteste ca in acea seara se afla in zona autogarii Dej, loc unde practica de obicei prostitutia, pentru astepta potentiali clienti. Aici a observat un barbat care impreuna cu un copil cautau un motan.“La un moment dat am observat ca in apropiere de mine opreste o duba de culoare albastra cu geamuri fumurii, din care au coborat cei doi inculpati. Am crezut ca sunt “clienti” care vor sa ma ia cu forta si am fugit”, isi aminteste martora. Nu aveau sa fie clienti, ci cei doi agenti de la combaterea criminalitatii organizate, cei doi inculpati din dosar. Dupa ce a ajuns la politiei si a fost amendata, acesteia i s-a dat drumul si, dupa cum ea a si declarat, a luat un taxi si s-a intors in zona autogarii. Ascunsa pentru a nu fi prinsa din nou de politisti, martora declara ca a observat ca duba cu care fusese dusa la sectie revenise si a parcat langa barbatul care ramasese sa-si caute motanul, pe care l-a identificat ca fiind partea vatamata, Vaida Alexa.

“Din masina au coborat cei doi inculpati pe care ii recunosc astazi in sala si au tabarat pe Vaida Alexa, au auzit cum acesta le spunea politistilor sa-l lase in pace, ca merge acasa dupa buletin”, isi aminteste martora. Cu privire la altercatia dintre politisti si partea vatamata, aceasta a relatat instantei ca “ am observat ca unul dintre politisti, cel brunet, respectiv Mora l-a lovit pe partea vatamata cu pumnul in ceafa, partea vatamata a cazut dupa a fost lovita cu piciorul de catre inculpatul Podea”. Martora mai mentioneaza ca in duba celor doi se afla si Jiga Raluca, colega ei, care le striga politistilor sa-l lase in pace pe Vaida Alexa pentru ca el nu este “peste”, nu este proxenet.
Dupa ce a sunat la 112, Buturuza Sabina declara ca au venit doua masini de politiei, dar a vazut ca partea vatamata fusese urcata in duba alaturi de cei doi inculpati. Dupa ce a ajuns din nou la sediul politiei, martora declara ca “am fost tinuta pe hol de unde am vazut pe partea vatamata Vaida Alexa intinsa pe jos si se vaieta cerand sa fie chemata sotia, copilul si salvarea”.

Faptele relatate de catre martora coincid rechizitoriului

Incredibilul caz de purtare abuziva a ajuns sa fie cunoscut, in mod tragicomic, drept operatiunea “Motanul”. Cei doi agenti BCCO Cluj sunt acuzati ca ar fi batut cu bestialitate victima pentru ca au confundat-o cu un proxenet. Totul s-a intamplat pe data de 13 martie anul trecut. In planul de actiune cu nr.S/953456/ din 13.04.2010, Podea Otniel si Mora Daniel se gaseau in exercitarea atributiilor de serviciu pe raza orasului Dej, avand ca scop identificarea prostituatelor si a proxenetilor care operau in zona autogarii. In acest sens, in seara zilei de 13 aprilie 2010, cei doi au filat-o pe Jiga Raluca Ramona care se afla intr-o masina impreuna cu un barbat care ii propusese sa intretina relatii sexuale. Ofiterii BCCO au depistat-o si au condus-o la sediul Politiei Dej, pentru a-i intocmi un act de constatare a infractiunii de prostitutie. Numai ca, la sectie, presupusei prostituate ii suna telefonul in continuu si, raspunzand la apel, Podea Otniel i-a spus interlocutorului necunoscut ca este un client si ca Jiga Raluca i-ar fi furat o suma de bani. Dandu-se drept client, ofiterul a stabilit o intalnire pe strada Bistritei, amenintandu-l pe proxenet ca va dezvalui furtul Politiei daca nu isi primeste banii inapoi.
 
Din acest moment incepe ghinionul pentru Vaida Alexa, partea vatamata, alaturi de sotia sa, Vaida Viorica. Domiciliat pe str. Bistritei nr. 11, Vaida Alexa a iesit din bloc pentru a cauta un motan. Acesta sustine ca s-a indepartat maxim 25 de metri de trotuar. La un moment dat, langa el a oprit o duba fara vreun insemn distinctiv. Conform spuselor acestuia, de langa sofer a coborat un tanar blond, imbracat in civil, care l-a intrebat „Ce faci, ma, aici?”
 
Nestiind cine este acea persoana si ce doreste, partea vatamata i-a raspuns ca “isi cauta motanul”. Conform sustinerilor lor, invinuitii l-au observat pe Vaida Alexa si au considerat ca acesta ar fi suspect “avand in vedere ora tarzie si faptul ca acel barbat nu facea nici o activitate precisa, statea pur si simplu”. Intrebat de catre “tanarul blond” de cartea de identitate, Vaida i-a raspuns ca nu are buletinul la el, putand, in schimb, sa-si cheme nevasta sa il aduca. In acel moment, Podea Otniel l-a apucat de incheietura mainii si i-a spus sa urce in masina, tragandu-l de mana pentru a-l sili. Cum Vaida nu s-a lasat tras, tanarul respectiv l-a lovit cu piciorul in fluierul piciorului. Nici soferul masinii nu a stat degeaba. Conform victimei, soferul a iesit din masina si, dupa ce l-a injurat, l-a lovit cu brutalitate in zona cefei cu pumnul.  “Karatistul” a fost identificat drept  Podea Otniel si “pugilistul” ca fiind Mora Daniel.
 
Partea vatamata arata ca a cazut in genunchi, intre cei doi, iar acestia au continuat sa-i aplice lovituri repetate cu picioarele, iar Podea Otniel l-a calcat pe ceafa. Martorul ocular Jiga Raluca Ramona confirma afirmatiile partii vatamate si declara ca Vaida Alexa nu a incercat nici un moment sa fuga si nici nu a incercat vreun moment sa-i loveasca sau sa-i agreseze fizic pe politisti. Conform spuselor martorei, Vaida Alexa “a fost lovit de cei doi politisti cu pumni si picioare unde nimereau, asa cum lovesti un caine, fara mila”.
 
Cu toate loviturile repetate care i-au fost aplicate, Vaida Alexa a putut sa strige dupa ajutor, fiind auzit de sotie.  Femeia reclama si ea bruscari si violente, avand urme si vanatai pe maini cauzate in incercarea de a interveni. Abia dupa ce a fost dus cu duba la sediul Politiei din Dej si dupa ce a lesinat in unul dintre birouri, politistii au chemat ambulanta, care l-a gasit intr-o stare foarte grava.

Martora amenintata de inculpati

“Precizez ca nu m-am prezentat pana acum la politie pentru ca imi era frica de inculpati.”

“Cand am fost citata prima data la instanta am fost cautata de catre inculpatul Podea in zona in care practic prostitutia care m-a intrebat ”de ce m-am bagat in beleaua aceasta si de ce vreau sa-i fac rau”. I-am spus ca nu vreau sa fac rau, eu tin cu dreptatea si o sa spun ce a fost. Avea numarul de inmatriculare BN 28 PDA”

“Precizez ca am mai fost contactata dupa aceea de doi barbati care m-au anuntat in sensul ca mi-au spus “ vezi ce faci cu Tribunalul ca-ti rup picioarele si te hraneste mama ta cu lingurita”. Nu am fost sa fac plangere la politiei pentru ca mi-a fost frica de acele persoane dar si de inculpati”.

Andrei TOMOS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.